„Din opoziție sau de la putere, nu contează”. Trei piloni în activitatea noii șefe a Procuraturii Anticorupție
Full Article 2 minutes read

„Din opoziție sau de la putere, nu contează”. Trei piloni în activitatea noii șefe a Procuraturii Anticorupție

Noul procuror-șef Anticorupție Veronica Dragalin a menționat că își propune ca activitatea sa să fie bazată pe trei piloni: acțiune, egalitate și transparență. 

Acțiune

„Trebuie să avem rezultate pe corupția mare. Ca să reușim, trebuie să ne concentrăm pe domenii care aduc cele mai mari prejudicii bugetului public, chiar securității statului și chiar libertăților economice”, a menționat procurorul-șef Anticorupție și s-a referit la dosare de rezonanță precum „frauda bancară”, „laundromat”, precum și delapidările mari din companiile cu capital de stat.

Pentru a atinge acest scop, este nevoie de o autonomie funcționată a Procuraturii Anticorupție, buget, control asupra spațiului de muncă și logistică, suplimentarea personalului.

„Vom analiza legislația și vom propune îmbunătățiri, astfel ca atribuțiile Procuraturii Anticorupție să fie delimitate clar și să putem lucra eficient, fără obstacole”, a precizat Dragalin.

Egalitate

Procurorul-șef Anticorupție a menționat că instituția va elabora proceduri interne și politici care să asigure faptul că toți oamenii sunt tratați egal, conform legii.

„Indiferent de funcție, aparteneță politică, avere sau orice alt aspect. Asigurarea aplicării egale a legii va combate percepția unei justiții selective. Asta înseamnă că trebuie să avem destul curaj să investigăm cazurile care vizează persoanele cu cea mai mare putere din țară – foști, dar pentru mine mai important – actuali. Aceștia sunt chiar și procurori, judecători, ofițeri și includ politicieni din opoziție sau de la putere, nu contează. Peștele de la cap se strică. De aceea, trebuie să descurajăm corupția în sistemul judiciar, în parlament, guvern, la conducerea partidelor policilor, dar și în cadrul consiliilor municipale și locale ”, a precizat Dragalin.

Transparență

Veronica Dragalin a precizat că este foarte important ca presa și societatea să aibă acces la informații de interes public și să se convingă că dosarele sunt întocmite corect și bine argumentat, iar poziția acuzării este motivată și nu există discriminare pe criterii politice.

„Avem acum numeroase restricții impuse de lege, privind ce putem și nu putem prezenta. Eu consider că unele restricții sunt exagerate. Vom analiza legislația, bunele practici internaționale și vom propune Parlamentului revizuirea acestor reguli”, a precizat șefa Procuraturii Anticorupție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: