Greva avocaților continuă. Între timp, Avocatul Poporului solicită Parlamentului organizarea unor consultări publice
Full Article 3 minutes read

Greva avocaților continuă. Între timp, Avocatul Poporului solicită Parlamentului organizarea unor consultări publice

Greva avocaților continuă și astăzi, 21 ianuarie. Cu o declarație în acest sens a venit președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, care a spus că Uniunea nu a recepționat o confirmare de retragere a amendamentului deputatei PAS, Olesea Stamate la proiectul de lege privind modificarea legii cu privire la avocatură. În același timp, Avocatul Poporului Maia Bănărescu solicită Parlamentului organizarea unor consultări publice cu privire la propunerea legislativă.

Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, Dorin Popescu, la fel, menționeazăcă atâta timp cât nu a fost retras amendamentul, nu poate fi o discuție cu autorul acestuia.

„În legătură cu aceasta, AVOCAȚII din consiliul UAM au mai expediat o adresă către Parlamentul Republicii Moldova”, declară Popescu.

Avocatul Poporului Maia Bănărescu, la rândul ei, solicită Parlamentului organizarea consultărilor publice „în problema propunerii legislative care diminuează garanțiile de independență a profesiei de avocat”.

Libertatea şi independența sunt principii consacrate în mai multe documente importante care reglementează activitatea de avocat, declară Ombudsmanul Maia Bănărescu .

Bănărescu consideră independența profesiei de avocat față de stat drept un principiu de bază într-o societate democratică și liberă.

„Respectarea independenței profesiei de avocat garantează corectitudinea mai multor procese în cadrul unei societăți cu adevărat libere, dar și statul trebuie să ofere avocaților garanți reale, pe care avocații trebuie și pot să conteze. Fenomenul corupției subminează democrația şi statul de drept, generează încălcarea drepturilor omului. Avocatul Poporului susține eforturile statului de combatere a corupției, cu toate acestea, lupta cu corupția nu trebuie să diminueze garanțiile de exercitare a profesiei de avocat”, se arată într-o declarație a Avocatului Poporului.

Maia Bănărescu apreciază ca necesare dezbaterile publice și consultarea opiniei tuturor părţilor interesate. În contextul dat, Avocatul Poporului solicită Parlamentului organizarea consultărilor publice cu implicarea tuturor actorilor interesați în vederea identificării unei soluții optime – „astfel încât să nu fie diminuată garanția independenței profesiei de avocat”.

***

Avocații au declarat grevă generală pentru perioada 20 ianuarie – 24 ianuarie 2022, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat. Asta după ce, Parlamentul nu a făcut niciun anunț cu privire la retragerea amendamentului deputatei PAS, Olesea Stamate la proiectul de lege privind modificarea legii cu privire la avocatură.

Amendamentul înaintat de Stamate prevede excluderea aliniatului 2 din articolul 52 al legii cu privire la avocatură. Acesta are următorul conținut: „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”. În acest fel, odată cu excluderea din lege a normei propuse în document, avocații vor putea fi reținuți, supuși aducerii silite, arestați și percheziționați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: