Implică-te și contribuie la creșterea ecosistemului Fintech din Moldova. Completează chestionarul care va sta la baza strategiei de dezvoltarea a sectorul tehnologiilor financiare din țara noastră

Ritmul în care evoluează domeniul fintech este tot mai alert, iar serviciile financiare și cele tehnologice continuă să dicteze evoluțiile și tendințele de pe piață.

În acest sens, pentru a construi un ecosistem puternic, care să corespundă așteptărilor din domeniul financiar, este necesară elaborarea și implementarea unei strategii viabile de dezvoltare a ecosistemului. Iar pentru realizarea documentului, Fintech Moldova lansează chestionarul „Fintech Ecosystem Survey”. Inițiativa își propune astfel să scoată în evidență care sunt nevoile participanților din ecosistemul Fintech din Moldova și să identifice prioritățile domeniului.

În prezent, pilonii cei mai importanți care contribuie și pot servi pentru dezvoltarea ecosistemul fintech din Republica Moldova sunt: educația, colaborarea dintre industriile financiare și tehnologice, incluziunea și alfabetizarea financiară a populației, relațiille cu alte ecosisteme internaționale și cadrul legal.

Iar pentru a stabili care dintre acestea sunt prioritare, reprezentanții industriilor conexe sunt îndemnați să acceseze chestionarul și să răspundă la 7 întrebări tematice. Lista de întrebări este destinată tutoror celor din domeniile fintech, financiar, asigurări, plăți alternative, microfinanțare, banking, IT, dar și reprezentanților asociațiilor care lucrează pentru dezvoltarea industriei fintech în țară, partenerilor internaționali și celor din instituțiile guvernamentale și regulatorii.

Rezultatele acumulate în urma chestionării vor fi un punct de reper, pentru a înțelege domeniile care necesită un plus de implicare pentru dezvoltarea talentului, potențialului și inovației antreprenoriale în sectorul Fintech din Moldova.

Ștefan Nistor, coordonator Fintech Moldova: „Pentru a dezvolta un ecosistem Fintech sănătos, trebuie să îmbunătățim considerabil domeniile conexe. Cu toate acestea, unele pot necesita o atenție mai specială decât altele și mai multă implicare. Acest chestionar vine să susțină domeniul fintech din Republica Moldova prin prisma necesităților pe care actorii implicați le întâmpină în dezvoltarea comunității. Sperăm ca reprezentanții industriilor conexe să participe, să dea dovadă de responsabilitate și să se implice în acest mod la dezvoltarea pe termen lung a acestei industrii.”

Dacă ești interesat de domeniul fintech și vrei să participi la dezvoltarea serviciilor din industria tehnologică și cea financiară, accesează www.fintech.md și răspunde la chestionar.

Chestionarul este disponibil AICI.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) „Răfuială politică” sau „rușine pentru capitală“? Cum a reacționat Moldova la interdicția de intrare în România impusă lui Ceban

În Moldova continuă reacțiile la decizia autorităților române de a-i interzice primarului Chișinăului intrarea în România și în spațiul Schengen. Ministrul Educației, Dan Perciun, a scris pe Facebook că Ion Ceban ar fi susținut narațiuni pro-ruse, ar fi colaborat cu agenți FSB și ar fi acționat împotriva cursului european al Republicii Moldova.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a subliniat că asemenea decizii se bazează pe fapte concrete.

Iar blocul „Împreună” a cerut demisia lui Ceban, calificând situația drept o rușine pentru capitală. În replică, Ceban a declarat că interdicția ar fi rezultatul unei înțelegeri între președinții Moldovei și României, în schimbul sprijinului electoral oferit PAS și personal Maiei Sandu. Președinția a respins acuzațiile și le-a calificat drept „nefondate”.

Între timp, și în Parlament s-a iscat o dezbatere: unii deputați au calificat interdicția drept o răfuială politică și un „cadou” în preajma alegerilor. Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a sugerat că decizia nu a făcut decât să-i consolideze poziția lui Ceban. Deputata neafiliată Olesea Stamate și socialistul Vlad Batrîncea au cerut transparență și o explicare publică a motivelor interdicției. Iar deputata Diana Caraman susține că măsura a fost luată la solicitarea partidului de guvernare și fără o decizie judecătorească.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Donald Trump

Mai întâi papa, apoi rege, iar acum…supererou. Casa Albă publică o nouă imagine cu Trump

Casa Albă a publicat pe contul său de pe platforma X o fotografie în care președintele SUA, Donald Trump, este înfățișat ca… supererou. Aceasta a fost postată pe 11 iulie.

Imaginea, generată cu ajutorul inteligenței artificiale, îl prezintă pe Trump îmbrăcat în costum de supererou și privind în sus. Casa Albă a publicat fotografia alături de mesajul: „Simbolul speranței. Adevăr. Justiție. Stilul american. Trump superman”.

Până acum, fotografia a adunat 8,8 milioane de vizualizări, peste 37 000 de aprecieri și peste 17 000 de comentarii.

Amintim că nu este prima dată când Casa Albă face astfel de gesturi. Anterior, instituția a publicat imagini cu Donald Trump în care acesta este prezentat drept Papă și rege.

Danemarca va dona circa 6,7 milioane de euro, pentru apărarea R. Moldova: ministru danez, așteptat la Chișinău

Ministrul Apărării al Regatului Danemarcei, Troels Lund Poulsen, este așteptat în Republica Moldova, pe 11 iulie. Cu ocazia vizitei sale la Chișinău, oficialul danez urmează să anunțe o donație în valoare de 50 de milioane de coroane daneze – echivalentul a aproximativ 6,7 milioane de euro – destinată consolidării capacităților de apărare ale țării noastre, potrivit presei locale.

Fondurile vor fi folosite, printre altele, pentru instruirea și pregătirea armatei, amenajarea unui laborator cibernetic militar, a unui poligon de simulare a tragerii, precum și pentru trimiterea unui atașat militar și consilier din partea Danemarcei în Moldova.

„Moldova nu este sub nicio formă suficient de puternică pentru a face față unei agresiuni sau amenințări rusești. (…) Apărarea Moldovei a fost neglijată încă de la destrămarea Uniunii Sovietice. Astăzi, țara nu are avioane de luptă, nici elicoptere de atac, și, neavând acces la Marea Neagră, nici flotă navală”, a declarat Rasmus Hardt, coordonator al programului Academiei Militare Daneze în Moldova, citat de presa daneză.

Menționăm că ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, va susține o conferință de presă, alături de omologul său danez, Troels Lund Poulsen, cu începere de la ora 14:45.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Cum explică Radu Marian afirmația despre salariul de 1000 de euro în Chișinău: „Înțeleg de ce unii sunt nedumeriți”

Deputatul Radu Marian, totodată președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, a venit cu precizări după ce, zilele trecute, a afirmat că salariul mediu în Chișinău este de aproximativ 1 000 de euro. El a spus că trebuia să menționeze că a avut în vedere salariul brut, adică fără deducerea impozitelor plătite de angajat. Totodată a făcut referire la datele statistice preconizate pentru final de an. Recent, pentru NewsMaker, mai muți experți au explicat că salariul mediu brut în capitală este în jur de 17.000 de lei și va crește până la 19.300 de lei până la sfârșitul anului, iar salariul net actual, adică suma pe care angajatul o primește efectiv în mână, este de 13.947 de lei.

„Înțeleg de ce unii chișinăuieni sunt nedumeriți sau poate chiar supărați de afirmația mea precum că salariul mediu (brut – trebuia să menționez asta) în capitală este de 1000 euro. Sunt mulți care nu ating acest salariu”, a scris Radu Marian pe rețelele de socializare.

În continuare, el a menționat că „indicatorul salariului mediu este unul statistic, care reprezintă suma totală a fondului de salarizare brut împărțit la numărul de salariați dintr-o țară, regiune”.

„Este un indicator imperfect, cu multe probleme. Dar altul mai bun nu este astăzi. Salariul mediu brut preconizat pe toată țară la final de an este 16.100 lei. În Chișinău, conform BNS, salariul este cu aprx. 20% mai mare decât media națională, deci îl putem estima la 19.300 lei, adică aproximativ 950 euro, suma NETĂ fiind aprx 800 eur/lună. Deci un salariul mediu BRUT de 1000 euro este o realitate statistică – doar că mulți cetățeni au salarii mai mici de medie și de aici și nedumerirea”, a adăugat Marian.

***

Pe 8 iulie, Radu Marian a declarat că salariul mediu în Chișinău este de aproximativ 1.000 de euro. Declarația a fost făcută la emisiunea „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4. Prezentatoarea l-a întrebat de mai multe ori dacă este sigur că este vorba despre 1.000 de euro. Marian a confirmat acest lucru de mai multe ori, adăugând că, în Chișinău, salariile sunt „foarte mari” comparativ cu regiunile Moldovei. Totodată, potrivit lui Marian, aproximativ o treime din cetățenii angajați lucrează în Chișinău. Deputatul a spus acest lucru explicând prețurile ridicate la imobiliare în capitală și vorbind despre accesibilitatea cumpărării, comparativ cu situația de acum 20 de ani.

Pe 9 iulie, jurnalistul NewsMaker, Nicolae Paholinițchi, a analizat situația reală. În acea zi, cursul euro stabilit de Banca Națională a fost de 19,82 lei pentru 1 euro. Prin urmare, Marian a vorbit despre un salariu mediu în Chișinău de aproximativ 20.000 de lei.

Pe baza datelor Biroului Național de Statistică s-a constatat că salariul mediu în Chișinău în primul trimestru al anului 2025 a fost de aproximativ 17.000 de lei, adică în jur de 860 de euro. Directorul companiei sociologice Date Inteligente, Mihai Bologan, a atras atenția că statistica ia în calcul salariul mediu „brut”, adică fără deducerea impozitelor plătite de angajat. De fapt, salariul „net”, adică suma pe care angajatul o primește efectiv în mână, este de 13.947 de lei, sau aproximativ 703 euro.

Economistul Veaceslav Ioniță consideră că Marian, de fapt, a folosit concluziile și previziunile sale. „Eu am declarat că, în acest an, salariul mediu anual brut va fi în jur de 1.000 de euro, iar cel net — undeva între 820 și 840 de euro”, a spus Ioniță, adăugând că, în prezent, salariul mediu brut este în jur de 17.000 de lei, iar până la sfârșitul anului va ajunge la 19.300 de lei. Potrivit lui Ioniță, salariul mediu brut la nivel național, la finalul acestui an, va fi de aproximativ 900 de euro.

Imagine simbol

SUA: Vaccinarea anti-COVID, aprobată pentru copiii mai mari de 6 luni, aflați în risc

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a acordat pe 10 iulie aprobarea completă pentru vaccinul anti-COVID-19 al companiei Moderna (Spikevax) destinat copiilor cu vârste între 6 luni și 11 ani care prezintă un risc crescut de a dezvolta boala. Anunțul a fost făcute de companie, transmite Reuters.

Vaccinul fusese anterior disponibil pentru populația pediatrică în baza unei autorizații de utilizare de urgență. Moderna estimează că va pune la dispoziție vaccinul actualizat pentru populația eligibilă din SUA în sezonul virozelor respiratorii 2025–2026.

Secretarul pentru sănătate, Robert F. Kennedy Jr., a declarat în luna mai că SUA a încetat să mai recomande vaccinarea anti-Covid de rutină pentru copiii sănătoși și femeile însărcinate sănătoase.

Cu toate acestea, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au precizat că vaccinurile rămân o opțiune pentru copiii sănătoși atunci când părinții și medicii consideră că este necesar. Agenția a recomandat vaccinurile anti-Covid actualizate pentru toate persoanele începând cu vârsta de șase luni, conform indicațiilor panelului său de experți externi.

Kennedy, care de zeci de ani a semănat îndoieli cu privire la siguranța vaccinurilor — contrar dovezilor și cercetărilor științifice — supervizează în prezent activitatea CDC.

Acesta a fost dat în judecată de mai multe organizații medicale de renume, care susțin că politicile actuale privind vaccinurile anti-Covid-19 reprezintă o amenințare iminentă la adresa sănătății publice.

Pe lângă directiva privind vaccinurile anti-COVID, Kennedy i-a concediat pe toți cei 17 membri ai Comitetului Consultativ pentru Practici de Imunizare al CDC — un panel independent de experți care oferă recomandări în materie de politici de vaccinare — și i-a înlocuit cu șapte noi membri, printre care se află mai mulți susținători ai mișcării antivaccinare.

Acțiunile companiei au crescut cu 2%, ajungând la 33,45 dolari în tranzacțiile premergătoare deschiderii pieței.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: