Ignatiev s-a plâns Moscovei de presiuni fără precedent și eliminarea prezenței rusești din Moldova

Pretinsul ministru de Externe transnistrean, Vitali Ignatiev, a avut, pe 25 ianuarie, o discuție cu membrii Camerei Civice a Rusiei. Acesta le-a vorbit oficialilor ruși despre „creșterea fără precedent a presiunii asupra Transnistriei și eliminarea totală a tuturor elementelor prezenței rusești în interiorul Republicii Moldova”.

În cadrul discuției, care a avut loc prin videoconferință, Vitali Ignatiev le-a vorbit membrilor Camerei Civice ruse despre protecția drepturilor și intereselor cetățenilor ruși din Transnistria.

Potrivit lui, evoluția situației din jurul regiunii transnistrene „se caracterizează prin mai multe tendințe negative în același timp, printre care se numără eliminarea totală a tuturor elementelor prezenței rusești în interiorul RM”. Ignatiev a vorbit, de asemenea, despre „presiunea asupra Transnistriei din toate direcțiile”, despre „militarizarea” malului drept și despre „integrarea activă a Republicii Moldova în sistemul NATO”.

Potrivit lui Ignatiev, una dintre provocări ar fi proiectul de lege privind „separatismul”, adoptat de parlamentul de la Chișinău în prima lectură. Ignatiev a declarat că „practic orice locuitor al Transnistriei ar putea fi reținut și urmărit penal din motive politice” dacă legea va fi adoptată.

„Situația este extrem de complicată și instabilă. În aceste condiții, este necesar un efort suplimentar pentru apărarea drepturilor, libertăților și intereselor absolut legale ale cetățenilor și compatrioților ruși din Transnistria. Această sarcină este cea mai importantă provocare și prioritate pentru fiecare dintre noi astăzi, deoarece, încă o dată, în practică, partea moldovenească întreprinde acțiuni care, dacă vor continua în această direcție, pot duce la o escaladare a tensiunii și la o altă escaladare a conflictului, cu consecințe negative pentru toți”, a declarat Ignatiev.

Leonid Manakov, șeful reprezentanței transnistrene la Moscova, care a participat la discuții, a propus crearea unui grup de experți care să elaboreze „un mecanism de soluționare a problemelor legate de protecția drepturilor poporului transnistrean și ale cetățenilor ruși care locuiesc în Transnistria”, cu transferarea ulterioară a acestui mecanism către legislativul rus.

NM a trimis o adresare Biroului de Reintegrare, cerând un comentariu cu privire la declarația lui Ignatiev. Până la momentul publicării, nu s-a primit niciun răspuns.

***

Amintim că pe 22 decembrie 2022, deputații au votat, în prima lectură, un proiect de lege care are scopul de a îmbunătăți cadrul normativ în domeniul securității statuluit.

Documentul prevede completarea Codului penal cu noțiuni care incriminează faptele conexe infracțiunilor de spionaj și de trădare de patrie. Astfel, va fi sancționată penal inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul țării noastre a structurilor informative ilegale. Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova.

Codul penal va mai fi completat cu o nouă componentă de infracțiune, și anume acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.

Proiectul de lege a fost votat, în prima lectură, de 57 de deputați.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: