Încă un politician afiliat lui Șor în vizorul autorităților? Natalia Parasca are interdicție de a părăsi R. Moldova

Natalia Parasca, președinta interimară a Partidului „Renaștere”, care este afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, a anunțat pe 28 martie că organele de drept i-au interzis să părăsească Republica Moldova timp de 60 de zile. Politiciana a calificat măsura aplicată drept „o încălcare flagrantă a legii”.

Natalia Parasca a publicat pe rețelele de socializare o imagine cu un document al Procuraturii municipiului Chișinău, în care se menționează că în privința sa a fost aplicată măsura preventivă obligația de a nu părăsi țara pe un termen de 60 de zile. De asemenea, se indică faptul că politiciana are statut de învinuită.

Telegram/Natalia Parasca

Este pur și simplu o încălcare flagrantă a legii! Centrul Anticorupție mi-a interzis în mod ilegal să merg în străinătate – și asta în pofida faptului că nu am fost niciodată condamnată! Aceasta este o încălcare vădită a drepturilor mele constituționale: libertatea de circulație și prezumția de nevinovăție. Astfel de acțiuni ale autorităților sunt un exemplu clasic al modului în care regimul încearcă să îi intimideze și să îi strivească pe cei care nu se tem să spună adevărul pe față, să critice politicile eșuate sociale și economice ale lui Sandu și PAS. (…) Nu voi permite ca drepturile mele să fie jucate cu impunitate și voi continua să obțin dreptate”, a menționat lidera Partidului „Renaștere”.

Amintim că, pe 27 martie, Alexei Lungu, liderul Partidului „Șansă”, o altă formațiune afiliată lui Ilan Șor, a primit o citație la Centrul Național Anticorupție în timp ce se afla la Aeroportul Internațional Chișinău. Acesta urma să călătorească peste hotare, însă nu a mai ajuns s-o facă. Purtătoarea de cuvânt CNA, Angela Starinschi, a declarat pentru NM că Alexei Lungu a fost citat pentru a i se aduce la cunoștință faptul că are statut de bănuit într-o cauză penală cu privire la finanțarea ilegală a partidelor.

Iar pe 25 martie, la Aeroportul Chișinău, ofițerii CNA au reținut-o pe bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, care la fel este apropiată lui Ilan Șor. Guvernatoarea, care urma să plece peste hotare, a fost reținută într-un dosar pentru gestionarea frauduloasă a fondurilor electorale, finanțare ilegală și fals în declarații. Procuratura Anticorupție a cerut instanței aplicarea arestului preventiv în privința acesteia. Demersul va fi examinat în data de 28 martie.

Evghenia Guțul figurează și într-un alt dosar, în care este învinută de finanțarea Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional în 2023. Cauza penală se află pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: