Ombudsmanul Vasile Coroi, reacție la cazul copiilor blocați timp de aproape 48 de ore la frontiera cu Belarus
Full Article 2 minutes read

Ombudsmanul Vasile Coroi, reacție la cazul copiilor blocați timp de aproape 48 de ore la frontiera cu Belarus

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, anunță că s-a sesizat din oficiu referitor la cazul copiilor din Republica Moldova, care au fost blocați timp de aproape 48 ore, la frontiera cu Belarus, într-un autocar. Deși a apreciat implicarea Ministerului de Externe în soluționarea cazului, Ombudsmanul a declarat pe 3 aprilie că își propune să elucideze toate aspectelor cazului, în scopul prevenirii unor situații similare pe viitor.

„Ombudsmanul copilului apreciază implicarea tempestivă a Ministerului Afacerilor Externe și a ambasadelor Republicii Moldova de la Vilnius și Minsk în soluționarea cazului dat. Totodată, Avocatul Copilului își propune elucidarea tuturor aspectelor cazului, în scopul prevenirii unor situații similare pe viitor”, anunță Avocatul Poporului.

Ombudsmanul pentru drepturile copilului a amintit că adulții sunt titularii de obligații în ceea ce privește respectarea drepturilor copilului și a îndemnat organizatorii deplasărilor cu copii să se asigure că dispun de toate actele necesare realizării călătoriilor în siguranță.

***

Amintim că un autocar cu copii din Republica Moldova, care fac parte dintr-un ansamblu muzical. nu a fost lăsat să iasă din Belarus, timp de o zi. Autocarul cu minori ar fi încercat să iasă din Belarus inclusiv prin Lituania, însă țara nu le-a permis accesul.

Autoritățile de la Chișinău au declarat în dimineața zilei de 29 martie că în condițiile ordonanței guvernului lituanian cu privire la regimul de trecere a frontierei „trecerea autocarului nu a fost autorizată din cauza lipsei de licență a transportatorului”. În același timp, Chișinăul a menționat că se angajează pentru a asigura trecerea frontierei fără întârzieri.

În aceeași zi, MAE a informat că autocarul cu copii a primit permisiunea de a-și continua drumul spre casă. Se întâmpla după ce autoritățile lituaniene au emis o autorizație de călătorie – document care lipsea și fără care nu este permis tranzit pe teritoriul Lituaniei. Chișinăul a precizat atunci că atât copiii, cât și adulții care îi însoțeau au primit „tot ajutorul necesar”, inclusiv prânz cald.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: