În dimineața zilei de 3 octombrie, în Republica Moldova, au avut loc mai multe percheziții. Poliția a raportat că „persoanele afiliate organizației criminale, conduse de Ilan Șor” au fost instruite să racoleze oameni pentru participarea la scrutinul din 20 octombrie contra unor sume de bani. Cei racolați urmau să fie anunțați, în ajunul alegerilor, ce candidat să voteze și să aleagă opțiunea „Nu” la referendum. Grupul criminal organizat ar fi format inclusiv din persoane care se află pe teritoriul Federației Ruse, printre aceștia: 130 lideri teritoriali care dirijau activitatea grupului, 1 927 președinți de sector, peste 50 000 activiști și peste 70 000 simpatizanți. Ultimii ar fi persoanele racolate și remunerate lunar cu sume de până la 1800 lei.
Poliția Republicii Moldova a anunțat că, pe 3 octombrie, au avut loc percheziții în cadrul cauzei penale cu privire la „finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali – săvârșită în proporții mari, dar și pentru spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari”.
Perchezițiile au fost desfășurate de ofițerii Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura Anticorupție.
„Au fost ridicate: înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, sume de bani în diferită valută și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală”, au comunicat reprezentanții poliției.
Potrivit oamenilor legii, „persoanele afiliate organizației criminale, conduse de Ilan Șor, au fost instruite să racoleze persoane pentru participarea la scrutinul electoral contra sumelor de bani, urmând să fie anunțați în ajunul alegerilor prin intermediul grupelor din aplicația Telegram privind candidatul ce urmează a fi votat precum și să voteze cu opțiunea „Nu” la Referendum”.
Se menționează că grupul criminal organizat este format inclusiv din persoane ce se află pe teritoriul Federației Ruse și dirijează activitatea într-o formă ierarhică bine organizată formată din:
– 130 lideri teritoriali care dirijează activitatea grupului. „Acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate (activiști și simpatizanți) de către președinții de sector, după care le transmite organizat în Federația Rusă pentru înregistrare și deschiderea conturilor bancare în banca comercială „PromsveazyBank”, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 250 000 ruble = 45 000 lei”, au comunicat polițiștii.
- 1 927 președinți de sector. „Racolează și dirijează activitatea grupului de activiști și simpatizanți din sectorul deservit, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate de către activiști și le transmite liderului teritorial, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 25 600 ruble = 4 600 lei”, au adăugat oamenii legii.
- peste 50 000 activiști. „Racolează și dirijează activitatea grupului de simpatizanți din sectorul deservit, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate și le transmite președintelui de sector, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 25 600 ruble = 4 600 lei”, au subliniat polițiștii.
- peste 70 000 simpatizanți, aceștia „fiind persoanele racolate contra unor sume de bani și instruite să voteze la Referendum cu opțiunea „Nu” precum și candidatul care urmează a fi votat. „Aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 5000 – 10 000 ruble = 900 – 1800 lei”, au comunicat reprezentanții poliției.
Pe 20 octombrie, pe moldoveni îi așteaptă un referendum al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”. Tot pe 20 octombrie vor avea loc alegeri prezidențiale. În buletinul de vot vor figura 11 candidați. NewsMaker a scris cine sunt aceștia, prin ce au devenit celebri și cu ce program au pășit în campania electorală. Detalii AICI.
Pe 1 octombrie, la Comrat, au fost efectuate alte peste 50 de percheziții. Și atunci acțiunile au avut loc în cauza penală pornită „pe fapte de spălare de bani, falsificarea rapoartelor financiare și finanțarea ilegală a unui partid politic”. Cinci persoane au fost reținute. Ar fi mobilizat cetățenii la proteste, contra bani. Ofițerii CNA și procurorii au documentat și „plata suplimentelor la pensii și la salarii pentru unii bugetari prin intermediul aplicației „ПСБ” a Băncii din Federația Rusă „Promsviazibank””. Detalii AICI. Menționăm că în august 2024, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a ordonat furnizorilor de internet să blocheze site-urile băncii rusești „Promsviazibank”. Prin intermediul acesteia erau transferate lunar, pensionarilor și bugetarilor din Găgăuzia, „adaosurile” lui Șor în valoare de 2 mii de lei. Detalii AICI.
Centrul Național Anticorupție a prezentat fragmente audio – din dosarele pornite pe finanțarea ilegală a partidelor politice, spălare de bani și falsificarea rapoartelor financiare – urmare a perchezițiilor și reținerilor de la Comrat. „Se spune că dacă va câștiga, ea (nota red. Maia Sandu) va închide și universitatea noastră”, „Doamne, dă-i puteri lui Putin ca să ia Odesa și pe noi”, „celor care au rămas cu noi în echipă, le va veni pe card pentru septembrie, ianuarie, februarie, martie” și 200 de lei „pentru mitingul de la întâlnirea lui Blinken” – sunt doar câteva fragmente din înregistrările audio publicate de CNA. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!