Dosar penal pentru încălcarea secretului votului la azilul din Comrat. Ce pedepse riscă cei implicați
Full Article 3 minutes read

Dosar penal pentru încălcarea secretului votului la azilul din Comrat. Ce pedepse riscă cei implicați

Oamenii legii au inițiat un dosar penal pentru falsificarea, prin orice mijloace, a rezulatelor votării după ce unui grup de 25 de persoane de la azilul de bătrâni din Comrat, care a votat prin intermediul urnei mobile, i-a fost încălcat secretul la vot. Persoanele care se vor face vinovate, riscă amendă de până la 57 500 de lei sau închisoare de până la 5 ani. Informația a fost comunicată de Inspectoratul General al Poliției (IGP) într-un comunicat din 25 octombrie.

Inspectoratul General al Poliției informează că a inițiat o cauză penală în temeiul sesizării depuse de către Asociația ,,Promo-LEX” cu privire la încălcarea secretului votului pentru 25 de alegători plasați în azilul de bătrâni din municipiul Comrat la scrutinul electoral din 20 octombrie 2024. Conform articolului 182 alin.(2) din Codul Penal al Republicii Moldova, persoanele sunt cercetate penal pentru comiterea infracțiunii de ,,falsificare, prin orice mijloace, a rezultatelor votării”. Dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, riscă amendă de până la 57 500 de lei sau închisoare de până la 5 ani”, a comunicat IGP.

Precizăm că, pe 25 octombrie, Asociația Promo-Lex, organizație nonguvernamentală din Republica Moldova care apără drepturile omului, a anunțat că procesul de votare din timpul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional cu privire la aderarea la UE la azilul de bătrâini din Comrat, unde un grup de persoane au votat cu ajutorul urnei mobile, s-a desfășurat cu încălcări. Funcționarii electorali au venit la azil fără cabină, astfel că la cel puțin 25 de cetățeni nu le-a fost asigurat secretul votului, iar în unele cazuri ștampila era aplicată în buletinele de vot, de către un medic, fără manifestarea intenției exacte din partea alegătorilor.

Promo-Lex a publicat și un videoclip care surprinde momentul. În imagini, se vede cum medicul votează în locul mai multor persoane pentru Alexandr Stoianoglo la alegerile prezidențiale și opțiunea „Nu” la referendumul constituțional, fără ca acestea să-i spună să o facă.

Precizăm că, în urma alegerilor prezidențiale, niciunul dintre cei 11 candidați înscriși în cursa electorală nu a obținut majoritate de voturi. Astfel, pe 3 noiembrie, urmează să aibă loc turul II de scrutin, la care vor concura cei doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi: Maia Sandu de la PAS (42,49%) și Alexandr Stoianoglo de la PSRM (25,95%).

La referendum, 50,35% dintre alegători au susținut modificarea Constituției în vderea aderării la UE, iar 49,65% – nu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: