FinComBank susține antreprenoarele şi Gala Femeilor în Agricultura Moldovei

Joi, 16 iunie, a avut loc „Gala Femeilor în Agricultura Moldovei”, organizată în premieră de PriaEvents, în parteneriat cu FinComBank. Evenimentul care a celebrat pe deplin meritele şi reușitele grandioase ale femeilor în agricultură a avut loc în incinta Digital Park și s-a soldat cu o frumoasă gală de decernare a premiilor.

Ideea acestui eveniment s-a născut anul trecut, când am organizat Gala Fermierilor din Moldova și am observat că sunt multe femei aici care își au activitatea în agricultură. Discutând și cu Federația Națională a Fermierilor, am aflat că într-adevăr sunt multe femei care au afaceri în acest domeniu și am decis să organizăm întâlnirea și cunoașterea acestora la prima Gală a femeilor în Agricultură din Moldova. Mă bucur că am reușit să întâlnim o parte din ele, în sală au fost circa 120 de invitate, am premiat 20 de femei care s-au remarcat în agricultură, fiind un model de urmat și pentru alte doamne care au ales să contribuie la dezvoltarea acestui domeniu”, a declarat Raluca Voivozeanu, CEO PRIAevents din România.

În cadrul conferinței, au fost dezbătute diverse teme importante din domeniul agriculturii alături de fermieri, autorități şi companii conexe. Printre acestea se numără: rolul statului şi al autorităților în agricultură; bilanțul pentru anul 2022; agricultura de precizie; agricultura bio; ce domenii aleg doamnele din agricultură; ce sfaturi au pentru tinerelele antreprenoare care acum îşi aleg cariera sau îşi încep o afacere; cum susțin retailerii femeile în agricultură; ce provocări şi ce oportunități sunt pentru femeile din agricultură în această perioadă; fondurile europene sau alte modalități de finanțare pentru femeile fermier. Antreprenorii au putut afla cum sunt finanțate doamnele din agricultura care sunt la început de drum, cele care dețin o afacere micro sau mijlocie, precum și întreprinderile mari.

FinComBank a acordat mereu o atenție deosebită susținerii afacerilor, în special a celor din domeniul agricol. Cunoscând bine această ramură, putem constata că femeile joacă un rol important în agricultura mondială și națională în calitate de fermieri, lucrători și antreprenori. Doamnele activează în multe ramuri de business, ele sunt conduse de dorința de a se impune și de a obține succes în domeniul antreprenoriatului, inclusiv în agricultură. De aceea, dorim să evidențiem și să sprijinim această categorie de antreprenori. Pentru aceasta, oferim o abordare individuală și suntem gata să susținem ideile care le vor permite să-și dezvolte în continuare afacerea și să crească valoarea propriului business”, a subliniat Olga Roibu, Directoarea Sucursalei Nr.15 FinComBank din or. Edineț.

Mai mult decât atât, în cadrul conferinței, au fost prezentate diverse istorii de succes ale antreprenoarelor și business case-uri. Evenimentul s-a soldat cu Gala de premiere a antreprenoarelor în agricultură. În cadrul acesteia, au fost premiați şi clienții FinComBank, și anume antreprenoarele din sectorul agro care au adus o contribuție semnificativă în acest domeniu.

Ne mândrim cu reușitele clienților noștri:

  • Pleşca Cristina, fondatoarea GT ” Pleşca Cristina Andrei” şi clienta Sucursalei nr.18 din or. Donduşeni. Gospodăria Țărănească se ocupa cu apicultura și deține acum o prisacă cu 600 de familii de albini, ce activează în s. Berezovca, r. Ocnița. Aceasta comercializează  preponderent mierea, dar și producția secundară, cum ar fi propolis și polen. Datorită ambițiilor, curajului și muncii depuse, afacerea de la an la an prosperă și înregistrează o creștere majoră.
  • Sîrghi Doina, conducătoarea PLANTCROPS S.R.L. şi clienta Sucursalei nr.14 din or.  Hînceşti. Antreprenoarea și-a început activitatea ca o gospodărie țărănească, de la 10 ha de pământ arabil, ca ulterior, să-și mărească suprafața până la 450 ha. Aceasta se ocupă preponderent cu creșterea cerealelor, dar deține și teren pe care cultivă leguminoase. Datorită managementului competent, întreprinderea a reușit să atingă indicatori înalți, dezvoltându-se activ şi crescând vânzările de la an la an.
  • Pop Mariana, fondatoarea S.R.L. „AGROPROFIT-PLUS” şi clienta Sucursalei  nr.15 din or. Edineţ. Societatea și-a început activitatea în 2015, iar acum prelucrează 243 ha de pământ arabil în raionul Briceni, pe care sunt crescute floarea soarelui și porumb. S.R.L. „AGROPROFIT-PLUS” deține o poziție puternica pe piață datorita abilităților și flexibilității managementului companiei. Anul viitor, compania planifică mărirea suprafețelor prelucrate, precum și ieșirea pe piața externă prin găsirea celor mai eficiente căi de export.

În prezent, avem 600 de familii de albine, deși inițial părinții aveau 200 de familii când am decis să ne implicăm și noi cu soțul. Inițial, în 2017 am obținut un credit pentru dezvoltarea afacerii de la FinComBank, 350 de mii de lei, cu care am putut procura utilajul necesar și suplimentar familii de albine. Acum, ne dezvoltăm și nu ne opri aici. Ne dorim să reușim să putem și exporta direct, sper că se va întâmpla acest lucru în curând. Vreau să mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat să dezvoltăm afacerea familiei noastre, de la instituțiile statului până la organizatorii acestui frumos eveniment”, a relatat Cristina Pleșca, conducătoare GT „Pleşca Cristina Andrei”.

Avem 10 ani de activitate, începând totul de la zero. Vreau să vă spun că femeile din Moldova cresc și cereale, nu numai culturi legumicole. Sunt recunoscătoare că avem parteneriate sigure de mai bine de 5 ani. Astfel, reușim să ne dezvoltăm an de an, deci nu ne oprim aici”, a subliniat Doina Sîrghi conducătoarea PLANTCROPS S.R.L.

FinComBank aduce sincere felicitări tuturor antreprenoarelor onorate cu distincții în cadrul Galei de premiere, pentru că au investit capital, timp, muncă, cunoștințe şi energie în agricultura Republicii Moldova, pentru că au venit cu inovaţii, au creat noi locuri de muncă şi deţin un portofoliu divers în această ramură a economiei şi în domenii conexe! Venim cu urări de bine şi le dorim antreprenoarelor succese enorme în continuare!

Conferinţa poate fi vizionată în reluare pa paginile FinComBank, şi anume pe Facebook pagina de LinkedIn şi YouTube.

FinComBusiness – preţuim oameni, încurajăm afaceri!

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

telegraf.news

Apel către Maia Sandu să nu promulge Legea cu privire la medicamente: „Acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice”

Cincisprezece reprezentanți ai societății civile și comunității profesionale medicale au publicat pe 3 iulie o adresare către președinta țării, Maia Sandu, în care îi cere să nu promulge noua Lege cu privire la medicamente, adoptată de Parlament în lectură finală luna trecută. Potrivit semnatarilor, că textul legii „acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor”.

Noi, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și ai comunității profesionale din Republica Moldova, ne exprimăm profunda îngrijorare față de faptul că proiectul de lege cu privire la medicamente nr. 38 din 12 februarie 2025 a fost adoptat de Parlament la 19 iunie 2025 fără desfășurarea unor consultări publice corespunzătoare și fără a ține cont de recomandările argumentate din partea societății civile. Deși au fost transmise numeroase solicitări în anii 2024 și 2025, Ministerul Sănătății și Parlamentul nu au organizat discuții publice și incluzive privind textul proiectului de lege cu privire la medicamente, încălcând astfel principiile de transparență și participare consfințite atât în legislația națională, cât și în standardele internaționale”, se arată în adresare.

Potrivit documentului, propunerile formulate de societatea civilă „nu au fost luate în considerare”, textul legii adoptat de Parlament ar încălca standardele internaționale în domeniul dreptului la sănătate și nu ar corespunde angajamentelor asumate de Republica Moldova în raport cu UE.

Ne îngrijorează în mod deosebit faptul că legea cu privire la medicamente adoptată acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor, ceea ce contravine articolului 1 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia demnitatea umană, drepturile și libertățile omului constituie valori supreme și sunt garantate de stat. De asemenea, legea adoptată contravine articolului 313 din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede că sănătatea publică trebuie să prevaleze asupra intereselor comerciale.

Legea adoptată nu prevede mecanisme eficiente pentru asigurarea unui echilibru între protecția drepturilor de proprietate intelectuală (brevete) și dreptul la accesul medicamentelor necesare. Republica Moldova, în calitate de stat membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), are dreptul de a utiliza aceste mecanismele prevăzute de Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (Acordul TRIPS) și Declarația de la Doha, însă aceste instrumente nu au fost reflectate corespunzător în textul legii adoptate”, se mai arată în adresare.

Astfel, semnatarii solicită președintei Maia Sandu să promulge Legea cu privire la medicamente în forma sa actuală și să o transmită Parlamentului pentru reexaminare, cu luarea în considerare a obiecțiilor și recomandărilor formulate de societatea civilă.

Adresarea către șefa statului a fost semnată de:

  • Ruslan Poverga, Director Executiv, Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”;
  • Ana Cerneva, Membru Asociației Obștești `Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER”;
  • Liudmila Untura, AO CREDINȚA (membrul Liga PTH RM);
  • Ilia Trombițki, AO ECO-TIRAS;
  • Olga Antonova, Administrator, AO Asociația pentru Transparența și Apărare Drepturilor Omului „CETĂȚEAN ACTIV”;
  • Lela Metreveli, Director, A.O. Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy);
  • Ala Revenco, Director executiv, AO „Părinți Solidari”;
  • Angela Frolov, Directoare, AO Centrul de Informații GENDERDOC-M;
  • Ala Iațco, Președinta, AO Uniunea pentru Echitate și Sănătate;
  • Vasile Cocîrla, Membru de board, AO Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM);
  • Galina Climov, Director Executiv, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD);
  • Vanu Jereghi, Director Executiv, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM);
  • Natalia Vilcu-Bajurean, Asociația părinților copiilor cu cancer „Viața fără leucemie”;
  • Victor Izbaș, AO „IV ANIMO”;
  • Roman Andriiv, Director strategic, AO Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă.

(ВИДЕО) Охрана мешает Гуцул спать/Гросу оценил усилия Влах/В Молдове перебор с демократией?

Главные новости Молдовы и мира в новом выпуске NewsMaker!
Темы выпуска:
— Депутаты PAS объяснили присутствие российских артистов на концерте Усатого
— Влах протестует у парламента. Гросу: рифмы не слышно
— «Casa Verde» – финансирование для энергоэффективного жилья
— Гуцул пожаловалась на дополнительную охрану: что говорят в полиции
— Между энтузиазмом и скепсисом. Реакции депутатов на саммит Молдова-ЕС
— Евгения Гуцул все ближе к вынесению приговора
— Движение по «Мосту Дружбы» в Болгарию ограничено
— Нику Попеску будет баллотироваться в парламент по спискам PAS
— Желтый код: жара и высокий риск возникновения пожаров
— На учебу в США только с «публичными» аккаунтами. Рекомендации посольства
— Усатый спел песню на румынском под музыку би-2
— Кристиан Ризя вышел из тюрьмы
— До +35°c жары по всей Молдове: объявлен желтый код
Не забудьте нажать на колокольчик, чтобы не пропустить новые выпуски: каждый будний день в 15.30 и 19.30 о Молдове на русском языке.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

Telegram/„MOLDOVA MARE”

Victoria Furtună, aflată la Mănăstirea Putna, a vorbit despre „Moldova Mare”. Reacția lăcașului (VIDEO)

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, care este afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, a vizitat pe 2 iulie la Mănăstirea Putna din România, unde au avut loc evenimente de comemorare a domnitorului Ștefan cel Mare. Aceasta a publicat un videoclip filmat în incinta lăcașului sfânt, în care a vorbit despre proiectul revizionist „Moldova Mare”. Ulterior, Mănăstirea Putna a comunicat că imaginile video au fost filmate fără autorizație.

Victoria Furtună, alături de mai mulți membri ai partidului său, a fost la Mănăstirea Putna, unde este înmormântat Ștefan cel Mare, în ziua în care s-au împlinit 521 de ani de la decesul domnitorului. Cu acest prilej, în incinta mănăstiri au fost avut loc evenimente de comemorare.

Politiciana a filmat pe teritoriului lăcașului un videoclip în care vorbește despre proiectul revizionist „Moldova Mare”. Imaginile au fost publicate pe rețelele de socializare.

De aici din locul sacrului mormânt ne adresăm tuturor moldovenilor fie că trăiesc la est sau la vest de Prut, fie în nord sau în sud. Noi suntem același neam, cu rădăcini adânci, cu suflet curat și cu o istorie care ne unește, nu ne separă. Ștefan cel Mare n-a fost doar un domnitor, ci o forță a unității și a demnității. Sub sceptrul lui s-a născut Moldova Mare hotar sfânt între lumi, scut al creștinismului și a valorilor neamului nostru. (…) Cu credință, cu curaj și cu respect pentru jertfa înaintașilor noștri, vom merge mai departe pentru Moldova Mare, pentru viitorul nostru, al tuturor moldovenilor”, menționează politiciana în înregistrare.

În același timp, la Mănăstirea Putna s-a aflat liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, care este afiliat lui Ilan Șor. El a postat pe canalul său de Telegram un mesaj în care a spus, între altele: „Nu cerem mult. Doar adevăr. Doar libertate. Doar Moldova noastră — așa cum ne-a lăsat-o el (Ștefan cel Mare – n. r.).

Reacția mănăstirii

Pe 3 iulie, Mănăstirea Putna a comunicat că Victoria Furtună și colegii săi de partid nu au fost invitați la evenimentele de comemorare ale domnitorului Ștefan cel Mare.

Ei au filmat acest clip la mănăstire pe ascuns, fără a cere acordul de filmare necesar din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și fără să înștiințeze Mănăstirea Putna. La muzeu, în momentul în care un părinte a observat că au desfăcut un trepied și doreau să filmeze profesionist, i-a informat că nu au voie să filmeze fără a îndeplini condițiile de filmare la mănăstire și li s-a spus clar că nu pot folosi în scop politic ce filmaseră până atunci pe ascuns, la care ei au răspuns că filmează în scop privat, fiind excursioniști. Apoi au plecat”, a precizat mănăstirea.

Referitor la declarațiile controversate ale Victoriei Furtună, mănăstirea a declarat: „Pe Urna comemorativă adusă de Mihai Eminescu și studenții care au organizat Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni la Putna, în 1871, aflată azi în Muzeul mănăstirii, marele domn este numit „APĂRĂTORUL EXISTENȚEI ROMÂNE”, și că marele istoric Nicolae Iorga l-a numit pe Sfântul Ștefan „cel mai mare român”. Orice om de bună credință și cu minime informații istorice înțelege procesul istoric care a dus, pe baza unității poporului român, la unirea de stat a românilor. În acest proces, Serbările de la Putna din 1871 și 1904 au avut un rol important”.

Precizăm că „Moldova Mare” face referire la granițele istorice ale acestei regiuni din perioada lui Ștefan cel Mare, care se întindea de la Carpați la Nistru. Aceasta include teritorii aflate astăzi în Republica Moldova, România și Ucraina. Până în prezent, partidul Victoriei Furtună a revendicat oficial doar Bugeacul, o regiune aflată în sudul Ucrainei.

Pe 3 iulie, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a anunțat că va depune plângeri penale împotriva Victoriei Furtună atât în România, cât și în Ucraina, după declarațiile sale despre teritoriul Moldovei istorice. Șalaru o acuză pe fosta procuroră anticorupție de „trădare”, „comunicare de informații false” și „propagandă pentru război”.

(VIDEO) Paza o ține trează pe Guțul/ Grosu apreciază eforturile lui Vlah/ Exces de democrație în Moldova?

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Vlah protestează la Parlament. Grosu: nu prea rimează
— Evghenia Guțul, tot mai aproape de a-și afla sentința
— Deputații PAS explică prezența artișilor ruși la concertul luI Usatîi
— „Casa Verde” – finanțare pentru locuințe eficiente energetic
— Între entuziasm și scepticism. Reacțiile deputaților la summit-ul UE-Republica Moldova
— Trafic restricționat pe „Podul Prieteniei” spre Bulgaria
— Cod Galben de caniculă și risc ridicat de incendii. Ce temperaturi vor fi?
— Evghenia Guțul, tot mai aproape de a-și afla sentința
— Usatîi a cântat o melodie în limba română pe muzica trupei ruse BI-2
— Nicu Popescu va candida la alegerile parlamentare pe listele PAS
— Cristian Rizea a fost eliberat din penitenciar
— O trotinetă electrică a luat foc din mers în Chișinău
— Dodon, urare pentru Lukașenko de Ziua Independenței Belarusului
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Calea Ferată din Moldova

UE alocă 3,5 milioane de euro pentru calea ferată din Moldova. Conexiunea cu România va fi reabilitată

Uniunea Europeană investește 2,8 miliarde de euro în 94 de proiecte de transport destinate să sprijine mobilitatea durabilă și conectivitatea pe întreg continentul european, inclusiv în Republica Moldova. Țara noastră va beneficia de un grant în valoare de 3,5 milioane de euro pentru modernizarea conexiunii feroviare dintre Iași (România) și Ungheni (Moldova), care prevede reabilitarea unei linii duble și a unei linii simple. Potrivit Delegației UE la Chișinău, acest proiect va contribui la fluidizarea transportului transfrontalier și va consolida integrarea Republicii Moldova în rețeaua europeană de transport.

Printre cele 94 de proiecte care vor beneficia de fonduri europene se numără inițiative pentru dezvoltarea căilor ferate ecologice, modernizarea porturilor, digitalizarea rețelelor de transport și creșterea rezilienței infrastructurii.  

În Republica Moldova, Uniunea Europeană va sprijini adaptarea infrastructurii feroviare la standardele europene, inclusiv prin alinierea ecartamentului pentru a permite circulația neîntreruptă a trenurilor și pentru a facilita comerțul regional.  

Potrivit Delegației UE în Moldova, proiectul va reduce timpul de deplasare între Moldova și România și va crește considerabil capacitatea de transport feroviar transfrontalier: „Este, totodată, un moment de referință: prima electrificare a unei linii feroviare din Republica Moldova, care va elimina un important blocaj de infrastructură la graniță”.  

Proiectul face parte din Connecting Europe Facility (CEF) — programul emblematic al UE pentru investiții strategice în infrastructură în domeniile transportului, energiei și digitalizării. Din 2023, Moldova și Ucraina sunt asociate la acest program.  

„Inițiativa reflectă angajamentul ferm al Uniunii Europene de a sprijini integrarea Republicii Moldova în rețeaua europeană de transport, consolidând în același timp conectivitatea regională în cadrul coridorului de transport UE–Moldova–Ucraina”, precizează Delegația UE în țara noastră.    


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: