președinte.md

FOTO Maia Sandu a avut mai multe întrevederi bilaterale, la München. Subiectele abordate

În marja Conferinței pentru Securitate de la München, care se încheie astăzi, președintele Republicii Moldova Maia Sandu a avut mai multe întrevederi bilaterale. Șefa statului s-a întâlnit cu lideri politici, cu reprezentanți ai organizațiilor din domeniul securității și cu exponenți ai businessului. Interlocutorii au făcut un schimb de opinii asupra evoluțiilor recente din regiune și a rolului comunității internaționale în abordarea provocărilor. 

Potrivit unui comunicat al Președinției, Maia Sandu a discutat cu Olaf Scholz, cancelarul Republicii Federale Germania; Kiril Petkov, noul prim-ministru al Bulgariei; Jurgen Stock, secretarul General al INTERPOL; Johannes Hahn, comisarul european pentru Buget și Administrație; Mircea Geoană, secretarul General adjunct al NATO; Nils Schmid, purtătorul de cuvânt pentru politica externă al Fracțiunii SPD în Bundestag; reprezentanți ai Fundației pentru o Societate Deschisă; Jared Cohen, directorul executiv Jigsaw Google; Christoph Heusgen, viitorul Președinte al Conferinței de la Munchen.

În cadrul discuțiilor, interlocutorii au făcut un schimb de opinii asupra evoluțiilor recente din regiune și a rolului comunității internaționale în abordarea acestor provocări, precum și despre problemele de securitate stringente din Moldova.

„De asemenea, au fost abordate subiecte actuale care țin de preocupările de fiecare zi ale cetățenilor noștri, dar și de provocările interne ale Republicii Moldova”, comunică reprezentanții Președinției.

Șefa statului a menționat, în context, inflația și prețurile înalte care, alături de criza energetică, afectează în continuare bunăstarea oamenilor, dar și riscurile evoluțiilor din regiune asupra securității statului.

„Un alt subiect abordat la întrevederile de la München vizează oportunitățile de investiții pe care le oferă Republica Moldova și modul în care partenerii de dezvoltare ar putea să ne ajute să sporim calitatea vieții cetățenilor și să avansam în realizarea aspirațiilor noastre europene”, mai comunică sursa.

președinte.md
președinte.md
președinte.md
președinte.md
președinte.md
președinte.md
președinte.md
președinte.md
președinte.md

***

Amintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat în zilele de 18-20 februarie la lucrările Conferinței pentru Securitate de la München. Evenimentul a reunit șefi de stat și de guvern, precum și reprezentanți ai organizațiilor internaționale din domeniul securității.

Din delegația oficială a Republicii Moldova, alături de Președinta Maia Sandu, a făcut parte Cristina Gherasimov, secretar General al instituției prezidențiale.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: