Guvernul explică de ce un oficial al Departamentului de Stat al SUA a vizitat Tiraspolul în ajunul congresului care a stârnit temeri la Chișinău
Full Article 2 minutes read

Guvernul explică de ce un oficial al Departamentului de Stat al SUA a vizitat Tiraspolul în ajunul congresului care a stârnit temeri la Chișinău

Vizita secretarului adjunct pentru Europa de Est, Politici și Afaceri Regionale în Biroul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii (SUA), Christopher Smith, la Tiraspol, a fost programată din timp și nu are nicio legătură cu așa numitul congres al deputaților din stânga Nistrului, reuniți pe 28 februarie. Declarația a fost făcută, miercuri, de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

„Vizita menționată a fost programată din timp și nu a fost asociată cu evenimentul pe care îl descrieți. (Nr. red: Vizitele la Tiraspol) sunt sistematice și programate, inclusiv reprezentanți din formatul „5+2” participă la astfel de reuniuni, nu este niciun element de noutate”, a declarat Daniel Vodă pentru presă.

Amintim că oficialul american a vizitat Republica Moldova, recent. Pe 26 februarie, Christopher Smith a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean. Părțile au discutat despre situația regională, dar și felul în care SUA pot sprijini Republica Moldova în implementarea reformelor și avansarea pe agenda europeană. Pe 27 februarie, în ajun de „Congresul deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului – eveniment care a stârnit îngrijorări la Chișinău – oficialul american s-a întâlnit cu vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, la Chișinău, iar mai târziu și cu liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski – la Tiraspol. Discuțiile s-au axat în principal pe evoluțiile din dosarul transnistrean. Detalii – AICI.

Precizăm în acest context că astăzi, în stânga Nistrului, are loc așa numitul congres al deputaților de toate nivelurile. Anterior, opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a declarat că Tiraspolul ar putea cere anexarea la Rusia astăzi, iar cererea să fie acceptată de președintele rus Vladimir Putin pe 29 februarie. Informațiile au fost respinse de Chișinău, Ucraina, precum și oficial de Tiraspol.

„Acest pretins congres și revendicările, discuțiile care vor avea loc sunt dirijate, evident, de cei din stânga Nistrului, dar și Kremlin, anume pentru a crea acest val de isterie inclusiv mediatică. Autoritățile Republicii Moldova evaluează calm lucrurile care se întâmplă acolo”, a concluzionat Daniel Vodă pe 28 februarie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: