captură video

Fiica lui Gheorghe Urschi critică autoritățile, după decizia de a reduce salariile asistenților sociali cu 50%: este extrem de josnic

Printre asistenții personali din Chișinău afectați de decizia autorităților de a le înjumătăți salariile, se numără și fiica maestrului Gheorghe Urschi, care are grijă de acesta. Laura Urschi a publicat pe 23 ianuarie un video în care vorbește despre situația în care s-au pomenit îngrijitorii persoanelor cu dizabilități. Aceasta a criticat în egală măsură atât Primăria Chișinău, cât și autoritățile centrale.

Laura Urschi a criticat Guvernul public pentru decizia de a achita din bugetul de stat lefurile asistenților personali din țară, cu excepția celor din municipiului Chișinău și Găgăuzia, precum și Primăria Chișinău – pentru faptul că reduce salariile asistenților sociali.

„Am înțeles că dl. Buzu (nr. red: ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu) încă nu s-a întâlnit cu protestatarii. Cumva ne evitați? Eu, de exemplu, m-aș bucura să vă văd, să vă explic. Puteți să veniți să stați câteva zile, săptămâni cu mine ca să înțelegeți, de fapt, prin ce trece un asistent personal lângă o persoană cu dizabilități severe și ce salariu merită pentru asta. Câte nopți și ore doarme, când ultima dată a avut concediu sau o zi de odihnă. Veniți, dl Buzu. (…) În tot acest haos, care consider că a fost pornit artificial, sunt foarte multe lucruri juridice de clarificat. (…) Dacă autoritățile centrale și autoritățile locale consideră necesar să-și facă PR politic pe persoanele cu dizabilități și asistenții lor personali, eu nu le doresc succes. Mai mult decât atât, eu consider că dacă așa înțeleg ei valorile europene și integrarea în UE, atunci presupun că cariera lor politică este spre sfârșit, deoarece să-ți bați joc de persoanele cu dizabilități din punctul meu de vedere este extrem de josnic”, a declarat Laura Urschi.

Ce spune Primăria Chișinău

Șeful adjunct al Direcției asistență medicală și socială din Chișinău, Vladimir Bolocan, a declarat în cadrul ședinței serviciilor Primăriei din 22 ianuarie că toate persoanele cu necesități speciale din capitală beneficiază oficial de compensații, în conformitate cu gradul de dizabilitate. Funcționarul a îndemnat asistenții sociali, care riscă să rămână fără 50% din salariu, să se angajeze în calitate de asistenți sociali. Bolocan spune că de vină pentru situația creată este guvernarea, care și-ar fi retras fără nicio explicația sprijinul financiar.

„Primăria Chișinău vine cu propunerea ca asistenții personali să beneficieze în paralel de compensații, care se prevăd conform legii și să fie și angajați în asistența socială. Anterior, Primăria Chișinău presta acest serviciu prin cofinanțare. Anul acesta, Guvernul a retras și fără nicio explicație orice formă de participare și obligă municipalitatea să achite integral serviciul. Înțeleg foarte bine că aceste măsuri au un miros profund politic”, a spus Bolocan.

Ministrul Alexei Buzu pasează răspunderea pe municipalitate

Recent, ministrul Alexei Buzu a explicat că Guvernul a decis să achite din bugetul de stat lefurile asistenților personali din țară cu excepția celor din municipiului Chișinău și Găgăuzia pentru că numărul asistenților personali din cele două municipii „nu este atât de mare încât să fie o povară pentru bugetele lor”.

În context, Alexei Buzu a recomandat Primăriei Chișinău să găsească mijloace financiare pentru salariile asistenților personali din teritoriul pe care-l administrează. Ministru Muncii a precizat că suma necesară nu este una mare, deoarece, din cei 2 200 de asistenți personali din municipiu, doar circa 400 erau achitați din Fondul de susținere a populației.

„Există soluții în cadrul bugetului municipal pentru a identifica aceste fonduri. Legislația spune clar că orice autoritate trebuie să prioritizeze remunerarea muncii. Cred că colegii din Consiliul municipal Chișinău și Primărie vor identifica aceste resurse”, a declarat el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: