Facebook/European Union in the Republic of Moldova

FOTO Ambasadorul UE în Moldova a deschis prima lecție pentru elevii unui liceu din Chișinău

Ambasadorul Uniunii Europene (UE) la Chișinău Janis Mazeiks a deschis prima lecție pentru elevii claselor a X – XII-a de la Liceul „Pro Succes” din Chișinău. Potrivit Delegației UE în Moldova, diplomatul a discutat cu tinerii despre beneficiile integrării țării noastre în Uniunea Europeană.

Reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova au anunțat că ambasadorul a deschis prima lecție pentru elevii claselor a X – XII-a de la Liceul „Pro Succes” și „a discutat cu tinerii despre beneficiile integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană”.

Liceul „Pro Succes” este recunoscut ca fiind un model de educație incluzivă. Primul copil cu nevoi speciale a început să învețe în acest liceu în 2003″, au ținut să precizeze reprezentanții Delegației.

În mesajul său către elevi, diplomatul a spus că privește cu încredere în viitorul tinerilor.

Dragi elevi, vă doresc o călătorie captivantă de studii în noul an școlar și privesc cu încredere spre viitorul vostru! Mai mult decât atât, sunt convins că parcursul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană va oferi o gamă generoasă de oportunități pentru a vă valorifica talentele și, astfel, pentru a vă realiza aspirațiile”, a declarat ambasadorul, în cadrul ceremoniei dedicate începerii noului an școlar 2023 – 2024 la Liceul Teoretic „Pro Succes” din Chișinău.

Noul an de studii 2023-2024 începe pe 1 septembrie în toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova. În contextul obținerii statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, prima lecție pentru elevii din toată țara s-a desfășurat cu genericul „Moldova Europeană”.

Cu ocazia începerii noului an școlar, ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a venit cu un mesaj atât pentru elevi, profesori dar și pentru părinți. Oficialul a spus că Ministerul, la conducerea căruia se află, va lucra la crearea condițiilor mai bune pentru toți în școală, astfel ca fiecare elev să se simtă în siguranță și să descopere plăcerea de a învăța.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

CEC a stabilit regulile de participare la parlamentare: ce trebuie să cunoască cei care aspiră la fotoliul de deputat

Comisia Electorală Centrală (CEC) a publicat condițiile de participare în calitate de candidat la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025. Potrivit CEC, pot candida persoanele cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua scrutinului, dețin cetățenia Republicii Moldova și nu au restricții legale privind exercitarea acestui drept.

Dreptul de a desemna candidați îl au:

  • Partidele politice, care au dreptul de a participa la alegeri, în baza datelor prezentate de Agenția Servicii Publice și care au fost confirmate de către CEC;
  • Blocurile electorale constituite și înregistrate de către CEC;
  • Cetățenii care își înaintează propria candidatură independent, cu condiția ca aceștia să nu fi fost membri sau susținători ai unui partid politic în ultimele 70 de zile înainte de ziua alegerilor.

    În cazul partidelor politice și a blocurilor electorale, desemnarea candidaților la funcția de deputat se face printr-o procedură specială în cadrul ședințelor organelor statutare ale partidelor și/sau blocurilor electorale, confirmată prin procese-verbale, împreună cu lista nominală a participanților la ședința organului responsabil și actele ce confirmă componența numerică și nominală a organului responsabil.

    Listele trebuie să conțină minimum 51 și maximum 111 candidați.

    Candidații independenți trebuie să colecteze între 2 000 și 2 500 de semnături. Prin derogare, o candidată femeie poate prezenta între 1 000 și 2 500 de semnături. Pentru colectarea acestora, se pot constitui grupuri de inițiativă.

    Listele de candidați trebuie să respecte cota minimă de 40% pentru ambele sexe. De asemenea, poziționarea pe listă trebuie să respecte regula: cel puțin patru candidați de același gen la fiecare zece locuri.

    Documentele de înregistrare vor fi depuse atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic. Fiecare candidat va completa o declarație de consimțământ privind candidatura sa.

    Perioada de depunere a documentelor va începe din 20 iulie 2025 și va dura până pe 19 august 2025.

    Nu mai sunt articole de afișat.
    0
    Sondaj standard

    Ți-a plăcut pluginul nostru?

    x
    x

    Spelling error report

    The following text will be sent to our editors: