Facebook/Igor Dodon

Încă 18 persoane au fost răpuse de noul coronavirus. Bilanțul a ajuns la 1424

În Republica Moldova au fost confirmate încă 18 decese în rândul pacienților infectați cu noul coronavirus. Vârsta victimelor este între 52 și 87 de ani.

Deces 1407: Bărbat de 87 ani, din mun. Chișinău, internat la Institutul de Medicină Urgentă, pe 3 octombrie. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă.

Deces 1408: Femeie de 69 ani, din mun. Chișinău, transferată de la Centrul COVID-19, la SCM ”Arhanghelul Mihail”, pe 30 septembrie. Comorbidități:, diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială, angină pectorală de efort CF II.

Deces 1409: Bărbat de 56 ani, din mun. Chișinău, transferat de la Centrul COVID-19, la SCM ”Arhanghelul Mihail”, pe 23 septembrie. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat tip 2, angină pectorală de efort CF III.

Deces 1410: Bărbat de 66 ani, din r-nul Căușeni, internat la IMSP SR Căușeni, pe 3 octombrie. Comorbidități: limfom, hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă, angină pectorală de efort CF II.

Deces 1411: Femeie de 62 ani, din r-nul Soldănești, internată la IMSP SR Șoldănești, pe 25 septembrie. Comorbidități: diabet zaharat tip 2, obezitate gr. II, hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă.

Deces 1412: Femeie de 69 ani, din Transnistria. Comorbidități: diabet zaharat tip 2.

Deces 1413: Bărbat de 67 ani, din mun. Ungheni. Internat la data de la data de 29 septembrie, la SR Ungheni. Comorbidități: AVC ischemic, hipertensiune arterială.

Deces 1414: Bărbat de 66 ani, din r-nul Criuleni. Internat la data de 24 septembrie, la SR Criuleni. Comorbidități: insuficiență cardiacă, diabet zaharat.

Deces 1415: Bărbat de 71 ani, din r-nul Căușeni. Internat la data de 28 septembrie, la SR Căușeni. Comorbidități: hipertensiune arterială, sechele AVC, cardiomiopatie.

Deces 1416: Femeie de 60 ani, din r-nul Ocnița. Transferată, la data de 04 octombrie, de la SR Ocnița, la SC Bălți. Comorbidități: diabet zaharat, bronșită cronică, hipertensiune arterială.

Deces 1417: Bărbat de 69 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 05 septembrie, la SCM Sf. Treime. Comorbidități: boală pulmonară cronică obstructivă.

Deces 1418: Bărbat de 70 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 29 septembrie, la 29 septembrie la SCM „Sf. Treime”. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, cardiopatie, boala Parkinson.

Deces 1419: Femeie de 61 ani, din r-nul Hîncești. Transferată, la data de 02 octombrie, de la SR Hîncești, la IMU. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 1420: Bărbat de 68 ani, din r-nul Ungheni. Internat la data de 04 ocotmbrie, la SR Ungheni. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 1421: Femeie de 85 ani, din Transnistria. Comorbidități: insuficiență cardiacă cronică, hipertensiune arterială.

Deces 1422: Bărbat de 87 ani, din Transnistria. Comorbidități: insuficiență cardiacă cronică, cancer, bronșită cronică.

Deces 1423: Femeie de 52 ani, din Transnistria. Comorbidități: diabet zaharat, asm bronșic.

Deces 1424: Femeie de 68 ani, din Transnistria. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Tot astăzi, a fost înregistrat un număr record de persoane infectate confirmate timp de o zi – 1121.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PIB-ul R. Moldova a scăzut cu 1,2% în acest an? Ministra Economiei: „încă nu e totul spus”

Ministra Economiei, Doina Nistor, a explicat, în cadrul emisiunii NM «Есть вопросы», cauzele scăderii Produsului Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova cu 1,2% în primul trimestru al anului 2025, subliniind totodată perspectivele de redresare economică în a doua jumătate a anului.

Potrivit ministrei, descreșterea PIB-ului este cauzată în principal de deficitul balanței comerciale, determinat de scăderea exportului de bunuri. „Creșterea pe palierul exportului de servicii nu a compensat această scădere a exportului de bunuri”, a explicat Nistor, adăugând că „încă nu e totul spus pentru anul 2025”.

Nistor a atras atenția asupra contextului global incert care influențează economia Moldovei: „Suntem într-o situație absolut volatilă, nu doar la nivel de Moldova, dar la nivel de întregul glob. Avem foarte multe incertitudini, avem conflict armat, avem războiul tarifelor, care bineînțeles că influențează și situația economică din Republica Moldova.”

Doina Nistor a menționat și alți factori interni care au contribuit la diminuarea PIB-ului, printre care reducerea reexporturilor, afectarea agriculturii de secetă și stagnarea industriei auto: „Noi am avut un pic de reexporturi de combustibil mineral când a început războiul din Ucraina. Această necesitate deja dispare pentru că se rearanjează lanțurile logistice la direct către Ucraina. Doi, avem agricultura. Anul trecut a avut secetă care ne-a tăiat și din PIB-ul agricol. Trei, avem, noi suntem ca economie integrați în lanțurile valorice europene, de exemplu, domeniul de automotive care este unul dominant în economia națională, acum stagnează pentru că este în dificultate și industria de automotive din Europa și se reinventează acum și vedem mai puține comenzi spre investitorii care sunt prezenți aici în Republica Moldova.”

Întrebată dacă economia se dezvoltă sau stagnează, ministra a subliniat că „trebuie să abordăm economia din două perspective”, invocând atât provocările macroeconomice externe, cât și dinamica investițională pozitivă.

„Vedem semnale pozitive în economie,  în special acolo unde vine vorba despre investiții. Noi vedem că sectorul real al economiei, companiile investesc, sunt cinci trimestre la rând când oamenii de afaceri au investit tot mai mult în afacerile proprii. Și asta este un semnal foarte pozitiv. Asta înseamnă că antreprenorii doresc să-și dezvolte afacerea și investesc. Noi vedem o creștere a creditelor investiționale, creditelor mai mari de 5 ani, ceea ce înseamnă că ei investesc în utilaje, ei investesc în noi tehnologii, vor fi mai productivi și vor fi mai competitivi.  Și la fel vedem o creștere a salariului real, nominal și real în economie. Anul trecut am avut creșterea  alariului mediu 14% și anul acesta, în primul trimestru, vedem  o creștere a salariului cu 2-3%. Asta va continua, cred că, până la sfârșitul anului”, a subliniat ministra.

Referitor la o posibilă revizuire a prognozei de creștere economică, ministra a spus că aceasta nu a fost încă actualizată, întrucât sunt așteptate date mai clare privind sectorul serviciilor, recolta agricolă și impactul investițiilor publice. Ea a menționat că, în ciuda înghețurilor de la începutul anului, „roada pentru anumite categorii de culturi agricole se arată a fi foarte pozitivă”, în special pentru cerealiere, care reprezintă aproximativ 75% din producția agricolă totală.

Totodată, ministra a amintit de planul de creștere și pachetul de sprijin în valoare de 1,9 miliarde de euro, menit să accelereze investițiile publice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: