FOTO Recean a vizitat sala unde se antrenează ansamblul „Hecenii”. Coregraful tinerilor: s-a decis să nu fie renovată
Full Article 5 minutes read

FOTO Recean a vizitat sala unde se antrenează ansamblul „Hecenii”. Coregraful tinerilor: s-a decis să nu fie renovată

Premierul Dorin Recean s-a văzut cu membrii ansamblului „Hecenii”, tinerii care au impresionat juriul și publicul la „Românii au talent”. Dansatorii și coregraful lor au arătat oficialului sala unde se antrenează. „Este într-o stare deplorabilă”, a menționat Recean, amintind că Guvernul a decis alocarea a 1,3 milioane de lei pentru renovarea casei de cultură din satul Heciul Nou. Totuși, a comunicat Recean, membrii ansamblului și întreaga comunitate din sat au spus că își doresc un edificiu nou, cu o sală modernă de dans. Astfel s-a decis să nu fie renovată sala existentă, dar să fie construit un edificiu nou, care va fi denumit „Școala de Arte din satul Heciul Nou”, a menționat coregraful ansamblului. 

Recean a fost pe 25 aprilie la Heciul Nou, raionul Sângerei. Acolo s-a văzut cu membrii ansamblului „Hecenii” și coregraful lor Dionisie Cobîlaș.

„Am văzut și sala în care se antrenează aproape 80 de copii, care este într-o stare deplorabilă și pentru reparația căreia Guvernul a alocat 1,3 milioane de lei. Atât membrii ansamblului, cât și întreaga comunitate din Heciul Nou mi-au spus că își doresc un edificiu nou, cu o sală modernă de dans, astfel încât să performeze în continuare în cele mai bune condiții. I-am asigurat că Guvernul îi va sprijini în acest demers”, a menționat Recean.

Oficialul a adăugat că, în curând, „Hecenii” revin la București pentru cea de-a doua etapă a concursului. „Până atunci, i-am invitat cu un program artistic la Chișinău, să evolueze pe scena din Piața Marii Adunări Naționale de Ziua Europei, la 9 mai”, a adăugat Recean.

„Guvernul a alocat 1,3 milioane lei pentru reconstrucția la sala de repetiții din localitate, în acest context am decis ca această investiție să fie una și mai considerabilă să nu reconstruim sala existentă, dar să construim un edificiu nou, care va fi denumit Școala de Arte din satul Heciul Nou, unde vom diversifica domeniile de activitate a tinerilor, organizând clase de Canto, Instrumente muzicale, Artă plastică, și desigur o sală de ședințe pentru Grupul de inițiativă Forța tinerilor. Domnul prim ministru a salutat ideea tinerilor și a asigurat că avem toată susținerea autorităților”, a scris coregraful tinerilor, Dionisie Cobîlaș, pe rețelele de socializare.

În ediția din 5 aprilie a emisiunii „Românii au talent”, Hecenii din Sângerei au obținut Golden Buzz-ul și au fost trimiși direct în semifinala competiției. Ansamblul a prezentat pe scenă un dans popular, care durat circa patru minute. Numărul a impresionat membrii juriului și publicul, care au aplaudat artiștii în picioare. Hecenii a devenit primul ansamblu de dans din istoria concursului de talente care a obținut Golden Buzz-ul. Detalii AICI.

La aceeași emisiune s-a aflat că ansamblul nu dispune de o sală unde să exerseze. Reprezentanții emisiunii au spus că ansamblul este „lipsit de orice fel de susținere oficială” și că „unii mai puternici au decis că ansamblul înghite prea multe resurse locale, așa că au hotărât să sisteze cursurile”. „Copiii își doresc cel mai mult să exerseze într-o sală modernă, echipată cu bare pentru dans clasic, cu oglinzi, cu podea fără găuri și acoperiș prin care să nu între ploaia și zăpada. Au văzut asta în filme, au auzit că o astfel de sală există. (…) Lipsiți de orice fel de susținere oficială, copiii au avut ultimul cuvânt în fața celor care i-au subestimat. (…) Vreau să știți adevărul până la capăt, cel mai nefericit moment pentru ei a fost când unii mai puternici au decis că ansamblul înghite prea multe resurse locale, așa că au hotărât să sisteze cursurile. Astă seară copiii au dansat pe viață și pe moarte, s-au răzbunat pe podeaua veche din satul lor și au rupt scena „Românii au talent”. (…) Golden Buzz pentru o generație căreia îi facem dreptate”, au comunicat reprezentanții emisiunii din România.

Câteva zile mai târziu, președinta Maia Sandu a chemat Guvernul și administrația publică locală din raionul Sângerei să găsească „cât mai rapid” un spațiu pentru ansamblul de dansuri populare. La rândul său, președintele raionului Sângerei a dat asigurări că se vor identifica resurse financiare pentru a amenaja o sală de dans modernă, echipată corespunzător pentru ansamblu. Detalii AICI. Pe 8 aprilie, tinerii ansamblului s-au văzut cu președinta Maia Sandu. Pe lângă faptul că tinerii nu dispun de o sală de repetiții, șefa statului a spus că Dionisie Cobîlaș, conducătorul ansamblului, muncește în ultimul an fără a fi salarizat și mai face naveta săptămânal. Detalii AICI.

Pe 10 aprilie, premierul Dorin Recean i-a cerut ministrului Educației Dan Perciun să pregătească o hotărâre de Guvern, prin care să fie alocați 1,3 milioane de lei pentru reparația sălii de repetiție a ansamblului. Pe 24 aprilie, Guvernul a anunțat că va aloca 1,3 milioane de lei din fondul de rezervă „pentru renovarea casei de cultură din satul Heciul Nou” și a declarat că „de condiții mai bune  se vor bucura inclusiv membrii ansamblului „Hecenii”, care vor avea o sală modernă pentru repetiții”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: