Un fragment din testul de evaluare finală pentru nivelul B1, inclus în programul național de studiere a limbii române, elaborat de Ministerul Educației, este despre „OrheiLandul” lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare și al cărui partid a fost declarat în afara Constituției și catalogat drept „organizație criminală” de către autorități, în repetate rânduri.
În text este promovat parcul de distracții.
„Parcul cultural familial „Orheiland”. Mulți copii din Republica Moldova, de ziua lor, adică de 1 iunie, au fost la Orhei. Aici a fost inaugurat cel mai mare parc cultural familial din țară – Orheiland. Parcul este dotat cu zeci de atracții moderne, printre care tobogane glonflabile și cu apă. Un teren de joacă multifuncțional, inclusiv pentru copiii cu nevoi speciale.
Principalele atracții ale centrului sunt: căsuța cu vârful în jos și un havuz muzical, care îi apără pe vizitatori de vremea caniculară și încântă publicul atât cu dansul apei, precum și cu muzica baletului „Spărgătorului e Nuci”, de Piotr Ciakovski. Tot de 1 iunie, la Orhei, a fost deschisă oficial plaja orașului. Dacă dorești, poți face și o plimbare pe lacul Orhei cu o mașină-barcă, imaginându-ți că ești prin Elveția.”, este fragmentul inclus în programul național de studiere a limbii române.
Redacția NewsMaker a solicitat o reacție de la ministerul Educației, însă, până în momentul publicării acestui articol, nu am primit niciun răspuns.
***
Programul național de studiere a limbii române este destinat adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero. Programul național privind învățarea limbii române pentru 2023-2025 a fost aprobat de Guvern anul trecut. În 2023, în cadrul programului au fost instruite 6 550 de persoane.
Anul acesta, cele mai multe cereri au fost depuse de persoane care locuiesc în Chișinău – 6 911, urmat de UTA Găgăuzia – 1 586, Bălți – 682, Tiraspol – 622. Restul 2 971 cereri au fost depuse de persoane din celelalte raioane ale țării. Din numărul total de solicitanți, peste 9 000 au cerut să studieze nivelul începător (A1) sau nivelul elementar (A2). Mai mult de jumătate sau 56% au cerut să facă cursurile online, iar restul 44 % – cu prezență fizică. Peste 75% din persoane doresc să urmeze cursurile după orele de serviciu.
Pentru ediția din anul curent a programului, Ministerul Educației a alocat 10 milioane de lei.
***
Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc.
Potrivit unor investigații jurnalistice, el a trăit în Israel, de unde a continuat să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui.
În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci, Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut că decizia Curții de Apel „îl lasă rece” și că nu are de gând să se conformeze acesteia.
Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.
Din 2024, Șor s-a stabilit în Rusia, unde a constituit Blocul „Victorie”, din care fac parte partide-satelit din Moldova. La evenimentele organizate periodic la Moscova participă bașcanul Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitrii Constantinov, liderul „Șansă” Alexei Lungu, deputata Marina Tauber și parlamentarul Vasile Bolea, care a fost desemnat candidatul Blocului „Victorie” la funcția de președinte al Republicii Moldova.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!