Igor Grosu, despre plecarea lui Alexandr Nesterovschii de la PSRM: Asemenea gesturi trebuie condamnate, indiferent de la ce partid vin
Full Article 4 minutes read

Igor Grosu, despre plecarea lui Alexandr Nesterovschii de la PSRM: Asemenea gesturi trebuie condamnate, indiferent de la ce partid vin

Președintele Parlamentului Igor Grosu a venit cu o reacție după ce deputatul Aleksandr Nesterovschii a anunțat că părăsește Partidul Socialiștilor (PSRM) și se alătură „Mișcării pentru Popor”, din care face parte inclusiv formațiunea „ȘOR”. Șeful legislativului a condamnat gestul parlamentarului, menționând despre importanța monitorizării de către organele de drept a actelor de corupție politică.

„Astfel de fenomene sunt condamnabile. Este a doua trădare în legislatura noastră. Asemenea acțiuni trebuiesc condamnate, indiferent de la ce partid vine. Dacă cineva are viziuni diferite trebuie să discute în partid, congres, organe de conducere. Astfel de gesturi, trădări aduc o lovitură enormă nu doar partidului, sistemului politic, Parlamentului. Organele de drept ar trebui să monitorizeze atent aceste cazuri”, a declarat el, în timpul ședinței, din 16 martie, a legislativului.

Igor Grosu a menționat că nu crede că motivul plecării lui Nesterovschi ar fi divergențele de ideologice.

„E altceva la mijloc. Corupția în instituțiile statului începe de la corupția din partide. Partidele la moment sunt unicul vehicul prin care politicienii pot ajunge în funcțiile de stat și implementa politici. Această corupție politică trebuie stârpită și combătută”, a spus șeful Parlamentului.

***

Amintim că pe 15 martie, parlamentarul Alexandr Nesterovschi a anunțat că părăsește PSRM. Acesta a precizat că va rămâne deputat independent. Totodată, Nesterovschi a declarat că se alătură „Mișcării pentru popor” pentru a obliga Guvernul să achite facturile la energia electrică, încălzire și gaze pentru lunile de iarnă tuturor cetățenilor. Menționăm că din „Mișcarea pentru Popor” fac parte mai mulți activiști și politicieni, inclusiv Partidul „ȘOR”.

Pe 16 martie, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Vlad Batrîncea i-a cerut lui Alexandr Nesterovschi, care a anunțat că părăsește echipa socialiștilor, să se prezinte la partid pentru a declara că nu el a scris cererea respectivă sau să își depună mandatul de deputat.

„În ultimele 8-9 luni au existat mai multe tentative de a corupe colegii noștri din fracțiune. (…) Îmi pare rău că domnul Nesterovschii a cedat. Dat fiind faptul că dumnealui nu a găsit suficient curaj să se prezinte la ședința fracțiunii și să informeze colegii, domnul Nesterovschi este așteptat la fracțiune. Ori revine în echipă și expune public poziția că cererea nu a fost scrisă de dumnealui, doar a subsemnat-o, or să depună mandatul. Acest mandat nu aparține dumnealui, aparține partidului”, a menționat Batrîncea.

La ședința Parlamentului din 16 martie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat că a înregistrat un proiect de lege pentru modificarea Constituției în legătură cu traseismul politic. Vlad Batrîncea a spus că în urma votului parlamentarilor, deputații nu vor avea dreptul să părăsească fracțiunile. Partidul Acțiune și Solidaritate a declarat că va susține un astfel de proiect. Discuțiile la subiect au creat mai multe schimburi de replici între parlamentari.

Ulterior, Alexandr Nesterovschi a comentat declarațiile PSRM cu privire la „tentativele de a corupe deputații din fracțiune” și că „Nesterovschi a cedat”. Cel din urmă a spus că el a fost singurul deputat din partid, care în urmă cu mai mulți ani, a sesizat procuratura despre tentativele de corupție.

„În urmă cu 2-3 ani, eu eram singurul deputat socialist, singurul chiar și din întregul Parlament, care s-a dus și a sesizat procuratura când pe el au încercat să-l cumpere. (…) Au trecut 2-3 ani, nu s-a luat nici o decizie, așa și s-a încheiat totul”, a spus Nesterovschi, pentru NM, cu referire la acuzațiile socialiștilor despre „tentativele de corupere din ultimele 8-9 luni a deputaților din fracțiune”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: