Facebook/Iv Ceban

Indemnizații unice din partea statului, în caz de infectare sau deces a lucrătorilor medicali antrenați în lupta cu COVID-19

Personalul medical vaccinat din Republica Moldova, antrenat în lupta cu COVID-19, va beneficia de indemnizația unică în sumă de 16 000 lei în cazul contractării virusului. În caz de deces, moștenitorii vor primi o indemnizație unică în mărime de 100 de mii de lei, cu condiția ca și beneficiarul să fie vaccinat. În cazul în care lucrătorul medical respectiv nu era vaccinat, banii nu vor fi alocați. Un proiect de Hotărâre în acest sens a fost aprobat în cadrul ședinței cabinetului de miniștri din 13 octombrie. 

În categoria celor eligibili pentru a beneficia de indemnizația oferită din partea statului se vor încadra angajații Agenției Naționale de Sănătate Publică, ai instituțiilor medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serviciului de Informații și Securitate, ai instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești, de asistență medicală urgentă prespitalicească sau de asistență medicală primară.

Angajații care nu și-au administrat un vaccin anti COVID până la momentul contractării virusului, nu vor mai putea beneficia de asistența financiară unică, oferită în legătură cu expunerea la riscul de îmbolnăvire.

Totodată, Guvernul a stabilit o indemnizație unică în mărime de 100 mii de lei pentru personalul implicat în desfășurarea activităților medicale de combatere a pandemiei și vaccinat împotriva COVID-19 din cadrul instituțiilor medicale menționate mai sus, care a decedat în lupta cu virusul.

Proiectul a fost elaborat de către Ministerul Sănătății în scopul ajustării măsurilor de sprijin pentru lucrătorii medicali expuși riscului de îmbolnăvire în contextul pandemiei COVID-19. Cheltuielile necesare pentru realizarea prezentei hotărâri vor fi acoperite din contul fondurilor de urgență ale Guvernului.

Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a explicat, pe 13 octombrie, din ce motiv angajații din sistemul medical care nu sunt vaccinați nu vor beneficia de acești bani: „Nu cred că sunt medici nevaccinați. Mă refer aici mai mult la alt personal. Să le păstrăm moftul de a nu fi vaccinați, de a lucra în secții Covid și de a-i mai plăti din banii tuturor contribuabililor o indemnizație de îmbolnăvire? Mi se pare că noi chiar am întârziat puțin. Din momentul în care le cerem pedagogilor să vină într-un colectiv de copii prezentând un certificat Covid, trebuie să avem curajul să o spunem și altor categorii. Dacă cineva nu dorește să se vaccineze, din lucrătorii medicali, pune semne de întrebare câtă medicină cunosc ei”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ilan Șor

„Victoria” lui Șor nu este de acord cu sancțiunile impuse de UE: Le vom contesta și la CtEDO dacă va fi necesar

Blocul „Victorie”, condus de politician condamnat Ilan Șor, acuză Uniunea Europeană de ingerință în alegerile din Republica Moldova, după ce formațiunea și mai mulți lideri afiliați au fost incluși pe lista de sancțiuni. Reprezentanții blocului susțin că măsura este una politică și anunță că vor contesta decizia în instanțele europene, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Potrivit blocului, sancțiunile ar fi motivate politic și ar avea drept scop să exercite presiuni asupra opoziției, care critică actuala guvernare. Totodată, liderii „Victorie” contestă acuzațiile aduse de UE privind tentative de destabilizare, pe care le califică drept „nefondate și nedovedite”.

„Referințele la publicații din mass-media pro-guvernamentală și la solicitările oponenților noștri par absolut ridicole. Asemenea acțiuni încalcă drepturile fundamentale: prezumția  nevinovăției, libertatea de exprimare, dreptul la un proces echitabil și alegeri corecte. Vom contesta aceste decizii în instanțele UE și, dacă va fi necesar, la CtEDO”, precizează Blocul „Victorie” în comunicatul emis pe 17 iulie.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus 3 entități – toate afiliate lui Șor – în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7 și Centrul Cultural-educațional al Moldovei.

Pe lista sancțiunilor UE mai figurează, acum, și alți 9 lideri de partide și politicieni afiliați oligarhului fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023. Între aceștia: președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca și președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu.

Victoria Furtună și Alexei Lungu au condamnat public sancțiunile impuse de UE și au anunțat că le vor contesta în judecată.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: