mec.gov.md

Încă 40 de autobuze școlare pentru instituțiile de învățământ din Moldova. Au fost procurate cu ajutorul României

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a repartizat, pe 29 august, primele 40 din cele 69 de autobuze școlare achiziționate cu sprijinul Guvernului României. Mijloacele de transport vor ajunge în instituțiile de învățământ din toate raioanele Republicii Moldova și vor acoperi necesitățile de deplasare a peste 2 000 de elevi. 

Astăzi a avut loc ceremonia de transmitere a autobuzelor școlare, la care au participat premierul Dorin Recean, Ministrul Educației, Dan Perciun, și ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu.

În luare sa de cuvânt, Dan Perciun a subliniat importanța achiziției pentru asigurarea accesului egal la studii de calitate pentru toți copiii. „Mulțumim Guvernului României pentru tot sprijinul care ne-a fost acordat. Pentru noi, la minister, este extrem de important să putem să oferim pentru fiecare copil, inclusiv pentru cei din mediul rural, șansa la o educație de calitate și acces la o școală unde sunt condițiile necesare ca să poată să facă performanță academică și să își realizeze pe deplin potențialul”, a spus ministrul.

La rândul său, prim-ministrul Recean a declarat: „Mă bucur că Bucureștiul a avut întotdeauna această deschidere să ajute Republica Moldova. Guvernul României a investit foarte mult în sistemul educațional. Mă bucur că Ministerul Educației condus de Dan Perciun pune un accent mare pe calitatea educației. Este o investiție pe termen lung a statului român, care trebuie apreciată. România a fost mereu alături de noi și este, de departe, cel mai bun prieten al Republicii Moldova”.

Iar ambasdorul Țurcanu a menționat: „Autobuzele vor contribui foarte serios la îmbunătățirea calității în educație. Microbuze școlare au mai fost donate și anterior Republicii Moldova. În 2014-2015 au existat programe de reabilitare a grădinițelor și școlilor din Republica Moldova. Deci, vedem continuitate, consecvență și perseverență. Este modul în care Bucureștiul poate să vină în sprijinul Republicii Moldova atunci când este nevoie”.

Potrivit unui comunicat publicat de MEC, cele 40 de autobuze distribuite au câte 17 locuri și respectă standardele europene, fiind echipate cu sistem electronic de control al stabilității, sistem de aer condiţionat și cu treaptă de urcare/coborâre pentru copii. Acestea au fost repartizate în școli din toate raioanele din țară.

La selectarea instituțiilor beneficiare de autobuze școlare s-a ținut cont de un șir de criterii, printre care localităţile arondate de unde se transportă copiii și distanţa parcursă până la cea mai apropiată instituție de învățământ;  modul de deplasare a copiilor până la școală (cu transport arendat, public etc).

mec.gov.md
mec.gov.md

Precizăm că România este unul dintre cei mai importanți susținători ai sistemului educațional din Republica Moldova. De-a lungul anilor, Guvernul României a alocat resurse considerabile pentru îmbunătățirea bazei tehnico-materiale a instituțiilor de învățământ din țara noastră. Sprijinul se referă și la proiectul de reparare/renovare a grădinițelor, prin care au beneficiat de suport circa 1 100 de instituții preșcolare.

România a susținut și anterior asigurarea cu autobuze a instituțiilor de învățământ din Republica Moldova. Astfel, în anul 2014 Guvernul  României a oferit o donație de 100 de microbuze destinate transportului de elevi, alte 95 de unități de transport școlar fiind oferite țării noastre în anul 2017.

România este țara cu care instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova dezvoltă cele mai multe parteneriate interuniversitare. Recent a devenit posibil și accesul la infrastructura de cercetare din România și accesarea unor granturi comune.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Olesea Stamate a contestat în instanță decizia prin care a fost exclusă din PAS

Deputata neafiliată Olesea Stamate a contestat în instanță decizia prin care a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Aceasta consideră că hotărârea a fost aprobată ilegal. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 13 iunie a podcastului „Subiect incomod”.

Olesea Stamate a declarat că decizia Biroului Politic Național al PAS privind excluderea sa din partid a fost aprobată „într-un mod prin care se încalcă flagrant” prevederile Statutului Partidului Acțiune și Solidaritate. Deputata a menționat că a contestat în instanță hotărârea.

Am depus cererea, încă nu am primit notificarea că ar fi fost pusă pe rol. Fiindcă inițial am cerut anumite clarificări din partea partidului, răspuns la mai multe întrebări. De exemplu, cum a fost anunțată ședința Biroului Politic Național, deoarece în cadrul acestei structuri poate fi luată decizia cu privire la excluderea unui membru a Biroului Politic Național. Or, aceștia nu au fost anunțați. A fost convocată o ședință a fracțiunii la Președinție. Ședința Biroului Politic Național nu a fost nici anunțată, nici convocată. Mai multe decât atât, în cazul excluderii unui membru al Biroului Politic Național există o anumită procedură prevăzută de Statut: trebuie să fie convocată neapărat Comisia de integritate. Comisia de integritate nu a fost convocată. Cel puțin mie nu mi s-a comunicat și eu n-am putut să vin în fața Comisiei de integritate să-mi expun poziția. Astea sunt doar așa, câteva, la suprafață. Ele sunt mai multe. Și aceste întrebări le-am adresat conducerii partidului. Am așteptat termenul legal să primesc răspuns și am adresat o cerere de chemare în judecată”, a spus deputata.

Amintim că, pe 4 aprilie, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că Olesea Stamate a fost exclusă din formațiune și i-a cerut să-și depună mandatul de deputat. Decizia formațiunii de guvernământ a venit în contextul scandalului referitor la eliberarea mai multor condamnați pe viață. PAS susține că Stamate, pe vremea când era președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, a introdus trei amendamente la Legea amnistiei, care, într-un final, ar fi permis eliberarea deținuților.

Olesea Stamate și-a anunțat pe 16 aprilie retragerea din fracțiunea parlamentară PAS. Totodată, ea a menționat că își va continua activitatea în calitate de deputat neafiliat. Parlamentara spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective.

Olesea Stamate a propus crearea unei comisii de anchetă care să investigheze Legea amnistiei și amendamentele acesteia. Pe 29 mai, Parlamentul a respins proiectul privind crearea comisiei de anchetă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: