Nu există „nici un pericol” de escaladare sau destabilizare a situației în stânga Nistrului, în contextul „Congresului deputaților de toate nivelurile” din 28 februarie. Asigurarea vine din partea președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Politicianul susține că Chișinăul monitorizează situația din regiunea transnistreană și cheamă oamenii la calm. Potrivit lui, evenimentul, care a stârnit îngrijorări în ultima perioadă, ar fi unul propagandistic, pus la cale de Kremlin.
„Nu există nici un pericol de escaladare sau destabilizare a situației. Mai curând este o campanie prin care se încearcă isterizarea societății în jurul acestui așa-numit eveniment de la Tiraspol, pus la cale de cei de la Tiraspol și Kremlin. (…) Va fi, din câte înțelegem noi, un eveniment propagandistic, în care cei de la Tiraspol vor încerca să spună cât de mult îl iubesc pe „țar” (nr. red: împărat) și poate ceva o să le pice pe lângă gazul pe care nu îl plătesc și îl consumă pe gratis. În rest, vă chemăm la calm. Noi urmărim foarte atent ce se întâmplă pe malul stâng. Când o să nevoie o să intervenim, o să informăm și o să comunicăm cu cetățenii”, a declarat Igor Grosu în cadrul emisiunii „În context”, de la postul public de televiziune.
Amintim că liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a convocat, pentru data de 28 februarie, congresul „deputaților de toate nivelurile”, pentru a discuta despre consecințele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăți” situația socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului. Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba este de părere că acesta a convocat congresul la ordinul Moscovei. Politicianul a spus că Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federația Rusă. Într-o reacție, Chișinăul a declarat că urmărește „cu atenție” situația din regiunea transnistreană și a adăugat că la moment „nu există temei” care să indice că situația din stânga Nistrului s-ar putea deteriora. Pe 23 februarie, Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat că temerile opozantului Ciorba nu ar fi confirmate, la moment.
La rândul său, pe 23 februarie, ambasadorul Ucrainei în Moldova Marko Șevcenko a declarat că zvonurile privind o posibilă aderare a regiunii transnistrene la Federația Rusă, la sfârșitul lunii februarie, nu sunt confirmate. Diplomatul ucrainean a admis, însă, că acțiunile Rusiei nu pot fi anticipate cu exactitate. Șevcenko a reiterat că, dacă autoritățile constituționale de la Chișinău o vor cere, Ucraina este gata să apere Republica Moldova.
Temerile au fost comentate și de președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, pe 25 februarie. Liderul de la Kiev declarat că nu este „sigur” că autoritățile nerecunoscute din regiunea transnistreană vor cere includerea teritoriului în componența Federației Ruse. Potrivit lui, Moldova nu a cerut asistență militară în acest sens.
NM a scris despre ce fel de congres va avea loc în Transnistria și care scenariu de desfășurare a evenimentelor este cel mai nerealist – AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!