FOTO Josep Borrell, vizită la Chișinău: a discutat cu Maia Sandu și a semnat un acord cu Adrian Efros
Full Article 3 minutes read

FOTO Josep Borrell, vizită la Chișinău: a discutat cu Maia Sandu și a semnat un acord cu Adrian Efros

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Josep Borrell, vicepreședintele Comisiei Europene, a avut o întrevedere cu președinta Maia Sandu, pe 29 septembrie – la Chișinău. Anunțul a fost făcut pe 30 septembrie de reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Tot la Chișinău, potrivit delegației, oficialul european și ministrul Adrian Efros au semnat un acord. 

Potrivit Delegației Uniunii Europene, la întrevedere, Josep Borrell și Maia Sandu „au reafirmat importanța relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova”.

Mi-a facut plăcere să mă întâlnesc cu președintele Maia Sandu. Ne aflăm într-o fază strategică a relațiilor noastre. Am discutat despre eforturile importante ale Moldovei de a avansa pe calea UE, înaintea publicării raportului de extindere, care va evalua pentru prima dată și Moldova, ca țară candidată”, a declarat Borell.

Reprezentanții Delegației au relatat că „Înaltul Reprezentant a remarcat dedicarea guvernului față de reforme, subliniind în același timp încrederea sa în capacitatea instituțiilor moldovenești de a continua să abordeze efectele secundare ale agresiunii rusești împotriva Ucrainei”.

Înaltul Reprezentant a subliniat importanța cooperării în curs de desfășurare în domeniile securității și apărării, evidențiind recenta înființare a Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova. Misiunea lucrează deja în strânsă cooperare cu partenerii săi moldoveni pentru a consolida sectorul de securitate al țării”, au adăugat reprezentanții Delegației.

Sursa a mai declarat că „UE va continua să fie solidară cu Republica Moldova și să o sprijine pe calea reformelor sale”.

Delegația a menționat că, la Chișinău, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Josep Borrell și ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova Adrian Efros au semnat Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind statutul Misiunii de Parteneriat a UE în Republica Moldova.

UPDATE: Instituția prezidențială de la Chișinău a declarat că Maia Sandu și Josep Borrell au vorbit despre procesul de aderare al Republicii Moldova la UE, situația de securitate din regiune și consolidarea capacităților țării noastre de a face față amenințărilor la adresa securității naționale.

Președinta a apreciat suportul acordat de UE în realizarea reformelor și întărirea sectorului de securitate și apărare prin intermediul Instrumentului european pentru pace”, au relatat reprezentații Președinției.

Cu referire la acordul semnat de Josep Borrell și Adrian Efros, instituția prezidențială a declarat că „Misiunea civilă, parte a politicii comune de securitate și apărare a UE, are obiectivul de a consolida capacitățile țării noastre în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride”.

FOTO Josep Borrell, vizită la Chișinău: a discutat cu Maia Sandu și a semnat un acord cu Adrian Efros

Facebook/European Union in the Republic of Moldova

FOTO Josep Borrell, vizită la Chișinău: a discutat cu Maia Sandu și a semnat un acord cu Adrian Efros

Facebook/European Union in the Republic of Moldova


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: