DOC Portalul Sputnik Moldova a fost blocat de SIS
Full Article 3 minutes read

DOC Portalul Sputnik Moldova a fost blocat de SIS

Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate a emis, la 26 februarie curent, un ordin ce prevede blocarea a două surse cu conținut online din Republica Moldova. Potrivit reprezentanților Serviciului, site-urile ar fi „promotoare de informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență”. În acest fel, potrivit SIS, urmează a fi sistate portalurile www.sputnik.md și www.gagauznews.md.

Ordinul ce conţine indicații cu caracter obligatoriu a fost transmis Registratorului național al domeniului de nivel superior „md” și furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca, în condițiile legii, imediat accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menționate.

Cei de la Sputnik.md au reacționat cu privire la ordinul SIS. „Cu brio în Moldova, au trecut la o nouă etapă în lupta împotriva „propagandei ruse”, ce să zicem. Site-ul web nu poate fi accesat. Pentru prima dată în Moldova, securitatea statului încearcă să paralizeze activitatea unei publicații internaționale. Lucrăm pe Telegram, fraților. Vă vom ține la curent”, se arată într-o declarație a portalului.

 

Potrivit reprezentanților Serviciului, la data de 25 februarie, a fost solicitată blocarea unui alt site – www.vkurse.md.

„În procesul de colectare de date despre surse cu conținut online care instigă la ură, război sau la violență a fost identificat portalul web www.vkurse.md, ce distribuie pe teritoriul Republicii Moldova informații de proveniență externă, la bază fiind materialele difuzate de agențiile de presă din exteriorul țării care justifică agresiunea militară contra puterii legal alese din Ucraina”, spun reprezentanții Serviciului.

Anterior, în contextul tensionării situației de securitate regională, cei de la SIS au solicitat administratorilor de surse cu conținut online să renunțe la publicarea/distribuirea informațiilor false, precum și a mesajelor care incită la ură, la dezordini în masă sau război.

„Solicităm tuturor administratorilor de surse cu conținut online, eliminarea imediată a articolelor/informațiilor false la subiectul escaladării situației din Ucraina, precum și a mesajelor care incită la ură, la dezordini în masă sau război”, declarat reprezentanții Serviciului.

***

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina.

Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina. Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit în ședință și a votat pentru instituirea stării de alertă în Republica Moldova, pe o durată de 60 de zile. În Moldova au ajuns deja câteva mii de persoane din Ucraina, care au fugit din calea războiului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: