Facebook/Igor Dodon

Încă 18 persoane au fost răpuse de noul coronavirus. Bilanțul a ajuns la 1424

În Republica Moldova au fost confirmate încă 18 decese în rândul pacienților infectați cu noul coronavirus. Vârsta victimelor este între 52 și 87 de ani.

Deces 1407: Bărbat de 87 ani, din mun. Chișinău, internat la Institutul de Medicină Urgentă, pe 3 octombrie. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă.

Deces 1408: Femeie de 69 ani, din mun. Chișinău, transferată de la Centrul COVID-19, la SCM ”Arhanghelul Mihail”, pe 30 septembrie. Comorbidități:, diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială, angină pectorală de efort CF II.

Deces 1409: Bărbat de 56 ani, din mun. Chișinău, transferat de la Centrul COVID-19, la SCM ”Arhanghelul Mihail”, pe 23 septembrie. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat tip 2, angină pectorală de efort CF III.

Deces 1410: Bărbat de 66 ani, din r-nul Căușeni, internat la IMSP SR Căușeni, pe 3 octombrie. Comorbidități: limfom, hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă, angină pectorală de efort CF II.

Deces 1411: Femeie de 62 ani, din r-nul Soldănești, internată la IMSP SR Șoldănești, pe 25 septembrie. Comorbidități: diabet zaharat tip 2, obezitate gr. II, hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă.

Deces 1412: Femeie de 69 ani, din Transnistria. Comorbidități: diabet zaharat tip 2.

Deces 1413: Bărbat de 67 ani, din mun. Ungheni. Internat la data de la data de 29 septembrie, la SR Ungheni. Comorbidități: AVC ischemic, hipertensiune arterială.

Deces 1414: Bărbat de 66 ani, din r-nul Criuleni. Internat la data de 24 septembrie, la SR Criuleni. Comorbidități: insuficiență cardiacă, diabet zaharat.

Deces 1415: Bărbat de 71 ani, din r-nul Căușeni. Internat la data de 28 septembrie, la SR Căușeni. Comorbidități: hipertensiune arterială, sechele AVC, cardiomiopatie.

Deces 1416: Femeie de 60 ani, din r-nul Ocnița. Transferată, la data de 04 octombrie, de la SR Ocnița, la SC Bălți. Comorbidități: diabet zaharat, bronșită cronică, hipertensiune arterială.

Deces 1417: Bărbat de 69 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 05 septembrie, la SCM Sf. Treime. Comorbidități: boală pulmonară cronică obstructivă.

Deces 1418: Bărbat de 70 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 29 septembrie, la 29 septembrie la SCM „Sf. Treime”. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, cardiopatie, boala Parkinson.

Deces 1419: Femeie de 61 ani, din r-nul Hîncești. Transferată, la data de 02 octombrie, de la SR Hîncești, la IMU. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 1420: Bărbat de 68 ani, din r-nul Ungheni. Internat la data de 04 ocotmbrie, la SR Ungheni. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 1421: Femeie de 85 ani, din Transnistria. Comorbidități: insuficiență cardiacă cronică, hipertensiune arterială.

Deces 1422: Bărbat de 87 ani, din Transnistria. Comorbidități: insuficiență cardiacă cronică, cancer, bronșită cronică.

Deces 1423: Femeie de 52 ani, din Transnistria. Comorbidități: diabet zaharat, asm bronșic.

Deces 1424: Femeie de 68 ani, din Transnistria. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Tot astăzi, a fost înregistrat un număr record de persoane infectate confirmate timp de o zi – 1121.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Ministerul Educației face un pas înapoi: Nu poate apăra „Istoria Românilor” în instanță și cere retragerea avizului Consiliului pentru egalitate

Ministerul Educației și Cercetării solicită Consiliului pentru Egalitate să-și retragă avizul consultativ în care califică denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor și Universală” drept o formă de discriminare față de celelalte grupuri etnice din țară și recomandă revizuirea acesteia. Solicitarea a fost transmisă Consiliului pentru Egalitate și semnată de ministrul Educației, Dan Perciun. Demersul vine la o lună după ce Ministerul Educației a anunțat că va contesta avizul în instanță. Totuși, pe 10 iulie, instituția a precizat că „un aviz nu poate fi contestat în instanță”, ceea ce a limitat dreptul ministerului de a răspunde prin mijloace legale.

„În primul rând, este important de menționat că din 2019 denumirea oficială a disciplinei este „Istoria Românilor și Universală”, ceea ce reflectă o abordare integrată, în care istoria națională este prezentată în context global. Ignorarea acestui titlu complet a condus la o concluzie eronată din partea Consiliului”, au declarat reprezentanții Ministerului Educației pe 10 iulie.

Ministerul a mai spus că avizul a fost emis în urma unei plângeri individuale și, conform legii, în astfel de cazuri Consiliul ar trebui să emită decizii, nu avize. „Spre deosebire de o decizie, un aviz nu poate fi contestat în instanță, ceea ce a limitat dreptul Ministerului de a răspunde prin mijloace legale. Totodată, examinarea plângerii referitoare la denumirea disciplinei școlare a durat peste 5 ani, depășind termenele legale stabilite de legislația în vigoare (90 de zile pentru examinarea oricărei plângeri, cu posibilitatea prelungirii termenului cu cel mult 60 de zile)”, au menționat reprezentanții Ministerului.

Ministerul Educației a mai declarat că „nu există dovezi că această denumire afectează negativ elevii din alte etnii sau le limitează accesul la educație”. „Elevilor din etniile minoritare li se asigură posibilitatea de a-și cunoaște propria istorie în cadrul școlii, fiind completat trunchiul comun reprezentat de disciplina „Istoria Românilor și Universală””, au mai spus reprezentanții ministerului.

Ministerul a mai precizat că mai multe instituții, printre care Academia de Științe a Moldovei și Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, s-au pronunțat că „denumirea și conținutul curriculumului la disciplina „Istoria românilor și universală” au un caracter nediscriminatoriu”.

„Având în vedere aspectele enunțate, Ministerul Educației și Cercetării solicită retragerea Avizului emis de Consiliul pentru egalitate, considerând că acesta este nefondat și creează un precedent periculos în ceea ce privește autonomia educațională”, se arată în declarația ministerului.

***

În luna iunie 2025, Consiliul pentru Egalitate a declarat că denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor” reprezintă o formă de discriminare directă față de celelalte grupuri etnice din Republica Moldova. Deși curriculumul actual include referințe la istoria și contribuțiile minorităților, Consiliul a atras atenția, într-un aviz, că denumirea disciplinei se concentrează exclusiv asupra unui singur grup etnic. În susținerea poziției sale, instituția a făcut trimitere la datele preliminare ale recensământului din 2024, potrivit cărora 77,2% dintre cetățeni s-au declarat moldoveni, iar 7,9% – români, urmați de ucraineni, găgăuzi, ruși, bulgari, romi și alte grupuri etnice. În concluzie, Consiliul a recomandat Ministerului Educației să revizuiască denumirea disciplinei și să adopte o formulă „neutră” din punct de vedere etnic.

Pe 11 iunie, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că va contesta în instanță avizul emis de Consiliul pentru Egalitate. 

În prezent, disciplina „Istoria românilor și universală” este predată în clasele gimnaziale și liceale din învățământul general. În clasa a XII-a, elevii pot alege disciplina ca probă de bacalaureat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: