Imagine simbol

Importul de cereale în Republica Moldova, permis în continuare în baza unei licențe

Importul grâului, porumbului și a semințelor de floarea-soarelui în Republica Moldova va fi, în continuare, permis în baza unei licențe. Perioada de licențiere a importurilor de cereale a fost extinsă pentru încă trei luni. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). Potrivit Ministerului Agriculturii, obiectivul principal este menținerea unui preț intern stabil și crearea oportunităților pentru producătorii autohtoni de a-și valorifica recoltele. Instituția a mai spus că se urmărește eliminarea stocurilor existente și prevenirea creării unui surplus de producție în raport cu cererea internă. 

Guvernul a anunțat că importul grâului, porumbului și a semințelor de floarea-soarelui în Republica Moldova va fi, în continuare, permis în baza unei licențe, eliberate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Comisia pentru Situații Excepționale a decis prelungirea măsurii pe un termen de 3 luni, în vederea menținerii pe piața internă a unui preț sustenabil din punct de vedere economic al produselor cerealiere autohtone. Cererea de eliberare a licenței de import poate fi depusă de o persoană juridică sau fizică, care desfășoară activități economice de fabricare a uleiurilor și grăsimilor, a produselor de morărit, preparatelor pentru hrana animalelor de fermă sau creșterea animalelor. Solicitările vor fi examinate de către o comisie constituită de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare”, au precizat reprezentanții Guvernului.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a menționat că s-a solicitat dispunerea importului grâului, porumbului și semințelor de floarea-soarelui doar prin licență în urma monitorizării permanente a stocurilor de cereale de către instituție.

Obiectivul principal este menținerea unui preț intern stabil și crearea oportunităților pentru producătorii autohtoni de a-și valorifica recoltele și a-și menține competitivitatea. De asemenea, se urmărește eliminarea stocurilor existente și prevenirea creării unui surplus de producție în raport cu cererea internă”, a comunicat Ministerul.

Potrivit instituției, cererea de eliberare a licenței de import, obligatoriu trebuie să fie însoțită de acte prin care se justifică necesitatea de completare a stocurilor.

Ministerul a precizat că din luna octombrie 2023 și până pe 26 martie 2024 nu a fost importat grâu, decât cel pentru semințe/semănat. A fost acordată licență la importul a circa 1 500 tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1 200 tone sunt destinate industriei cofetăriei (sunt soiuri care nu se cultivă în țară). La fel s-a oferit licență pentru importul a 44 tone porumb pentru floricele (popcorn).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: