Fermierii amenință cu noi proteste, din 14 august: „Nicio revendicarea de a noastră nu a fost realizată”
Full Article 3 minutes read

Fermierii amenință cu noi proteste, din 14 august: „Nicio revendicarea de a noastră nu a fost realizată”

Fermierii din Republica Moldova ar putea ieși din nou în stradă, din 14 august. Agricultorii susțin că sunt gata să reia protestele, dacă Guvernul Republicii Moldova nu va da curs solicitărilor primite și promisiunilor făcute. Anunțul a fost făcut de Asociația Forța Fermierilor pe 9 august, după ședința consiliului asociației.

Fermierii se plâng de o situație „dezastruoasă” în sectorul agrar, caracterizată prin prețuri derizorii la recolta nouă, costuri exorbitante de producere și presiunea creditorilor asupra fermierilor. Agricultorii susțin că, în timp ce ei suportă pierderi, autoritățile ar „mura” pe coridoarele ministerelor proiectele Regulamentelor privind alocarea compensațiilor pentru grâu și orz și repartizarea motorinei din România. O situație similară, susține Forța Fermierilor, se atestă și cu introducerea moratoriului la achitarea datoriilor pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, cu interzicerea temporară executării silite a obligațiunilor fermierilor și neadmiterii declanșării procedurilor de insolvență.

„Azi a fost convocată ședința Consiliului Asociației Forța Fermierilor, care a constatat cu îngrijorare profundă că nici o revendicare a noastră, înaintată la suspendarea protestului din iunie, la moment nu este realizată. (…) Toate acțiunile de distrugere a ramurii se produc pe fundalul ignorării din partea șefului executivului solicitărilor noastre de dialog, fapt, care tensionează și mai mult situația”, anunță Forța Fermierilor într-un comunicat emis.

Fermierii cer, așadar, organizarea „imediată” a întâlnirii cu prim-ministru Dorin Recean, aprobarea urgentă a Regulamentelor privind alocarea compensațiilor pentru grâu și orz și repartizarea motorinei din România.

La fel, fermierii cer introducerea prin decizia CSE a unui moratoriu până la 31 decembrie 2023 la achitarea datoriilor producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase atât către creditorii privați, cât și către bugetul public național, cu interzicerea executării silite a obligațiunilor și declanșării procedurilor de insolvență, precum și crearea pentru perioada vara-toamna coridoarelor speciale vamale pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor autohtone.

„În cazul în care solicitările noastre vor fi din nou ignorate, începând cu 14 august vom relua proteste”, a conchis Asociația Forța Fermierilor.

De menționat că Asociația Forța Fermierilor a organizat în ultima perioadă mai multe proteste atât la Chișinău, cât și în localitățile țării. Ultima manifestație a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale din capitală. Atunci, reprezentanții Asociației au anunțat că își întrerup protestele până la 1 august, timp în care Guvernul trebuie să îndeplinească 3 cerințe pentru a ajuta producătorii agricoli mici și mijlocii să iasă din criza din domeniu. Dacă cele 3 condiții nu vor fi executate, fermierii precizau că își vor relua protestele.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: