(DOC) CEC propune ca turul doi al alegerilor din Bălți să se desfășoare pe 19 decembrie
Full Article 2 minutes read

(DOC) CEC propune ca turul doi al alegerilor din Bălți să se desfășoare pe 19 decembrie

Comisia Electorală Centrală propune ca turul II al alegerilor locale din mun. Bălți să se desfășoare pe 19 decembrie 2021. Inițiativa a fost inclusă în ordinea de zi a ședinței din 6 decembrie. 

Membrii CEC se vor întruni în ședință pe 6 decembrie, la ora 14:00. Pe ordinea de zi a fost inclusă propunerea privind organizarea turului doi al alegerilor locale din mun. Bălți pentru data de 19 decembrie.

(DOC) CEC propune ca turul doi al alegerilor din Bălți să se desfășoare pe 19 decembrie

cec.md

Amintim că, în dimineața de 5 decembrie, cu doar jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare în mun. Bălți, Curtea de Apel Bălți a decis să mențină hotărârea primei instanțe, privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. În consecință, CEC a anunțat că alegerile sunt suspendate.

În primul tur de scrutin, Marina Tauber a acumulat cele mai multe voturi în calitate de concurent electoral. CEC a depistat, însă, că aceasta a depășit plafonul cheltuielilor și nu a reflectat transparent toate mijloacele financiare. Potrivit raportului CEC, candidata a cazat mai mulți activiști și susținătorii la Dumbrava Albă – o tabără de odihnă din Bălți, pentru aceasta fiind folosiți 152 de mii de lei. Plata pentru cazare la tabăra Dumbrava Albă a fost efectuată de către Svetlana Popan, persoană care se regăsește pe lista Partidului „ȘOR” pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Mmebrii CEC au menționat că nu este deocamdată clar dacă Marina Tauber va putea candida în cadrul turului II, după reluarea procesului electoral. Vicepreședintele CEC Pavel Postica a respins acuzațiile lui Tauber, potrivit cărora ar fi „primit indicații directe de la Maia Sandu” privind excluderea sa. Totodată, membrii CEC nu iau în considerare posibilitatea demisiei de onoare din cauza situației create la Bălți.

Avocații Marinei Tauber au declarat că se vor adresa la Curtea Supremă pentru Drepturile Omului (CEDO), dacă CSJ nu va emite o decizie în favoarea sa. În seara de 5 decembrie, CSJ a publicat decizia prin care a menținut hotărârea Curții de Apel Bălți și a Judecătoriei Bălți, cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber în calitate de concurent electoral.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: