Guvernatoarea BNM: inflația a scăzut cu 30%, după ce Moldova a scăpat de dependența de gazul rusesc
Full Article 3 minutes read

Guvernatoarea BNM: inflația a scăzut cu 30%, după ce Moldova a scăpat de dependența de gazul rusesc

Guvernatoarea Băncii Naționale din Moldova (BNM) Anca Dragu a declarat că inflația în Republica Moldova a scăzut cu 30%, de la 34,3% – la puțin peste 4%, și că aceasta s-ar datora în primul rând independenței energetice. Potrivit guvernatoarei, dependența totală de gazul rusesc a condus la explozia prețurilor și la acest sentiment de nesiguranță în general care a amplificat inflația. Astfel odată cu găsirea de soluții alternative, a adăugat Dragu, s-a văzut reducerea prețurilor în general și o dezinflație.

Sunt foarte mândră să vă spun că am reușit să avem o inflație în Moldova de puțin peste 4 la sută. De la 34,3, a fost în octombrie 2022, și acum suntem puțin peste 4 la sută ceea ce ne-a permis să reducem rata de politică monetară, rata principală, rata de bază – la 3,75 la sută”, a comunicat Anca Dragu într-un interviu pentru Euronews România.

Întrebată cum a reușit să facă acest lucru, Dragu a răspuns: „Este procesul de dezinflație, a fost pe parcursul anului 2023 destul de serios și astfel că ratele dobânzilor au început să coboare în această perioadă de la aproape 20 la sută până la 3,75. Sunt mai mulți factori care au contribuit”.

Factorul principal, a menționat Dragu, este cel legat de securitatea energetică și independența energetică.

De fapt acesta a fost și factorul – dependența totală de gazul rusesc a condus la explozia prețurilor și la acest sentiment de nesiguranță în general care a amplificat inflația. Odată cu găsirea de soluții alternative, conectarea Republicii Moldova la sistemul european de transmitere a energiei electrice, partea de asemenea interconectării pe gaze și depozite de gaze în România și în Ucraina… deci odată cu această relaxare, în ceea ce privește presiunea dinspre prețurile de la energie, am văzut reducerea prețurilor în general și o dezinflație. Au fost și programe guvernamentale care au sprijinit populația vulnerabilă pentru a-și plăti facturile și asta a contribuit, de asemenea. Această tendință de scădere a prețurilor reglementate, cele mai importante fiind de la energie electrică și gaze naturale, au contribuit semnificativ. Au mai fost câțiva factori cu o pondere mai mică. (…) Anul agricol bun, apoi o cerere în general scăzută dintr-o mulțime de factori inclusiv factorii internaționali, o cerere scăzută la nivel internațional, tendința de reducere a prețurilor materiilor prime pe piețele internaționale. Cu alte cuvine, am beneficiat și de un context internațional dar și alte țări au beneficiat de același context și totuși n-au reușit să ducă atât de repede în jos inflația”, a conchis guvernatoarea.

***

În februarie 2024, inflația anuală s-a aflat pentru a cincea lună consecutiv în intervalul țintei, fiind de 4,3 la sută, cu 0,3 puncte procentuale mai joasă decât în ianuarie. În 2022, reamintim că în Moldova s-a înregistrat o inflație record din ultimii 20 de ani. În toamna anului 2022, inflația anuală a ajuns la 34,62% ​​(din octombrie 2022 până în octombrie 2023), iar la sfârșitul anului – 30,24%. Banca Națională a Moldovei prognozează că până în trimestrul II al anului 2024 inflația va scădea la 3,5%, iar până la sfârșitul anului va urca la 4,6%. În 2025, conform previziunilor BNM, inflația anuală va fi de 3,8%-4%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: