Dosarul „Interpol”: 28 de persoane, inclusiv Plahotniuc, ar fi beneficiat de blocarea Notificărilor Roșii

Cel puțin 28 de persoane au beneficiat, în perioada august 2022 – iunie 2024, de schema de blocare a Notificărilor Roșii Interpol, care-i vizează pe cei dați în căutare internațională. Printre acestea se numără și oligarhul fugar Vlad Plahotniuc. Precizările au fost făcute de șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, în cadrul unei conferințe de presă din 3 martie cu privire la dosarul denumit generic „Interpol”, în care este investigată schema infracțională.

Veronica Dragalin a comunicat că, potrivit materialelor anchetei, un grup criminal organizat a reușit să blocheze Notificările Roșii Interpol în privința fugarilor străini din diferite jurisdicții, inclusiv China, Franța, Australia și Rusia, prin comiterea infracțiunilor de corupție și falsificare a documentelor. Cel puțin 28 fugari au beneficiat de această schemă în perioada august 2022 – iunie 2024.

Șefa PA a menționat că, în cadrul investigației, au fost identificate peste 140 persoane din diferite țări care posibil au fost verificate ilegal în bazele de date Interpol.

În Moldova, această schemă a implicat două instituții de stat – Direcția Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratul General pentru Migrație. Mai exact, IGM elibera confirmări false că fugarii respectivi aveau statut de solicitant de azil, chiar dacă aceste persoane fizic nu au intrat niciodată pe teritoriul R. Moldova. Ulterior, DCPI expedia informație falsă către Interpol referitor la statutul legal a acestor fugari.

După ce Procuratura Anticorupție a efectuat percheziții pe teritoriul R. Moldova, cu suport din partea autorităților franceze și americane, Interpol a intervenit să deblocheze Notificările Roșii în privința acestor fugari. În februarie 2025, pe baza informației prezentate de Procuratura Anticorupție, Interpol a intervenit să deblocheze Notificarea Roșie și în privința lui Vladimir Plahotniuc”, a declarat aceasta.

Veronica Dragalin a menționat că, în cadrul dosarului penal, Procuratura Anticorupție a colaborat cu autorități din Franța, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, România, Ucraina, Spania, Elveția și Emiratele Arabe Unite

Rulaje bancare din bănci din Emiratele Arabe Unite, arată alimentări bancare în sume de peste 7 milioane Euro în total, în perioada acestei scheme, în interesul unei companii create anume pentru această schemă. În aceeași perioadă infracțională, octombrie 2022 – mai 2024, rulaje bancare din bănci din România, arată transferuri bancare între soțiile a doi membri ai grupului criminal organizat, ce reprezintă mita plătită pentru serviciile corupte din Moldova. La fel, probele acumulate demonstrează că în perioada 2022-2024, obiectul mitei a inclus și două mașini de lux – un Land Rover și o Toyota Camry, transmise prin terțe persoane și membri de familie”, a adăugat șefa PA.

În cadrul dosarului, au statut de învinuit un avocat, fostul președinte al Comsiei pentru Control a Fișierelor din cadrul Interpol, ex-șeful Inspectoratului General pentru Migrație, dar și ex-șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională, Viorel Tențiu. Potrivit lui Dragalin, urmărirea penală în privința acestor patru persoane va fi terminată „în următoarele săptămâni sau luni”.

***

Procuratura Anticorupție a pornit dosarul „Interpol” în aprilie 2024, colaborând pe marginea acestuia cu procurori din Franța, SUA și Marea Britanie.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: