Președintele Parlamentului, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Igor Grosu i-a sugerat purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova să se obișnuiască cu ideea că în R. Moldova cetățenii pot protesta liber, inclusiv în fața misiunilor diplomatice. Declarația a fost făcută după ce diplomata rusă a remarcat că, din cauza protestelor, Ambasada Rusiei la Chișinău nu poate funcționa așa cum ar trebui.
„Domnilor diplomați, obișnuiți-vă cu ideea că în Republica Moldova cetățenii au dreptul să protesteze. Nu am auzit ca cineva să fi vrut să pătrundă cu automobilele prin aceste porți și nu a reușit. Obișnuiți-vă cu faptul că în R. Moldova orice cetățean poate să protesteze în fața Parlamentului, Guvernului, Președinției și chiar a ambasadelor. Este foarte important. Dacă în țările voastre nu este permis, să știți că în R. Moldova o poate face oricine”, a declarat speakerul legislativului Igor Grosu în cadrul ediției din 19 mai a emisiunii „Территория свободы” (Teritoriul Libertății) cu Lilia Burakovski.
În ceea ce privește sancțiunile impuse Rusiei, Igor Grosu a precizat că R. Moldova le va respecta. Acesta s-a referit, în primul rând, la măsurile punitive care vizează sistemul bancar.
„Noi înțelegem cât este de important și pentru sistemul nostru bancar și nu vrem să riscăm. Nu reușim nici cu zborurile și nici cu trimiterile poștale. Poate am reuși dacă le-am trimite în cosmos și ar ateriza în Rusia. Însă din nou – noi nu avem astfel de posibilități. De aceea, astfel de exprimări înflăcărate ne demonstrează că procedăm corect”, a conchis deputatul PAS.
***
Amintim că, în cadrul unui briefing din 18 mai, reprezentanta MAE-ului rus Maia Zaharova a declarat că, „prin acordul tacit al autorităților de la Chișinău, la Ambasada Rusiei la Chișinău se desfășoară de aproape două luni proteste zilnice împotriva Rusiei, ceea ce încurcă activității misiunii diplomatice”.
Primul protest organizat în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău, din cauza invaziei Ucrainei, s-a desfășurat chiar în aceeași zi – pe 24 februarie. De atunci, activiștii vin periodic în fața misiunii diplomatice cu pancarte anti-război.