NewsMaker

Gaburici, a patra persoană cu dublă identitate în Republica Moldova? Ce răspunde fostul prim-ministru

Cea de-a patra persoană care deține o dublă identitate în Republica Moldova ar fi fostul prim-ministrul Chiril Gaburici. Cel puțin asta susține deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (PDA), Chiril Moțpan. Dezvăluirile au fost făcute într-o conferință de presă care a avut loc vineri, 7 februarie. La rândul său, Gaburici a negat informația.

„Ca să punem punct acestui subiect. Din informațiile operative de care dispun, cea de-a patra persoană cu identitate dublă, care și-a schimbat doar patronimicul ar fi Gaburici Chiril Vasilievici. În 2015, Chiril Gaburici, presupun că este vorba despre fostul prim-ministru al Republicii Moldova, și-ar fi schimbat patronimicul din Vasilii în Valerii”, a explicat Moțpan.

De asemenea, deputatul PDA a anunțat că Gaburici ar fi recurs la această schimbare pentru că în 2011 a fost anunțat în căutare de către Federația Rusă în baza unui dosar penal pentru trecerea ilegală a frontierei și fals în acte.

Contactat de NM, fostul prim-ministru Chiril Gaburici a declarat că nu este adevărat că ar deține o dublă identitate și nu și-a schimbat patronimicul.

„Aud pentru prima oară acest lucru. Nu am schimbat nimic”, a spus Gaburici.

Amintim că informațiile despre faptul că în Republica Moldova există mai multe persoane care dețin duble identități au apărut în decembrie 2019. Deputatul PDA, Chiril Moțpan, a anunțat că Vladimir Plahotniuc mai are un pașaport cu numele Novak Vladislav Vladimir.

Ulterior, a ieșit la iveală că ar fi vorba de cel puțin trei persoane care ar fi obținut ilegal duble identități în țara noastră. Zilele trecute s-a aflat că ex-vicepreședintele Partidului Democrat, Serghei Iaralov, este cea de-a doua persoană care a obținut în mod fraudulos identitate dublă în Republica Moldova. Numele fals al lui Serghei Iaralov ar fi Serghei Haikin.

În perioada în care au fost perfectate acte cu altă identitate pe numele lui Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, director al Agenției Servicii Publice era Serghei Răilean, despre care presa a scris că ar fi finul de cununie al actualului lider al PDM, Pavel Filip.

Ulterior, președintele Igor Dodon a anunțat că și omul de afaceri Vaja Jhashi ar deține încă o identitate, cu numele de familie Reznik. Compania Transoil, deținut de Jhashi, a negat informația.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: