„Dragă Vladimir Vladimirovici, … ”: Dodon nu a uitat să îl felicite pe Putin cu ocazia zilei de naștere nici în acest an
Full Article 3 minutes read

„Dragă Vladimir Vladimirovici, … ”: Dodon nu a uitat să îl felicite pe Putin cu ocazia zilei de naștere nici în acest an

Igor Dodon, fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova, în prezent secretar executiv al Partidului Socialiștilor (PSRM), a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj elogios cu ocazia zilei de naștere a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, care împlinește sâmbătă, 7 octombrie, 71 de ani. În mesajul său, Dodon i-a urat sănătate, putere și prosperitate lui Putin și l-a asigurat că, „în ciuda politicii ostile” care ar fi promovată de actuala guvernare, „majoritatea” moldovenilor văd în Rusia „un bun prieten”.

„Poporul moldovean apreciază relațiile cultural-istorice, comerciale-economice și umanitare cu Rusia. În ciuda politicii ostile desfășurate de actuala guvernare, majoritatea cetățenilor consideră Federația Rusă un partener strategic și un bun prieten al Republicii Moldova, au profund respect și încredere pentru tine ca lider al unei mari puteri. (…) Cu ocazia zilei de naștere, dragă Vladimir Vladimirovici, îți doresc multă sănătate, putere și prosperitate!”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Menționăm că Vladimir Putin împlinește astăzi 71 de ani. Liderul rus s-a născut pe 7 octombrie 1952. Dodon în felicită anual pe președintele rus cu ocazia zilei de naștere. În 2022 – an în care Rusia a invadat Ucraina, iar Putin a împlinit 70 de azi, fostul președinte al Moldovei a scris despre el: „Un om de stat remarcabil, care și-a câștigat încrederea și un înalt prestigiu internațional, inclusiv în rândul locuitorilor țării noastre”.

***

Amintim că Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina, în dimineața zilei de 24 februarie 2022. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat atunci stare de război în Ucraina. Legea marțială este prelungită în țara vecină până în prezent.

Chiar din prima zi, formațiunea de guvernare PAS a condamnat ferm „războiul injust și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”. Șeful legislativului și președintele PAS, Igor Grosu, dar și alți membri ai partidului au numit Rusia – stat agresor, iar pe Putin – criminal de război, în nenumărate rânduri. De cealaltă parte, opoziția a ezitat mereu să condamne tranșant războiul din țara vecină. Mai mult, în acest timp, opoziția a întreprins numeroase vizite la Moscova, unde s-a întâlnit cu exponenți ai Kremlinului.

În iunie, curent, deputatul socialist Vlad Batrîncea a recunoscut că Federația Rusă este responsabilă pentru invazia din Ucraina. Cu toate acestea, parlamentarul nu consideră că Rusia este unica țară vinovată de războiul injust din țara vecină. Potrivit lui, pe lângă Rusia, vinovate s-ar face și alte state care ar „alimenta retorica militaristă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: