NewsMaker

Dragalin: Beneficiarii schemei de ștergere a Notificărilor Roșii Interpol nu au pus niciodată piciorul pe pământul Moldovei

Beneficiarii schemei de corupție care implica obținerea azilului în Republica Moldova pentru a bloca și șterge Notificările Roșii Interpol, care vizează infractorii anunțați în căutare internațională, nu au pătruns niciodată pe teritoriul țării noastre. Precizarea a fost făcută de șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, în cadrul ediției din 16 iulie a emisiunii „În context” de la Moldova 1. Veronica Dragalin a menționat că procesul avea loc de la distanță, prin intermediul unor funcționari publici. 

Ca să fie foarte clar, în această schemă ce am depistat noi nu este că oamenii își pot găsi refugiu în Moldova. Acești beneficiari ai acestei scheme niciodată nici nu au pus piciorul pe pământul Republicii Moldova. S-a făcut de la distanță, persoane publice din cadrul mai multor instituții, persoane fizice au abuzat procedurile care există, procedura de azil, procedura de a verifica bazele de date Interpol într-un mod ca să permită blocarea notificărilor în sistemul Interpol. Eu cred că e un lucru foarte bun că noi destul de repede am avut succes să oprim această schemă. E o schemă recentă care avea loc începând cu finele anului 2022 până în prezent. Ca rezultat al acțiunilor întreprinse de Procuratura Anticorupție în comun cu autoritățile franceze s-a blocat, s-a oprit această schemă. În continuare, nu mai beneficiază niciun fugar de această schemă”, a declarat șefa PA.

Precizăm că Procuratura Anticorupție și Parchetul Național Financiar (PNF) din Franța investighează o schemă de corupție prin care funcționari publici din Moldova și alte state ar fi primit mită pentru ca persoanele vizate de Notificările Roșii Interpol, care se referă la infractorii dați în căutare internațională, să poată obține statut de azilant în țara noastră cu scopul de a bloca și șterge notificările. Sumele s-ar ridica la câteva milioane de dolari. Dosarul penal inițiat pe caz este denumit generic „Interpol”. Pe 4 iunie, procurori și ofițeri din cadrul Procuraturii Anticorupție și colegii lor din PNF, asistați de Biroul Federal de Investigații al SUA, au efectuat percheziții la doisprezece persoane, pe marginea cazului. Cinci persoane, printre care și șeful Biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, au fost reținute. Ulterior însă patru persoane au fost eliberate după ce s-a constat că nu ar exista temei pentru aplicarea măsurii preventive.

Viorel Țentiu este persoana care continuă să se afle în arest preventiv pe caz.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Olesea Stamate a contestat în instanță decizia prin care a fost exclusă din PAS

Deputata neafiliată Olesea Stamate a contestat în instanță decizia prin care a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Aceasta consideră că hotărârea a fost aprobată ilegal. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 13 iunie a podcastului „Subiect incomod”.

Olesea Stamate a declarat că decizia Biroului Politic Național al PAS privind excluderea sa din partid a fost aprobată „într-un mod prin care se încalcă flagrant” prevederile Statutului Partidului Acțiune și Solidaritate. Deputata a menționat că a contestat în instanță hotărârea.

Am depus cererea, încă nu am primit notificarea că ar fi fost pusă pe rol. Fiindcă inițial am cerut anumite clarificări din partea partidului, răspuns la mai multe întrebări. De exemplu, cum a fost anunțată ședința Biroului Politic Național, deoarece în cadrul acestei structuri poate fi luată decizia cu privire la excluderea unui membru a Biroului Politic Național. Or, aceștia nu au fost anunțați. A fost convocată o ședință a fracțiunii la Președinție. Ședința Biroului Politic Național nu a fost nici anunțată, nici convocată. Mai multe decât atât, în cazul excluderii unui membru al Biroului Politic Național există o anumită procedură prevăzută de Statut: trebuie să fie convocată neapărat Comisia de integritate. Comisia de integritate nu a fost convocată. Cel puțin mie nu mi s-a comunicat și eu n-am putut să vin în fața Comisiei de integritate să-mi expun poziția. Astea sunt doar așa, câteva, la suprafață. Ele sunt mai multe. Și aceste întrebări le-am adresat conducerii partidului. Am așteptat termenul legal să primesc răspuns și am adresat o cerere de chemare în judecată”, a spus deputata.

Amintim că, pe 4 aprilie, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că Olesea Stamate a fost exclusă din formațiune și i-a cerut să-și depună mandatul de deputat. Decizia formațiunii de guvernământ a venit în contextul scandalului referitor la eliberarea mai multor condamnați pe viață. PAS susține că Stamate, pe vremea când era președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, a introdus trei amendamente la Legea amnistiei, care, într-un final, ar fi permis eliberarea deținuților.

Olesea Stamate și-a anunțat pe 16 aprilie retragerea din fracțiunea parlamentară PAS. Totodată, ea a menționat că își va continua activitatea în calitate de deputat neafiliat. Parlamentara spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective.

Olesea Stamate a propus crearea unei comisii de anchetă care să investigheze Legea amnistiei și amendamentele acesteia. Pe 29 mai, Parlamentul a respins proiectul privind crearea comisiei de anchetă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: