Dodon pe urmele lui Georgescu? La un forum din Rusia a vorbit despre „globaliști”, „suveranitate” și alegerile din România
Full Article 5 minutes read

Dodon pe urmele lui Georgescu? La un forum din Rusia a vorbit despre „globaliști”, „suveranitate” și alegerile din România

Aflat în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) Igor Dodon a ținut un discurs la un forum din orașul Nijnii Novgorod. La forum, la care participă și reprezentanți din Rusia și Belarus, Dodon a spus că tendințele globale indică o trecere de la globalism la suveranitate. În același timp, el s-a referit la alegerile prezidențiale din România care au fost anulate și unde, potrivit socialistului, s-a opus acestui fenomen.

Dodon a spus la forumul „СО.ЗНАНИЕ” că „dezvoltarea durabilă a oricărui stat este imposibilă fără suveranitate și apărarea propriilor interese naționale”. Potrivit socialistului, „țările care vor putea să își asigure suveranitatea au șansa de a se dezvolta durabil”.

„Cred că la această etapă, cu suveranitatea se pot lăuda nu mulți jucători”, a adăugat el. În acest context, politicianul a menționat Rusia, China și Statele Unite ca exemple de țări care, în prezent, se pot lăuda cu suveranitate, exprimându-și totodată speranța că țările mici, cum ar fi Moldova, vor putea „găsi o nișă între Vest și Est, utilizând relațiile lor cu UE și CSI”.

„Noi suntem martorii unei etape serioase, un trend – dacă doriți, și toți noi înțelegem că de la globaliști noi trecem la suveranitate”, a adăugat el.

„Mi se pare că, în ultimii ani, țările UE și-au pierdut suveranitatea. Nu vorbim doar despre poziția lor față de război, ci și despre faptul că și-au pierdut suveranitatea în favoarea unor interese globale care nu corespund intereselor cetățenilor lor. Din această cauză, țările pierd”, a adăugat politicianul.

„Eu cred că așa-numiții „globaliști”, așa pur și simplu, să se predea nu intenționează. (…) Ați văzut ce s-a întâmplat săptămâna trecută în România – au anulat alegerile, pentru că cel care a câștigat în primul tur și putea câștiga alegerile, și se considera suveran – așa și se numea, în favoarea intereselor naționale, valorilor tradiționale, împotriva globaliștilor… pur și simplu au luat și au anulat alegerile. Așadar, dacă cineva crede că va fi ușor să se opună, atunci nu, nu va fi ușor. Dar acest trend deja nu mai poate fi oprit”, a spus Dodon.

***

Amintim că în urma turului I al alegerilor prezidențiale din România, care a avut loc pe 24 noiembrie, candidatul independent Călin Georgescu – concurent electoral care cu două luni înainte de scrutin nici măcar nu apărea în sondaje – s-a clasat pe prima poziție.

În timp ce se numărau voturile, principala întrebare căutată pe Google în România era: „Cine este Călin Georgescu?”. De asemenea, cele mai populare căutări în versiunea online a Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX) au fost: „legionar”, „suveranitate”, „antisemitism” și „mason”.

Călin Georgescu este cunoscut pentru viziunile sale naționaliste. În timpul campaniei electorale, el reducea orice discuție la „nevoile poporului român” și la „onoarea și mândria poporului român”. Este bine cunoscut pentru criticile sale la adresa NATO. El susține că România ar trebui să fie „o țară mândră și independentă”. Georgescu a condamnat desfășurarea sistemelor de apărare antirachetă ale NATO în baza militară din comuna Deveselu, numind acest demers „o rușine diplomatică”, despre care a afirmat că „nu va salva România în cazul unui atac al Rusiei”. Călin Georgescu este cunoscut nu doar pentru viziunile sale anti-occidentale, ci și pentru simpatia sa față de președintele rus Vladimir Putin. Georgescu a afirmat anterior, cu admirație, că Putin își iubește țara și este un diplomat priceput, capabil să exploateze „unghiurile strategice” în avantajul Rusiei. Totodată, el a susținut că România ar avea multe de învățat din această „înțelepciune rusească”. Detalii AICI.

Georgescu a fost urmat de Elena Lasconi, candidata USR. Pe 8 decembrie urma să aibă loc turul II al alegerilor prezidențiale din România. Înainte de aceasta, pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a României a anulat alegerile pentru funcția de președinte și a dispus reluarea întregului proces electoral. Anularea a avut loc pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în scrutin. Detalii AICI.

Menționăm că, pe 4 decembrie, președintele României a fost de acord să desecretizeze informațiile prezentate de Serviciul român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne, la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 28 noiembrie, despre candidatul Călin Georgescu. Un document desecretizat a arătat că a fost identificat un tipar similar la nivelul Ucrainei, activ în perioada premergătoare inițierii agresiunii de către Federația Rusă. În concret – campania informațională „Echilibru și verticalitate”, care este identică cu campania „Frate lângă Frate” derulată de Rusia în Ucraina. Totodată, un alt document a arătat că un adept al extremismului de dreapta, care organizează tabere militare, a participat la „promovarea și cumpărarea de voturi” pentru Georgescu. În reacție, Georgescu a spus că documentele desecretizate arătă că „sistemul” este în panică. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: