Exporturile gazelor rusești au ajuns la cel mai scăzut nivel de la începutul secolului
Full Article 3 minutes read

Exporturile gazelor rusești au ajuns la cel mai scăzut nivel de la începutul secolului

Gazprom a exportat în acest an 100,9 miliarde de metri cubi de gaz în străinătate. Aceasta fiind cea mai mică cifră din anul 2000 și până acum. Comparativ cu anul trecut, când concernul rus a furnizat 185,1 miliarde de metri cubi de gaz, în acest an, livrările în străinătate au scăzut cu 46%, informează Agents Media.

Directorul general al concernului Gazprom, Alexei Miller, a informat pe 28 decembrie că Rusia a exportat în anul 2022 circa 100,9 miliarde de metri cubi de gaz pe piețele cheie. 

Potrivit sursei, din anul 2000, această cifră nu ar fi scăzut sub 120 de miliarde de metri cubi pe an.

Totodată, a scăzut și producția de gaze a Gazpromului, care în 2022 a constituit 412,6 miliarde de metri cubi, cu circa 20 la sută mai puțin ca în 2021 și fiind cea mai mică cifră din 2008.

Reuters a calculat că exporturile de gaze prin conducte au ajuns în acest an la cel mai scăzut nivel de la prăbușirea URSS, cea mai mică cifră fiind înregistrată în 1995, când 117,4 miliarde de metri cubi de gaz au fost furnizați țărilor, care nu erau membre CSI.

Potrivit agenției, anterior Gazprom-export a raportat că una dintre valorile minime ale exporturilor a fost înregistrată

Amintim că pe 23 martie, liderul de la Kremlin Vladimir Putin a anunțat că țările „neprietene” cu Rusia vor trebui să achite pentru gaz în ruble și nu în valută străină, așa ca până acum.

În iunie, Gazprom a anunțat că reduce capacitatea zilnică de livrare a gazelor către Germania cu peste 40% prin gazoductul Nord Stream, echipamentul necesar pentru reparații nefiind furnizat de grupul german Siemens.

Ulterior, concernul rus a raportat că fluxurile de gaze prin Nord Stream va scădea la 67 de milioane de metri cubi pe zi din cauza opririi forțate a unui alt motor cu turbină cu gaz Siemens la Portovaya CS.

Pe 26 septembrie, autoritățile daneze au cerut navelor să evite o arie de cinci mile nautice la sud-est de Bornholm din cauza unei scurgeri de gaze de la gazoductul Nord Stream 2 care a ajuns în Marea Baltică.

Mai târziu, Danemarca și Suedia au început să investigheze scurgeri inexplicabile de gaze din cele două conducte rusești (Nord Stream 1 și Nord Stream 2), care traversează Marea Baltică, pe lângă Suedia și Danemarca. În prezent, acestea nu transportă gaz către Europa. Seismologii au înregistrat explozii puternice în zonele în care s-au produs scurgerile.

Funcționarea Nord Stream 2 era blocată încă dinaintea invadării Ucrainei. Berlinul a anunțat în 22 februarie că nu va autoriza conducta menită să transporte gaze din Rusia în Germania prin Marea Baltică în urma deciziei lui Vladimir Putin de a recunoaște așa-numitele republici populare Donețk și Luhansk.

Gazprom a redus livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova de câte ori în acest an, inclusiv și pentru luna decembrie cu cca 56,5 %.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: