Dosarul „Interpol”: 28 de persoane, inclusiv Plahotniuc, ar fi beneficiat de blocarea Notificărilor Roșii

Cel puțin 28 de persoane au beneficiat, în perioada august 2022 – iunie 2024, de schema de blocare a Notificărilor Roșii Interpol, care-i vizează pe cei dați în căutare internațională. Printre acestea se numără și oligarhul fugar Vlad Plahotniuc. Precizările au fost făcute de șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, în cadrul unei conferințe de presă din 3 martie cu privire la dosarul denumit generic „Interpol”, în care este investigată schema infracțională.

Veronica Dragalin a comunicat că, potrivit materialelor anchetei, un grup criminal organizat a reușit să blocheze Notificările Roșii Interpol în privința fugarilor străini din diferite jurisdicții, inclusiv China, Franța, Australia și Rusia, prin comiterea infracțiunilor de corupție și falsificare a documentelor. Cel puțin 28 fugari au beneficiat de această schemă în perioada august 2022 – iunie 2024.

Șefa PA a menționat că, în cadrul investigației, au fost identificate peste 140 persoane din diferite țări care posibil au fost verificate ilegal în bazele de date Interpol.

În Moldova, această schemă a implicat două instituții de stat – Direcția Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratul General pentru Migrație. Mai exact, IGM elibera confirmări false că fugarii respectivi aveau statut de solicitant de azil, chiar dacă aceste persoane fizic nu au intrat niciodată pe teritoriul R. Moldova. Ulterior, DCPI expedia informație falsă către Interpol referitor la statutul legal a acestor fugari.

După ce Procuratura Anticorupție a efectuat percheziții pe teritoriul R. Moldova, cu suport din partea autorităților franceze și americane, Interpol a intervenit să deblocheze Notificările Roșii în privința acestor fugari. În februarie 2025, pe baza informației prezentate de Procuratura Anticorupție, Interpol a intervenit să deblocheze Notificarea Roșie și în privința lui Vladimir Plahotniuc”, a declarat aceasta.

Veronica Dragalin a menționat că, în cadrul dosarului penal, Procuratura Anticorupție a colaborat cu autorități din Franța, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, România, Ucraina, Spania, Elveția și Emiratele Arabe Unite

Rulaje bancare din bănci din Emiratele Arabe Unite, arată alimentări bancare în sume de peste 7 milioane Euro în total, în perioada acestei scheme, în interesul unei companii create anume pentru această schemă. În aceeași perioadă infracțională, octombrie 2022 – mai 2024, rulaje bancare din bănci din România, arată transferuri bancare între soțiile a doi membri ai grupului criminal organizat, ce reprezintă mita plătită pentru serviciile corupte din Moldova. La fel, probele acumulate demonstrează că în perioada 2022-2024, obiectul mitei a inclus și două mașini de lux – un Land Rover și o Toyota Camry, transmise prin terțe persoane și membri de familie”, a adăugat șefa PA.

În cadrul dosarului, au statut de învinuit un avocat, fostul președinte al Comsiei pentru Control a Fișierelor din cadrul Interpol, ex-șeful Inspectoratului General pentru Migrație, dar și ex-șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională, Viorel Tențiu. Potrivit lui Dragalin, urmărirea penală în privința acestor patru persoane va fi terminată „în următoarele săptămâni sau luni”.

***

Procuratura Anticorupție a pornit dosarul „Interpol” în aprilie 2024, colaborând pe marginea acestuia cu procurori din Franța, SUA și Marea Britanie.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Grosu, despre concertul lui Usatîi cu artiști ruși, lângă expoziția despre terorile staliniste: „Au căscat gura toți”

Președintele Parlamentului și liderul partidului de guvernare, Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a criticat concertul cu artiști ruși, organizat de politicianul Renato Usatîi în Piața Marii Adunări Naționale – acolo unde are loc o expoziție dedicată victimelor represiunilor sovietice.

„La un capăt de PMAN comemorăm, deplângem pe cei care au fost deportați, duși, schilodiți, și la alt capăt de piață chefuim. Unii comemorează, alții chefuiesc. E iurea, evident că e iurea, și foarte urât s-a primit”, a declarat Grosu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la N4.

Șeful Legislativului a criticat, de asemenea, atât autoritățile care au permis accesul artiștilor ruși în Republica Moldova, cât și organizatorii care au oferit scena și spațiul public pentru concert.

„Ping-pongul ăsta, că ăla a dat piața, dar cine le-a dat voie în țară. Aici trebuie să tragem linia și să spunem că, scuzați-mă, au căscat gura toți. De la cei care i-au lăsat să intre pe cântăreții ăștia faimoși, până la cei care le-au permis desfășurarea activității în Piața Marii Adunări Naționale”, a conchis Grosu.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în PMAN al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. Pe scena din Chișinău au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Concertul, organizat în imediata apropiere de expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași”, a stârnit un val de critici.

Guvernul a condamnat ferm concertul organizat de Usatîi în PMAN, la mică distanță de expoziția dedicată victimelor deportărilor staliniste, calificându-l drept „o insultă la adresa memoriei colective”. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a criticat Primăria Chișinău pentru că a permis desfășurarea evenimentului în proximitatea expoziției și a cerut explicații publice din partea autorităților municipale.

În replică, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”. Ea a precizat că primăria nu autorizează evenimentele, ci doar este notificată despre organizarea acestora.

Într-o transmisiune live pe Facebook, Renato Usatîi a declarat că expoziția nu a fost afectată în niciun fel și că zona a fost menținută curată. Totodată, acesta a calificat autoritățile centrale drept „o rușine”.

Cu o reacție a venit și Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, care și-a exprimat profunda indignare față de decizia autorităților locale de a permite desfășurarea unui concert cu participarea artiștilor din Federația Rusă — unii dintre ei susținători ai războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei — chiar în vecinătatea unei expoziții comemorative.

Asociația a lansat un apel public către autorități să-și reconsidere prioritățile și să manifeste respect față de memoria victimelor regimului stalinist: „Este esențial ca suferința și sacrificiul deportaților și deținuților politici să fie onorate cu demnitate și seriozitate”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: