Grosu, despre congresul de la Tiraspol: „Vor spune încă o dată cât de mult îl iubesc pe „țar” și poate ceva o să le pice pe lângă gaz gratis”

Nu există „nici un pericol” de escaladare sau destabilizare a situației în stânga Nistrului, în contextul „Congresului deputaților de toate nivelurile” din 28 februarie. Asigurarea vine din partea președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Politicianul susține că Chișinăul monitorizează situația din regiunea transnistreană și cheamă oamenii la calm. Potrivit lui, evenimentul, care a stârnit îngrijorări în ultima perioadă, ar fi unul propagandistic, pus la cale de Kremlin.

„Nu există nici un pericol de escaladare sau destabilizare a situației. Mai curând este o campanie prin care se încearcă isterizarea societății în jurul acestui așa-numit eveniment de la Tiraspol, pus la cale de cei de la Tiraspol și Kremlin. (…) Va fi, din câte înțelegem noi, un eveniment propagandistic, în care cei de la Tiraspol vor încerca să spună cât de mult îl iubesc pe „țar” (nr. red: împărat) și poate ceva o să le pice pe lângă gazul pe care nu îl plătesc și îl consumă pe gratis. În rest, vă chemăm la calm. Noi urmărim foarte atent ce se întâmplă pe malul stâng. Când o să nevoie o să intervenim, o să informăm și o să comunicăm cu cetățenii”, a declarat Igor Grosu în cadrul emisiunii „În context”, de la postul public de televiziune.

Amintim că liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a convocat, pentru data de 28 februarie, congresul „deputaților de toate nivelurile”, pentru a discuta despre consecințele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăți” situația socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului. Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba este de părere că acesta a convocat congresul la ordinul Moscovei. Politicianul a spus că Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federația Rusă. Într-o reacție, Chișinăul a declarat că urmărește „cu atenție” situația din regiunea transnistreană și a adăugat că la moment „nu există temei” care să indice că situația din stânga Nistrului s-ar putea deteriora. Pe 23 februarie, Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat că temerile opozantului Ciorba nu ar fi confirmate, la moment.

La rândul său, pe 23 februarie, ambasadorul Ucrainei în Moldova Marko Șevcenko a declarat că zvonurile privind o posibilă aderare a regiunii transnistrene la Federația Rusă, la sfârșitul lunii februarie, nu sunt confirmate. Diplomatul ucrainean a admis, însă, că acțiunile Rusiei nu pot fi anticipate cu exactitate. Șevcenko a reiterat că, dacă autoritățile constituționale de la Chișinău o vor cere, Ucraina este gata să apere Republica Moldova.

Temerile au fost comentate și de președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, pe 25 februarie. Liderul de la Kiev declarat că nu este „sigur” că autoritățile nerecunoscute din regiunea transnistreană vor cere includerea teritoriului în componența Federației Ruse. Potrivit lui, Moldova nu a cerut asistență militară în acest sens.

NM a scris despre ce fel de congres va avea loc în Transnistria și care scenariu de desfășurare a evenimentelor este cel mai nerealist – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Igor Grosu

Grosu, prezent la Congresul PNL: „Vom face lucruri frumoase pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”

Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate, a participat pe 12 iulie la Congresul extraordinar al Partidului Național Liberal (PNL) din România. Politicianul a susținut un discurs în timpul reuniunii, în care a urat succes PNL-ului și a făcut apel la liberali să fie alături de Republica Moldova la alegerile parlamentare din 28 septembrie, pentru a da statului o perspectivă „clară” privind integrarea europeană.

Noi, în Republica Moldova, urmărim foarte atent ce se întâmplă în România. Pentru că de felul cum merg lucrurile la București, în întreaga Românie foarte mult depind și felul în care merg lucrurile în R. Moldova. Vă mulțumesc pentru tot ajutorul pe care l-ați acordat constant la nivel de Guvern, la nivel de agenții, primării. Lucrul ăsta este apreciat, lucrul ăsta este de menționat de fiecare dată, fiindcă ajutorul României nu s-a oprit niciodată și este complicat să-l cuantificăm, pentru că el este continuu”, a declarat Igor Grosu.

Liderul PAS a mai notat interferențele ruse cu care s-a confruntat România în perioada alegerilor prezidențiale din 2025. E a subliniat că Rusia are o „atenție permanentă” față de România și Republica Moldova. „Ei ne privesc ca un tot întreg, ca un neam, ca o națiune. Măcar aici sunt sinceri, că ne tratează ca pe neamul românesc. Dvs ați simțit cumva pe pielea dvs lucruri pe care noi le simțim de 35 de ani, dar asta te face mai tare și mai pregătit”, a adăugat acesta.

Igor Grosu a remarcat că, în toamnă, și în Republica Moldova urmează să aibă loc alegeri parlamentare. Politicianul a declarat că scrutinul va fi despre calea pe care va merge statul, iar opțiunile sunt două: aderarea la UE sau rămânerea în „incertitudine”.

De ales nu prea avem multe. Dar un lucru simt și sunt sigur că cu ajutorul dvs, cu ajutorul prietenilor o să învingem și o să dăm Republicii Moldova o perspectivă foarte clară de integrare europeană. Vă rugăm să fiți alături. Și când spun că fiți alături, am în vedere să discutați cu primarii, primar la primar, ministru la ministru, om la om, politician la politician, să le transmiteți încrederea și sprijinul, că Republica Moldova nu este singură, are mulți prieteni și va reuși”, a menționat președintele PAS.

La final, Igor Grosu a urat succes în continuare Partidul Național Liberal, pe care l-a numit „partid-frate”. „Împreună o să facem echipă, împreună vom face lucruri frumoase pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”, a spus el

Facebook/Igor Grosu

Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Național Liberal sunt membri ai Partidului Popular European – una dintre cele mai mari formațiuni transnaționale din Parlamentul European.

Congresul extraordinar al PNL a avut loc în Sala Unirii din Parlamentul României. Pe lângă liberali, la reuniune au mai participat președintele țării, Nicușor Dan, și reprezentanți ai formațiunilor din coaliția de guvernare.

În cadrul reuniunii a fost votată conducerea formațiunii. Astfel, premierul Ilie Bolojan a fost ales președinte al Partidului Național Liberal, cu 976 de voturi. El a fost singurul care a candidat pentru această poziție. De asemenea, vicepreședinți ai partidului au fost aleși Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu, Adrian Veştea şi Nicoleta Pauliuc, iar Dan Motreanu a fost numit secretar general al PNL.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: