Dodon rămâne în arest la domiciliu. Ex-președintele, obligat să stea în casă și să răspundă la apelurile procurorului
Full Article 2 minutes read

Dodon rămâne în arest la domiciliu. Ex-președintele, obligat să stea în casă și să răspundă la apelurile procurorului

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon va rămâne în arest la domiciliu până în data de 20 noiembrie. Decizia a fost luată pe 17 octombrie de magistrații Curții Supreme de Justiție. 

Procurorul Petru Iarmaliuc a solicitat prelungirea mandatului de arest pe numele lui Igor Dodon, întrucât ar exista riscul ca, ajuns la libertate, socialistul să influențeze martorii sau să se eschiveze de justiție. Iarmaliuc a mai spus că Dodon ar avea „legături în Rusia”, care i-ar permite să plece în acea țară, iar autoritățile de acolo să refuze ulterior extrădarea.

La rândul lor, avocații lui Dodon au solicitat eliberarea imediată a clientului lor. Aceștia au calificat argumentele procurorului drept „neîntemeiate”. Apărătorii au insistat ca procurorii să prezinte dovezi noi, care să confirme necesitatea prelungirii mandatului de arest.

La rândul său, Dodon a declarat că nu intenționează să se eschiveze de justiție și a remarcat că a aflat despre dosarul penal în care este vizat încă în noiembrie 2021, însă nu a părăsit țara.

La final, judecătorii au decis prelungirea mandatului de arest cu 30 de zile. Lui Dodon i s-a interzis să iasă din casă și să discute cu figuranții  dosarului. Ex-președintele a fost obligat de instanță să răspundă la apelurile procurorului.

Amintim că Igor Dodon este în arest la domiciliu din 26 mai, în dosarul denumit generic „kuliok”, inițiat în temeiul imaginilor video în care i s-ar oferi o pungă neagră din partea ex-liderului PDM Vladimir Plahotniuc.

Pe 6 octombrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că dosarul denumit generic „Kuliok”  a fost transmis în judecată.

Lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000,00 până la 1 000 000,00 dolari SUA. Potrivit procurorilor, suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”(PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid, susține Procuratura Anticorupție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: