Максим Андреев, NewsMaker

Dodon a lăudat-o pe Maia Sandu pentru declarația privind nealinierea la sancțiunile contra Rusiei

Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon a lăudat declarația șefei statului Maia Sandu, cu privire la poziția R. Moldova față de sancțiunile adoptate de unele țări față de Rusia, din cauza invaziei Ucrainei. În plus, Dodon le-a sugerat autorităților de la Chișinău să adopte o serie de măsuri, care să apropie Moldova de Rusia. Printre acestea se numără inclusiv obligarea presei din Moldova să înceteze ceea ce socialistul numește „reflectarea unilaterală a evenimentelor din Ucraina”.

Salut poziția președintelui Moldovei Maia Sandu privind nealinierea la sancțiunile împotriva Rusiei și păstrarea neutralității. Acest lucru ne va permite să evităm includerea de către Fed. Rusă a țării noastre în lista țărilor neprietene și să evităm contramăsurile economice dure. Pentru întărirea acestor declarații demne de laudă, îndemn conducerea Moldovei să mai întreprindă câțiva pași concreți”, a menționat Igor Dodon pe 2 aprilie.

Ex-președintele țării a indicat trei pași.

„1. Să adopte legea propusă de opoziția parlamentară despre neutralitatea permanentă. Argumentul că statutul de neutralitate este prevăzut de Constituție nu este convingător, întrucât în anul 2017, Curtea Constituțională a adoptat o decizie care de facto anulează statutul de neutralitate. (…) 2. De urgență să înceapă negocierile cu partea rusă pe domeniul economic, social, umanitar – de la comerț, crearea unor coridoare noi de logistică și transport, colaborare interbancară, până la noi prețuri la energie electrică pentru Moldova. 3. Prin intermediul organului de reglementare media, să oblige presa moldovenească, inclusiv cea de stat, să înceteze reflectarea unilaterală a evenimentelor din Ucraina”, a mai menționat socialistul.

Dodon a subliniat că Moldova trebuie să rămână neutră pe plan militar, politic și economic.

Sper că autoritățile moldovenești vor reuși să reziste presiunii în creștere din partea partenerilor din vest și vor acționa reieșind din interesele naționale ale țării noastre, așa cum își dorește majoritatea cetățenilor și agenților economici”, a declarat Dodon.

Amintim că, într-un interviu publicat pe 1 aprilie, președinta țării Maia Sandu a declarat că Republica Moldova nu se poate alinia sancțiunilor aplicate de unele țări Rusiei, din cauza războiului declanșat în Ucraina, întrucât acest lucru ar însemna să rămână fără energie electrică și gaz.

Precizăm că, în 2021, după ce a renunțat la mandatul de deputat, ex-președintele țării Igor Dodon a devenit președintele AO „Uniunea de afaceri moldo-rusă”.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Solicitări de reducere a tarifelor la lumină: ce propun FEE Nord și Premier Energy (DOC)

Furnizorul de energie electrică „FEE Nord”, care deservește consumatorii din nordul Republicii Moldova, și „Premier Energy”, care furnizează energie în centrul și sudul țării, au depus solicitări la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru ajustarea tarifelor la energia electrică.

„FEE Nord” propune un tarif de 4,22 lei pentru un kWh, față de 4,68 lei/kWh în prezent.

NewsMaker by Mihaela Conovali

„Premier Energy” propune 3,93 lei pentru un kWh, comparativ cu tariful actual de 4,10 lei/kWh.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Solicitările FEE Nord și Premier Energy au fost publicate pe pagina ANRE pe 4 iulie curent.

Ultima dată, tarifele au fost modificate în ianuarie 2025, când au fost majorate. Până atunci, consumatorii deserviți de Premier Energy achitau 2 lei și 34 de bani/kWh, iar cei deserviți de FEE Nord – 2 lei și 84 de bani/kWh. În urma acestor modificări, autoritățile au anunțat că, până în decembrie 2025, fiecare gospodărie va achita primii 110 kWh consumați la tariful din decembrie 2024 (dinaintea scumpirilor), iar consumul care depășește această limită – la noul tarif majorat.

Menționăm că, în iunie 2025, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat că prețurile la energia electrică și gazele naturale vor rămâne neschimbate în următoarele luni. Potrivit oficialului, în toamnă, odată cu clarificarea prețurilor de achiziție a gazului, ar putea avea loc reduceri de tarife.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: