Dragă Moldova, dragi moldoveni – La mulți ani de Ziua Independenței!
Full Article 3 minutes read

Dragă Moldova, dragi moldoveni – La mulți ani de Ziua Independenței!

În timp ce sărbătorim 30 de ani de parteneriat între Grupul Banca Mondială și Moldova, această Zi a Independenței este una specială pentru noi. Colaborarea noastră a început pe timpuri dramatice pentru Moldova, în 1992, și de atunci am fost împreună și am contribuit la transformarea benefică a țării.

Spre regret, acest an a adus provocări greu de imaginat doar cu un an în urmă, când am venit să lucrez în această frumoasă țară. Moldova era pe punctul de a răsufla ușurată după două crize recente cauzate de pandemia Covid și de prețurile ridicate la energie, când a izbucnit războiul în Ucraina, țara vecină, și sute de mii de refugiați au ales Moldova pentru a se salva și a găsi adăpost.

Însă această nouă criză m-a făcut să descopăr, ca și în cazul multor alți oameni din întreaga lume, o nouă Moldovă, o țară mică cu o inimă atât de mare, care, în pofida propriilor dificultăți și provocări, a dat dovadă de generozitate extraordinară, de sacrificiu și de solidaritate cu un vecin aflat la nevoie. Nu este surprinzător că acest răspuns extraordinar a atras sprijin umanitar, financiar și politic din partea comunității internaționale.

Banca Mondială, la fel ca mulți alți prieteni ai Moldovei, a reacționat rapid la această criză fără precedent, oferind Guvernului sprijin bugetar în valoare de 159 milioane de dolari SUA pentru a atenua impactul războiului asupra refugiaților și familiilor, precum și a consolida reziliența în vederea reducerii vulnerabilității la viitoare șocuri.

În acești 30 de ani de colaborare, am pledat pentru guvernanță și transparență sporite, am susținut reforme politice importante și suntem mândri de rezultatele obținute care au îmbunătățit viața moldovenilor de rând. Mai mult de 1,3 miliarde de dolari SUA au fost alocate unui număr de peste 60 de operațiuni în țară.

În prezent, 12 proiecte cu un buget total dedicat de 638,1 milioane de dolari SUA sunt în curs de implementare de către partenerii noștri din cadrul guvernului. Printre domeniile de sprijin se numără reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrarea fiscală, înregistrarea și evaluarea terenurilor, educația, drumurile, sănătatea, agricultura, apa și canalizarea, și energia.

Este evident că există provocări. Dar există și oportunități și, așa cum spunea Albert Einstein, „În mijlocul oricărei dificultăți se află o oportunitate”, eu și echipa mea suntem determinați să continuăm să muncim neîncetat pentru a ajuta Moldova să profite de aceste oportunități.

În prezent elaborăm un nou Cadru de Parteneriat cu Țara pentru următorii ani, bazat pe prioritățile de dezvoltare ale Moldovei și vom lucra împreună pentru a spori eficiența, transparența și accesul la serviciile publice; a propulsa dezvoltarea, considerentele ecologice și sustenabilitatea economiei; și, desigur, a asigura accesul cetățenilor la educație și sănătate de calitate sporită, și a susține grupurile sărace, și vulnerabile, în special în situații de criză. De asemenea, suntem încântați să sprijinim parcursul Moldovei de aderare la UE, mai cu seamă pentru că, recent, Moldova a obținut statutul de țară candidată la aderarea la UE. Într-adevăr, bine meritat!

Ne asumăm angajamentul să colaborăm în continuare cu toate părțile interesate pentru a sprijini redresarea post-pandemică rezilientă, a promova dezvoltarea durabilă pe termen lung și a construi o societate prosperă și favorabilă incluziunii pentru mulți ani pe viitor.

 

La Mulți Ani Moldova! La Mulți Ani!

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: