Încă un pas important, prin care Moldova și Ucraina se îndepărtează de Gazprom. Ce este regimul backhaul, aprobat de Guvern și cum a reacționat Kievul?

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, spune că Moldova a mai făcut un pas mare pentru a-și asigura securitatea energetică. Potrivit oficialului, Guvernul a aprobat reglementările necesare pentru buna funcționare a transportului de gaze în regim backhaul. Se menționează că odată cu aceasta va fi micșorat tariful pentru serviciul de transport și reduse costurile pentru cetățeni.

„Backhaul este tranzacția cu gaze naturale, care implică nominalizarea și alocarea livrărilor de gaze naturale în direcția opusă fluxului fizic principal de gaze naturale, care are loc în anumite puncte de intrare sau ieșire unidirecționale. Serviciul dat este aplicat în toate țările europene la punctele de interconectare”, comunică Spînu, pe 12 ianuarie.

El mai spune că odată cu aprobarea reglementărilor necesare se va crea noi posibilități de transport de gaze spre țara noastră, dar și spre Ucraina, inclusiv prin conducta trans-balcanică.

Secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, susține că în situația actuală când fluxurile de gaze naturale, prin sistemul național de transport al gazelor, nu mai sunt unidirecționale, dar în ambele direcții, atât dinspre Est spre Vest, cât și dinspre Vest spre Est, serviciul de transport al gazelor în regim backhaul reprezintă soluția tehnică pentru asigurarea continuității livrărilor de gaze către consumatori.

„Oferirea de către operatorii de transport al gazelor naturale a serviciului backhaul crește atractivitatea utilizării sistemului național de transport pentru traderii și furnizorii europeni care intenționează să efectueze stocuri de gaze în Ucraina”, a menționat Borosan.

El a adăugat că majorarea volumului de gaze naturale tranzitat prin sistemul național de transport înseamnă micșorarea tarifului pentru serviciul de transport și reducerea costurilor pentru cetățeni.

Ministrul adjunct al Energiei din Ucraina Mikola Kolisnik a spus că acest lucru va permite, inclusiv clienților ucraineni de servicii, să transporte gaze de origine non-rusă prin gazoductul Transbalcanic și să-l facă fezabil din punct de vedere economic.

„Decizia colegilor noștri moldoveni este extrem de importantă pentru securitatea energetică regională și diversificarea posibilelor rute de import de gaze atât pe piața internă, cât și pe piețele europene de gaze”, a comunicat oficialul ucrainean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

președinte.md

Roșca, învestit vicepremier pentru Reintegrare. Sandu: „Misiunea principală – să asigurăm stabilitatea, mai ales în următoarele săptămâni”

Noul vicepremier pentru Reintegrare, Roman Roșca, a depus jurământul de învestire în funcție. Ceremonia a avut loc în prezența președintei Maia Sandu și a prim-ministrului Dorin Recean, care l-a desemnat în această funcție pe 21 iulie.

Roșca, care figurează și în lista PAS pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie, preia, astfel, unul dintre cele mai dificile portofolii – cel de reintegrare, devenind responsabil de soluționarea conflictului transnistrean în Guvernul condus de Dorin Recean.

În cadrul ceremoniei, președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean i-au mulțumit fostului vicepremier pentru reintegrare, Oleg Serebrian, pentru efortul „consecvent și consistent” și contribuția „semnificativă” la „păstrarea păcii în țară”, precum și pentru ajutorul acordat cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului.

„Mulțumesc că ați acceptat această provocare. (…) Misiunea principală este siguranța oamenilor noștri pe malul stâng și drept, iar pentru asta e nevoie să asigurăm stabilitatea, mai ales în următoarele săptămâni și luni, pentru că știm care sunt riscurile și provocările”, a declarat Maia Sandu.

„Bine ață venit în Guvernul Republicii Moldova. Avem în față o sarcină destul de dificilă, dar realizabilă – să asiguram pacea în Republica Moldova”, a declarat Dorin Recean.

Reamintim că funcția de vicepremier pentru Reintegrare a devenit vacantă după ce fostul vicepremier Oleg Serebrian a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Turcia.

Cine este Roman Roșca?

Roman Roșca are 43 de ani și este masterand în drept economic la Universitatea de Stat din Moldova. Și-a început cariera în 2006, în calitate de inspector superior pentru resurse umane în cadrul Comisariatului de poliție din Tighina. Ulterior, a avansat în structurile Ministerului Afacerilor Interne, ocupând diverse funcții.

În 2012, a renunțat la cariera în poliție și s-a orientat spre mediul de afaceri. Respectiv, a fondat și administrat compania „Invest Market” SRL.

În 2019, Roșca a fost ales consilier municipal din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), deținând și funcția de secretar adjunct al Organizației Teritoriale Chișinău a formațiunii.

În iulie 2022, a devenit pentru prima dată deputat în Parlament, după ce colegul său de partid, Dorel Iurcu, a renunțat la mandat pentru a prelua funcția de primar.

Din martie 2024, Roman Roșca a deținut funcția de președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru monitorizarea și controlul realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova, structură creată la inițiativa președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Scopul comisiei este apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: