Guvernatorul BNM, despre acționarii bulgari ai Moldindconbank: sunt investitori de încredere
Full Article 3 minutes read

Anul acesta, Banca Națională a Moldovei a finalizat cu succes, cu susținerea Fondului Monetar Internațional, programul de transparentizare a acționarilor băncilor din țara noastră, program inițiat în 2016. În momentul de față, acționarii celor mai mari bănci din Republica Moldova sunt de bună credință și corespund tuturor cerințelor legislației bancare. Declarația a fost făcută de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, într-un interviu pentru radio Europa Liberă.

Armașu s-a referit, în special, la acționarii Moldindconbank, fondul de investiții ”Doverie” din Bulgaria și a precizat că autoritățile din Moldova au analizat minuțios tot ce ține de activitatea fondului.

”La Moldindconbank, acționar a devenit un fond de investiții din Bulgaria, pe care noi l-am verificat, l-am evaluat. Acest fond de investiții este cotat la bursa din Bulgaria. Unul dintre acționarii săi principali este o companie renumită din Bulgaria, Sopharma, întreprindere farmaceutică foarte puternică. Aceasta, la rândul său, este cotată la bursele din Sofia și Varșovia”, a precizat guvernatorul BNM.

Potrivit oficialului, fondul ”Doverie” corespunde exigențelor de reglementare ale mai multor țări europene, fapt care confirmă că este un investitor de încredere.

”Este vorba despre companii care sunt supravegheate de către supraveghetorul din Bulgaria și cel din Polonia. Respectiv, asta vorbește despre un anumit grad de transparență a acestor companii. Noi i-am verificat sub toate aspectele și am ajuns la concluzia că putem să dăm permisiune acestui fond de investiții să procure Moldindconbank”, a menționat Octavian Armașu.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei a mai spus că și Fondul Monetar Internațional a constatat că principalele obiective ale programului de transparentizare a acționarilor băncilor din Moldova au fost realizate cu succes.

Amintim că, în martie 2019, pachetul de 63,89% din acțiunile Moldindconbank a fost cumpărat de compania ”Doverie-Invest” din Bulgaria. Ulterior, investitorul european și-a majorat cota de participare până la 77,63%.

Totodată, a fost formată conducerea Moldindconbank din specialiști, în majoritate de peste hotare, cu o bogată experiență profesională și care dispun de competențele necesare pentru administrarea băncii.

Printre aceștia se numără președintele Consiliului băncii, Herbert Stepic, care a fost responsabil pentru extinderea internațională a ceea ce este astăzi Raiffeisen Bank International (RBI). A ocupat funcția de Director General al RBI până în 2013 și a fost promotorul extinderii sale în unul din cele mai grupuri bancare din Europa Centrală și de Est, având în componența sa mai multe bănci şi sucursale în 13 țări din regiune. Președintele Comitetului de conducere al Moldindconbank este Nikolay Borissov, un specialist cu peste 25 de ani de experiență în management, inclusiv şi în sectorul financiar-bancar.

Printre vicepreședinții Comitetului de conducere se numără și Penka Kratunova, un expert cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul băncilor comerciale. Ea a deținut, de asemenea, funcții de reglementare și supraveghere în Consiliul guvernatorilor Băncii Naționale a Bulgariei.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: