Eurodeputatul Siegfried Mureșan a comentat rezultatele alegerilor locale desfăşurate pe 5 noiembrie în Republica Moldova. Pentru Agerpres, el a spus că Uniunea Europeană trebuie să sprijine în continuare autorităţile proeuropene de la Chişinău, atât financiar, cât şi tehnic. Mureșan a mai declarat că „cu cât oamenii vor vedea mai clar că Uniunea Europeană este decisă să ajute pe termen lung Republica Moldova, cu atât capacitatea Rusiei de a manipula oamenii şi a influenţa deciziile de la Chişinău va continua să scadă”.
Uniunea Europeană trebuie să sprijine în continuare autorităţile proeuropene de la Chişinău, atât financiar, cât şi tehnic, şi să le ofere cetăţenilor din Republica Moldova o perspectivă europeană clară prin începerea negocierilor de aderare la UE, a declarat preşedintele Delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, eurodeputatul Siegfried Mureşan, cu privire la la rezultatele alegerilor locale din Republica Moldova.
„Cu cât oamenii vor vedea mai clar că Uniunea Europeană este decisă să ajute pe termen lung Republica Moldova, că este deschisă calea spre aderare, cu atât capacitatea Rusiei de a manipula oamenii şi a influenţa deciziile de la Chişinău va continua să scadă”, a adăugat Mureşan.
Potrivit eurodeputatului român, cu cât Republica Moldova se apropie mai mult de Uniunea Europeană, cu atât Federaţia Rusă este mai agresivă în încercarea sa de a destabiliza situaţia politică din Republica Moldova şi de a frâna parcursul european al ţării.
„Cu toate acestea, influenţa ei este din ce în ce mai mică. Motivul principal este că avem, la Chişinău, o preşedintă proeuropeană, un guvern proeuropean şi un parlament proeuropean care au implementat reforme pe care oamenii le aşteptau de ani de zile. Instituţiile statului au fost întărite, reformele din justiţie avansează. Oligarhii sunt anchetaţi şi condamnaţi, iar încercările de destabilizare a ţării sunt demascate şi sancţionate, lucru pe care l-am văzut inclusiv acum, cu ocazia alegerilor locale”, a spus eurodeputatul.
În opinia sa, Rusia rămâne o ameninţare la adresa securităţii Republicii Moldova, iar faptul că oligarhii sprijiniţi de Federaţia Rusă au încercat din nou să destabilizeze situaţia din ţară cu ocazia alegerilor locale reprezintă un motiv în plus pentru a spori sprijinul european pentru Republica Moldova.
„Acest lucru este în interesul fundamental al Uniunii Europene fiindcă siguranţa noastră, în interiorul UE, depinde şi de cât de sigură şi stabilă va fi Moldova în următorii ani”, a subliniat el.
***
Ion Ceban a obținut de la chișinăuieni al doilea mandat în calitate de primar. În primul tur, acesta a adunat 50,62% din voturi. El este urmat de candidatul PAS Lilian Carp, pentru care și-au dat votul 28,23% dintre participanții la vot. În Consiliul Municipal Chișinău au acces 7 partide. PAS și MAN ar putea avea câte 20 de consilieri.
La Bălți, însă, va fi organizat turul doi de scrutin. Locuitorii orașului vor trebui să aleagă între Arina Corșicova, susținută de Ilan Șor și Alexandr Petcov, susținut de „Partidul Nostru” al lui Renato Usatîi.
În ceea ce privește rezultatele generale — în 19 raioane (în special în centrul și sudul țării) a obținut victorie PAS. Are un rezultat bun și PSRM, care a învins în special în regiunile din nordul țării. Locuitorii raionului Șoldănești au votat pentru Partidul Social Democrat European, cei din Glodeni — pentru Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, cei din Fălești — pentru „Partidul Nostru”, iar locuitorii orașului Taraclia sunt singurii care au votat Partidul Renaștere.
În 265 de localități se va desfășura turul doi de scrutin.
Asociația Promo-LEX a înregistrat la acest scrutin mai multe încălcări decât la cel din 2019. Însă și prezența la vot a fost mai mare. Șefa CEC Angelica Caraman a declarat că la etapa de afișare a rezultatelor preliminare ale scrutinului din 5 noiembrie să fie încetinită actualizarea din exterior a informațiilor pe anumite aplicații. CEC a declarat că specialiștii au reacționat prompt, reușind să blocheze la timp aceste atacuri, și au asigurat „în continuare buna funcționare a sistemului informatic, prezentând rezultatele scrutinului sub o formă protejată”.
***
Mai amintim că pe 3 noiembrie, Partidul „Șansă”, afiliat lui Ilan Șor, a fost exclus din alegerile locale generale. În consecință, CEC a aplicat ștampila „RETRAS” în toate buletinele de vot. În cadrul unei conferințe de presă, directorul Serviciului de Informații și Securitate Alexandru Musteață a declarat că Republica Moldova este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent din partea Federației Ruse, prin intermediului grupului criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Musteață a spus că atacurile la adresa securității statului s-au intensificat, în special, în contextul alegerilor locale. Directorul SIS susținea că în ultimul timp se observă o „concentrare masivă” pe compromiterea alegerilor din 5 noiembrie, în special prin finanțarea tenebră a campaniei electorale a Partidului Politic „Șansă”, valoarea căreia s-ar ridica la peste 90 de milioane de lei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!