Examenele de clasa a 9-a: se va organiza o sesiune suplimentară. Din 2025, elevii vor scrie testele în centrele raionale
Full Article 4 minutes read

Examenele de clasa a 9-a: se va organiza o sesiune suplimentară. Din 2025, elevii vor scrie testele în centrele raionale

Începând cu anul 2025, elevii claselor a IX-a vor susține examenele de absolvire în centrele raionale. Până acum, examenele se desfășurau în școli. Totodată, lucrările scrise de elevi vor fi evaluate în mod centralizat și nu la nivel de raion. Decizia a fost luată după ce Ministerul Educației a constatat discrepanțe în cazul notelor de 8, 9 și 10 și celor de 1-4. În același timp, a comunicat Ministerul, dacă anul trecut 326 de elevi au rămas restanțieri la matematică, atunci anul acesta nu au susținut examenul peste 1 400. Date în acest sens se înregistrează și la alte discipline. În cazul restanțierilor s-a decis organizarea unei sesiuni suplimentare de examen, a doua.

Examene în centre raionale

Pe 18 iulie, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a anunțat că, în anul 2025, examenele de absolvire a gimnaziului se vor desfășura în centre raionale de examene după modelul celor de bacalaureat. Până acum, examenele erau susținute în școli.

Totodată, lucrările scrise de elevi vor fi evaluate în mod centralizat și nu la nivel de raion, așa cum se practica anterior.

Constatările Ministerului

Măsura a fost luată, a comunicat Ministerul, urmare a analizei rezultatelor examenelor de absolvire a gimnaziului din sesiunea curentă.

„După sesiunea suplimentară de examen – au rămas restanțieri la matematică 1 401 de elevi comparativ cu 326 în sesiunea 2023, la istoria românilor și universală 340 de elevi sunt restanțieri comparativ cu 97 în sesiunea precedentă, la limbă și literatura română în anul acesta sunt 179 de restanțieri comparativ cu 55 în sesiunea 2023”, a evidențiat Ministerul.

Ministerul a mai spus că, în sesiunea curentă, a constatat discrepanțe în cazul notelor de 8, 9 și 10 și celor de 1-4. Datele au fost înregistrate după o monitorizare a peste 180 de gimnazii din 8 raioane ale țării și după o reevaluare a 30% (4 140) din numărul total de teste scrise de elevi din sesiunea din iunie. În același timp, Ministerul a monitorizat toate lucrările elevilor care au participat la sesiunea suplimentară.

„Există și instituții unde un singur elev a reușit să promoveze examenele de absolvire. Cele mai mici rate de promovare la disciplina matematica din sesiunea curentă au fost înregistrate în raioanele Cimișlia (64%), Cantemir (68%), Drochia (73%)”, a declarat Ministerul.

Încă o șansă pentru elevii de clasa a 9-a: a doua sesiune suplimentară de examen 

Ministerul Educației a declarat că, împreună cu Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, va organiza o a doua sesiune suplimentară de examen pentru elevii care au restanțe. Aceasta se va desfășura în perioada 19-22 august. Rezultatele vor fi anunțate pe 26 august.

„Părinților și copiilor le urăm succes pentru proba suplimentară. Noi vom depune toate eforturile ca să mobilizăm instituțiile de învățământ să ofere suportul necesar ca toți copiii să poată promova examenele de clasa a 9-a. Elevii care nu vor putea face totuși față probei, vor avea opțiunea de a merge la o școală profesională. Noi investim și în instituțiile profesional tehnice. S-ar putea să fie o bună opțiune de carieră pentru cei care vor dori să se angajeze, să deprindă o profesie. Noi oferim burse, cazare – pentru cei care aleg acest parcurs profesional și îndemnul nostru este să se meargă și să se exploreze și această opțiune”, a comunicat ministrul Dan Perciun.

Investiții în profesori și elevi 

Perciun a declarat că proiectul „Investim în profesori” va fi regândit.

„O să punem accent pe calitatea predării disciplinelor școlare. Anul acesta ne-am axat mai mult pe incluziune, starea de bine la locul de muncă, comunicarea cu elevii, cu părinții. Dar constatând care este performanța școlară care, în majoritatea cazurilor, se datorează fie lipsei de cadre didactice, fie pregătirii insuficiente a acestora, o să reorientăm programele de formare continuă, spre creșterea calității predării disciplinelor în așa fel încât să ne asigurăm că putem explica elevilor suficient de clar materia școlară”, a spus ministrul.

În același timp, a adăugat Ministerul, cu suportul Băncii Mondiale, 6 000 de copii de clasa a IX-a vor beneficia de ore suplimentare gratuite de matematică. Instruirile vor avea durata de 30-40 de ore și se vor desfășura în grupuri mici de câte 3-4 copii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: