De la Cablaje la Senzori și Software: Transformarea Sectorului Automotive din Moldova
Full Article 4 minutes read

De la Cablaje la Senzori și Software: Transformarea Sectorului Automotive din Moldova

Sectorul automotive din Republica Moldova a cunoscut o ascensiune și fortificare vădită în ultimii zece ani, poziționându-se drept un domeniu de top ca valoare în exporturile moldovenești.

Exporturile din Republica Moldova de mașini, aparate, echipament electric și vehicule a crescut de peste 2.5 ori în ultimii 10 ani, de la 279 mil USD export în 2014, la 705 mil USD în 2023. Tot în 2023, acestea au constituit 17,42% din valoarea totală a exporturilor de mărfuri, fiind depășită doar de sectorul agroalimentar.

De la Cablaje la Senzori și Software: Transformarea Sectorului Automotive din Moldova

Sursă: BNS, NCM XVII.85, XVIII
În urmă cu câțiva ani, industria automotive din Moldova era concentrată pe producția de cablaje și tapițerie pentru scaune, care au pus bazele dezvoltării acestui sector.

Astăzi, grație eforturilor continue ale tuturor producătorilor, Moldova a reușit să-și diversifice semnificativ portofoliul. Producătorii locali creează acum și componente cu valoare adăugată ridicată, precum senzori, magneți, sisteme electronice și software, contribuind astfel la creșterea competitivității și recunoașterii internaționale a sectorului.

Companiile producătoare din Republica Moldova produc componente auto pentru producători de renume, precum Mercedes, BMW, Audi, Volkswagen, Tesla, Porsche, Skoda, Renault, Nissan, Fiat, Jaguar, Land Rover, ș.a. Producția acestora este asigurată de un număr relativ restrâns de companii, majoritatea dintre care sunt investiții străine directe în Republica Moldova din Germania, Japonia, Cehia, Italia, Franța, Olanda, care își desfășoară activitatea, în mare parte, pe teritoriul zonelor economice libere, în regiunile Ungheni, Bălți, Orhei, Strășeni, Comrat, asigurând locuri de muncă pentru mii de angajați.

Deși majoritatea companiilor producătoare nu pot divulga public detalii specifice despre tipul de componente livrate, cantitățile acestora sau modelele de mașini pentru care sunt destinate, un studiu realizat de Agenția de Investiții, bazat pe date colectate direct de la 4 companii din top 10 producătoare din Republica Moldova, arată că țara noastră produce și exportă componente auto pentru peste 1,5 milioane de mașini unice (conform datelor prezentate și analizate de la 4 companii, cu caracter confidențial, pentru anul 2023).
De la Cablaje la Senzori și Software: Transformarea Sectorului Automotive din Moldova
Având în vedere că, în 2023, la nivel global au fost produse 93.546.599 (Sursă: The International Organization of Motor Vehicle Manufacturers (OICA)) de vehicule, companiile producătoare din Republica Moldova au contribuit la producerea de componente pentru cel puțin 1,6% din mașinile produse la nivel global în 2023.

Dacă acum câțiva ani, avantajul competitiv principal al Republicii Moldova era forța de muncă ieftină, acum este cu mult mai mult decât atât. Costurile continuă să joace un rol important, dar primordial se pune accent pe calitatea produselor livrate, dar și livrarea on-time către OEM (Original Equipment Manufacturer, altfel numit, asamblatorul final), adică respectarea termenelor de producere și livrare, la minut.

Igor Cheptine, administratorul companiei Magnetec, una dintre companiile localizate în Moldova, care produce și exportă componente auto cu valoare adăugată, afirmă că «dintre cele 4 țări în care compania este prezentă, Republica Moldova este benchmark la capitolul livrarea calitativă a produselor, cu minimum absolut de greșeli».

Calitatea produselor finale, dar și livrarea la timp sunt indicatori extrem de importanți în acest segment de business, unde întârzierea per minut poate duce la penalități semnificative. În unele cazuri acestea se ridică la peste 100.000 EUR per oră.
«Soluțiile tehnice rapide și calitatea excelentă a produselor sunt avantajele noastre competitive cele mai importante. Serviciile și produsele noastre le-ar putea livra și alții, dar pentru noi calitatea și livrarea de soluții individuale rămân prioritățile absolute.», afirmă Alexandru Magnet, Director, Whetec.

Pentru a susține dezvoltarea și mai rapidă a sectorului, este crucial să continue investițiile în tehnologie, capital uman și infrastructură, asigurându-se astfel că Moldova va deveni și mai competitivă, dar și un jucător important în lanțul valoric din industria globală de automotive.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: