Dragalin, prima intervenție la TV după scandalul care a provocat demisia unui membru Pre-Vetting. Susține că Grosu a fost informat
Full Article 4 minutes read

Dragalin, prima intervenție la TV după scandalul care a provocat demisia unui membru Pre-Vetting. Susține că Grosu a fost informat

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin a declarat că mesajele, în legătură cu Tatiana Răducanu, nu sunt din telefoanele ridicate de la Veaceslav Platon în 2016 atunci când a fost reținut. Dragalin le-ar fi primit „de la un procuror care avea în gestiune dosarul penal unde au fost ridicate aceste probe”. Șefa PA a menționat că a ajuns în posesia mesajelor pe 10 aprilie curent, ulterior a fost pornit un proces penal „pe anumite fapte unde sunt examinate aceste discuții”. Totodată, a adăugat Dragalin, scrisoarea scursă în presă a fost expediată atât Președinției cât și Guvernului, iar președintele Parlamentului ar fi fost informat „despre circumstanțele exacte: cum și de unde sunt aceste mesaje”. 

Într-o intervenție telefonică la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, Dragalin a spus că mesajele pe care le-a citat nu sunt din telefoanele ridicate de la Veaceslav Platon în 2016.

Întrebată de când are mesajele, șefa PA a răspuns: „În posesia mea personală de la 10 aprilie 2024. Am primit o notă informativă de la un procuror care avea în gestiune dosarul penal unde au fost ridicate aceste probe. (…) Am primit documentele relevante, le-am examinat și am pornit un proces penal pe 30 aprilie”.

La precizarea prezentatorului TV dacă este convinsă că mesajele sunt autentice, Dragalin a menționat: „Eu nu pot spune sută la sută, e greu de ajuns la așa o concluzie, dar din contextul comunicărilor examinate contrapunerea evenimentelor descrise în discuția cu informația care este deja disponibilă în spațiul public datorită portalurilor de știri care au publicat foarte activ în perioada 2013-2014 despre mai multe împrejurări pentru mine personal s-a ridicat suficientă confirmare că nu sunt inventate aceste mesaje. Dar clar lucru noi suntem la o fază incipientă, continuăm să investigăm”.

„Eu personal l-am informat pe Igor Grosu, președintele Parlamentului, despre circumstanțele exacte: cum, de unde sunt aceste mesaje”, a mai spus Dragalin.

Potrivit șefei PA, scrisoarea scursă în presă a fost trimisă atât la Președinție cât și la Guvern.

Dragalin a mai precizat că nu a fost pornit un proces penal în care este vizată Răducanu, dar este „pornit un proces penal pe anumite fapte unde sunt examinate aceste discuții”.

***

Tatiana Răducanu, membră a Comisiei Pre-Vetting, a demisionat după ce în presă a fost scursă o scrisoare în care șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin ar pune la îndoială integritatea acesteia. Anunțul a fost făcut pe 14 mai de președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, deputata PAS Veronica Roșca. Roșca a publicat și cererea de eliberare din funcție. În document, Răducanu a confirmat că demisia sa are legătură cu scrisoarea apărută în spațiul public, care-i vizează integritatea. Răducanu a calificat acuzațiile din scrisoare ca fiind „false”, menționând că se vede nevoită să demisioneze pentru „a nu pune în pericol întregul proces de vetting”. Tot pe 14 mai, Telegraph Moldova a publicat o scrisoare, care ar fi fost trimisă de șefa PA mai multor instituții de stat. În document, Dragalin ar pune la îndoială integritatea Tatianei Răducanu, pe motiv că aceasta ar fi avut în trecut legături cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, dar și Aureliu Colenco, principalul avocat al oligarhului Ilan Șor. Detalii AICI.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a infirmat că ar fi discutat vreodată prin mesaje cu avocatul Aureliu Colenco, cel care îl apără în prezent pe fugarul Ilan Șor. Precizarea a fost făcută pentru TV8 în contextul în care Procuratura Anticorupție a declarat că cei doi ar fi făcut schimb de mesaje, timp de mai mulți ani, iar discuțiile ar fi vizat-o pe magistrata Tatiana Răducanu, membră a Comisiei Pre-Vetting, pe care cei doi o consideră „omul nostru 100%” și „gata să lucreze”. Și Aureliu Colenco a spus pentru sursa citată că nu își amintește să fi discutat vreodată cu Platon despre Tatiana Răducanu. Detalii AICI.

Pe 15 mai, Procuratura Anticorupție a confirmat autenticitatea scrisorii scursă în presă. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: