Interviu cu Felix Faehre, directorul departamentului Proiecte Imobiliare Kaufland Moldova

De mai bine de doi ani, Felix Faehre este directorul departamentului Proiecte Imobiliare la Kaufland Moldova. A venit din Germania, a învățat limba română în timp record și spune „acasă” la tot ceea ce înseamnă Republica Moldova, oamenii și cultura acestei țări.

Într-o perioadă plină de provocări, generată de pandemie și război, domeniul construcțiilor a fost și el afectat. În interviul cu Felix Faehre vei afla despre inovațiile din domeniu și adaptarea retailului la noua realitatea, colaborarea cu companiile locale, ce înseamnă clădiri verzi, cum e să alergi 42 de kilometri la maraton pentru o cauză nobilă și cât de mândru este de echipa pe care o conduce.

– Cum a influențat războiul din Ucraina planurile de dezvoltare și însăși evoluția Kaufland în Republica Moldova?

– După doi ani de pandemie, suntem față în față cu războiul din Ucraina, evenimente care, cu siguranță dictează evoluția pieței nu doar în Republica Moldova, dar în întreaga lume. Putem spune că ne rotim într-un carusel predominat de necunoscut, începând cu lockdown-ul din pandemie, când lumea făcea cumpărături excesive de teama unei crize alimentare, continuând cu relaxarea de după această perioadă și încheind cu o nouă criză cauzată de războiul din țara vecină, care a generat schimbări de comportament de consum.

La Kaufland avem o strategie pe termen lung, pe care o adaptăm în funcție de necesitățile clienților noștri și evoluția pieței. În ceea e privește extinderea rețelei de magazine, aici vorbim de un alt ritm. Avem o hartă strategică și un plan definit pentru următoarele deschideri. Obiectivul nostru este să fim cât mai aproape de consumatorii noștri. Astfel, ne respectăm promisiunile privind investițiile în Republica Moldova.

În anul financiar 2021, am făcut investiții de peste 700 milioane MDL, care reprezintă peste 97 milioane MDL taxe și impozite achitate la stat. Pentru anul financiar 2023, prognozăm o creștere constantă a investițiilor în noile proiecte.

– A fost nevoie de anumite schimbări în planurile de viitor ale Kaufland în Moldova?

– Provocările ne determină să fim mai buni, să implementăm cele mai progresive și mai inovatoare soluții. Noi suntem dinamici și flexibili și asta ne caracterizează în activitatea noastră, fie că vorbim de vânzări sau de construcție. Într-adevăr, ne bucurăm că avem parteneri în domeniul imobiliar, care mențin același ritm și atunci acest parcurs este mult mai ușor. Trebuie să recunosc că a fost nevoie să operăm o serie de modificări în ceea ce privește etapele de construcție ale magazinelor, dar și la capitolul adaptarea infrastructurii.

În planul nostru de investiții, aveam programată construcția primului magazin dotat cu panouri fotovoltaice abia în februarie 2023. Ținând cont de situația actuală pe piața energetică, am decis să accelerăm și să amplificăm acest proces. Ne dorim să instalăm panourile fotovoltaice în minim șase magazine, în cel mai apropiat timp. Acest lucru înseamnă aproximativ 1 milion de euro investiții în plus, față de planul nostru inițial, dar și o autonomie mai mare în aceste vremuri incerte.

– În acest an, în Republica Moldova a fost deschis doar un magazin, la Orhei. În ce raioane/regiuni ale țării mai planifică compania să se extindă?

– Până la sfârșitul anului mai este un pic ? Așadar, în ajunul sărbătorilor de iarnă, ne bucurăm să anunțăm deschiderea a încă două magazine în Municipiul Chișinău, în sectorul Râșcani și în sectorul Telecentru.

Ba mai mult,  Kaufland din sectorul Telecentru, juridic, mai bine spus orășelul Codru, a fost construit sută la sută de companiile locale de construcție, fapt care ne-a permis inclusiv să câștigăm aproximativ 2 luni și evident să mai reducem din costuri, un adevărat „win-win situation”. Acest lucru vorbește despre competitivitatea și performanța companiilor locale.

Strategia noastră de extindere este concentrată nu pe cantitate, dar pe eficiență. Astfel, pentru anul viitor, conform planurilor noastre urmează să deschidem și alte magazine. De asemenea, la aceste proiecte intenționăm să colaborăm cu companiile locale de construcții, respectând angajamentul pe care ni l-am asumat anterior – să fim un partener de dezvoltare pentru mediul de afaceri din Republica Moldova.

De asemenea, ne propunem să organizăm primul „Open day” în domeniul construcțiilor în Republica Moldova, destinat companiilor locale, care nu au avut ocazia să lucreze cu noi, dar își doresc o colaborare de viitor.

Ba mai mult, ne bucurăm că am devenit o punte spre piața europeană nu doar pentru producătorii locali, care își exportă marfa în UE prin intermediul Kaufland, dar și pentru companiile de construcție, care accesează proiecte în domeniul imobiliar în România. De exemplu, o companie care a avut mai multe proiecte comune cu Kaufland Moldova a câștigat prima licitație pentru un proiect în România și acest caz este doar un început promițător.

Vă asigur că am fost și rămânem un ambasador fidel al Republicii Moldova în lumea business-ului european, încurajând și alți investitori să vină pe piața moldovenească.

– Vă confruntați cu dificultăți în identificarea locurilor de construcție corespunzătoare?

– În primul rând, aș vrea să menționez un aspect foarte important, orice achiziție imobiliară realizată de către Kaufland, indiferent de piața unde este prezentă compania, se bazează pe prevederile legislației locale și internaționale, pe studii de cercetare, urmărind cu strictețe un proces transparent, legal și în conformitate cu politicile zonale de dezvoltare.

Ținând cont de faptul că, magazinele noastre sunt construite după standarde germane, identificarea unei locații presupune analiza mai multor factori: zona, infrastructura, suprafața. De asemenea, noi adaptăm conceptul de magazin la fiecare locație, în mod individual.

Vreau să vă spun că, fiind un investitor străin care își onorează obligațiunile sale investiționale, mai ales într-o perioadă atât de dificilă, ne bucurăm de multă deschidere și de oportunități avantajoase. De asemenea, Kaufland este interesat și în terenurile industriale nevalorificate sau spațiile dezafectate, la care le putem da viață, construind un magazin Kaufland, cu infrastructură publică și căi de acces.

– Știu că sunteți preocupați de protecția mediului, ce planuri aveți în acest sens? De exemplu, în dezvoltarea stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice sau extinderea instalațiilor fotovoltaice.

– La Kaufland, sustenabilitatea a devenit o filosofie integrată în toate acțiunile noastre, pentru că ea înseamnă în primul rând a acționa cu grijă, responsabilitate și recunoștință față de cei din jur.

Sustenabilitatea nu este doar un trend pe care îl urmăm, ea face parte din modelul de business al companiei, fiind integrată în ADN-ul nostru corporativ – de la cum luăm fiecare decizie în parte, de la modul în care tratăm parteneriatele pe care le avem cu producătorii locali și oamenii din echipă, până la construcții sustenabile.

Clădirile ecologice și durabile reprezintă o componentă cheie în strategia noastră de business. Acest lucru este deja dovedit prin tehnologiile de ultimă generație, pe care le utilizăm în construcția magazinelor prietenoase mediului.

Pentru fiecare magazin, Kaufland utilizează tehnologii moderne și ecologice, pentru a reduce emisiile de CO2 și consumul de energie. De exemplu, noi încălzim magazinele cu ajutorul  căldurii reziduale, provenită de la sistemele noastre de refrigerare, printr-un sistem combinat de refrigerare și aer condiționat. Acest lucru ne permite să acoperim 80% din căldura necesară pentru buna funcționare a unui magazin. Prin folosirea ușilor din sticlă, frigul rămâne acolo unde îi este locul. Acest lucru ne permite să economisim până la 25%  de energie în refrigerare. De asemenea, noi utilizăm un concept inovator de iluminat LED în magazinele noastre, economisind aproximativ 90.000 de KW pe oră, per magazin, pe an. Totodată, ne propunem să facem un audit energetic pentru magazinele noastre. Sunt sigur că drept rezultat vom obține certificatul EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies ), care să confirme standardele de construcție sustenabile și verzi de care ne ghidăm.

Ținând cont de acest factor, vreau să anunț o investiție majoră pentru compania noastră, dar și pentru comunitatea în care lucrăm – până în 2024, ne propunem să echipăm toate magazinele noastre cu panouri fotovoltaice.

Și la final, vreau să mă întorc la condusul eco, menționând că am fost printre primii care au dezvoltat această infrastructură publică în Republica Moldova, motiv pentru care toate magazinele noastre sunt dotate cu stații de încărcare a mașinilor electrice. Ba mai mult, acum puteți parcurge traseul integral Chișinău – București datorită rețelei de încărcare pusă la dispoziție de Kaufland.

– Din momentul începerii activității în Republica Moldova, Kaufland nu a raportat încă un profit. Ce impact au ele asupra companiei?

– Este o stare de lucruri la care ne-am așteptat. Practic, suntem la etapa de creștere și dezvoltare a companiei. Într-un context mai larg de business și investiții, pot spune că suntem încă o companie tânără pe piața din Republica Moldova, respectiv, în această fază, cum e și normal, focusul este pe investiții, dezvoltare și market share. În general, avem în spate un „business case” bazat pe experiența companiei pe alte piețe. Prin prisma acestei experiențe pot să spun că etapa la care suntem azi, corespunde cu planurile și evaluările noastre.

– Care sunt tendințele în domeniul retail-ului și cum evaluați piața în acest domeniu?

– Dacă ar fi să vorbim despre trenduri, atunci calitatea, inovația și sustenabilitatea au și vor avea în continuare un cuvânt de spus în viitor. De asemenea, putem observa că Republica Moldova face pași clari spre maturizarea pieței de retail, fapt care deschide noi oportunități pentru toți.

Strategia de dezvoltare a companiei este una complexă, mai ales atunci când vorbim despre investițiile în construcția magazinelor. Noi ne focusăm nu doar pe dezvoltarea magazinului în sine și percepem proiectul nu doar ca parte integrată în business-ul nostru, dar și ca parte a infrastructurii orașului. Într-un final, orice magazin Kaufland aduce schimbări pozitive pentru regiunea în care se află.

Ce vreau să spun, este important ca fiecare business să înțeleagă că este o parte a comunității și nu invers. Nu este suficient să construiești doar un magazin, trebuie să creezi în jurul lui o infrastructură publică, comodă atât pentru locuitorii din preajmă, cât și pentru clienți.

– În comunitatea de afaceri din țara noastră, Kaufland s-a remarcat prin proiectele de responsabilitate socială. La ce să ne așteptăm în acest domeniu în perioada apropiată?

– Responsabilitatea pe care o avem față de societate, ne diferențiază de alte businessuri. În demersul nostru de a schimba lumea spre bine, noi susținem organizații care activează în diferite domenii și ne implicăm activ în campanii de voluntariat. Sub umbrela „Implicarea face diferența” sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială și investițiile comunitare ale Kaufland. Domeniile în care investim prioritar, sunt: educația, ecologia, domeniul social, cultura, sportul și sănătatea. În 2021 am publicat prima broșură de CSR în care am integrat toate acțiunile noastre și continuăm an de an să facem acest raport în fața societății.

Apropo, vreau să vă spun că de fiecare dată particip cu drag la proiectele noastre de implicare socială. De exemplu, în această toamnă am alergat pentru CCF Moldova în cadrul „Run For Children Marathon” – 42 de km. Scopul acestei cauze nobile era de a colecta banii necesari pentru procurarea unei case pentru o familie cu cinci copii. De asemenea, alături de HAI Moldova ne-am implicat în proiectul „Sădim Oxigen”. Astfel, a fost lichidată o gunoiște ilegală, iar în această toamnă am plantat alături de colegii mei 2000 de puieți, ca să dăm acestui loc o nouă viață.

Acestea sunt doar câteva din multiplele inițiative care au fost realizate cu suportul Kaufland. În 2023, vom continua toate proiectele la care ținem și desigur vom implementa și campanii noi. Pentru mine ideea de a face lumea mai bună e un stimulent personal și profesional important și mă bucur că aceste convingeri corespund cu viziunea companiei în care lucrez.

 

– După ce principiu determinați regiunea unde doriți să deschideți  magazinele Kaufland? De ce au fost alese anume orașele Bălți, Ungheni, Orhei și Comrat și nu alte centre raionale?

– Răspunsul la această întrebare e simplu, există anumite criterii după care analizăm potențialul unei regiuni vedem oportunitatea de implementare a conceptului nostru.  Dar, așa cum am menționat și anterior, angajamentul nostru este să fim prezenți în toată țara, cât mai aproape de clienții noștri.

Deși ai venit din Germania, ai reușit să înveți limba română destul de rapid, precum și rapid te-ai integrat în colectivul de muncă. De asemenea, ai îndrăgit mult Republica Moldova. Cum ți-au reușit toate aceste lucruri într-un timp atât de scurt?

– Sincer să fiu, nu m-am gândit nicio secundă la aceste întrebări. Din scurt, pot să spun doar câteva lucruri. În primul rând, mi se pare o normalitate să tinzi să vorbești în limba țării care te-a primit cu brațele deschise. Aici trăiesc și lucrez, respectiv, să vorbești în limba română mi se pare un semn de respect și de responsabilitate. În al doilea rând, am fost primit foarte călduros. Am rămas plăcut surprins cât de deschiși au fost oamenii cu mine, m-au ajutat, încurajat și susținut în toate începuturile mele. Și cel mai important, tot ce am făcut până astăzi a fost inspirat din dorința mare a echipei de a crește și de a se dezvolta. Iar eu nu am făcut altceva decât să răspund la această dorință.

În Republica Moldova există un mare potențial uman, îl văd în fiecare zi și îmi doresc din tot sufletul ca și voi să vedeți și simțiți acest lucru. Apropo, acum, când vorbesc cu prietenii mei din Germania și spun că mă duc acasă, am în vedere acasă aici, în Republica Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
screenshot

Ilan Șor, condamnat la închisoare și fugit din țară, la Moscova: „Singura salvare pentru R. Moldova este uniunea cu Rusia” (VIDEO)

Un congres al Blocului „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost organizat pe 6 iulie, la Moscova. Prezent la reuniune, Șor a declarat că, în opinia sa, „singura salvare” a Republicii Moldova ar fi „uniunea” cu Federația Rusă.

Congresul Blocului „Victorie” a reunit în capitala rusă zeci de politicieni afiliați lui Șor, printre care primarul Taracliei, Veaceslav Lupov, primarul Orheiului, Tatiana Cociu, și parlamentarul Vasile Bolea. De asemenea, la eveniment au participat și oficiali ruși, deputatul Dumei de Stat Leonid Sluțki.

Speakerii evenimentului au adus mai multe acuzații la adresa actuala formațiune de guvernământ a Republicii Moldova, PAS, și președintei Maia Sandu. Aceștia au transmis că forțele politice controlate oligarhului fugar, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, vor putea dezvolta țara și au pledat pentru restabilirea relațiilor cu Federația Rusă, care s-au deteriorat din cauza invaziei ruse la scară largă asupra Ucrainei și atacurilor hibride la adresa Republicii Moldova.

Poziția mea politică constă în faptul că singura salvare pentru Republica Moldova – mai bine spus oameni, pentru că într-un final fiecare țară înseamnă simpli cetățeni – este uniunea cu Federația Rusă. (…) Această uniune trebuie să strânsă, de încredere și veșnic. Pentru că avem tradiții comune, istorii comune, o înțelegere comună a vieții”, a declarat Ilan Șor în timpul discursului său.

El a mai menționat că, săptămână viitoare” Blocul „Victorie” va depune la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Potrivit lui, prima persoană de pe lista electorală a formațiunii va fi bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, Aceasta este cercetată penal în două dosare și se află în prezent în arest la domiciliu.

Amintim că Blocul „Victorie”, controlat de Ilan Șor, a fost creat pe 21 aprilie 2024, la Moscova. Acesta este format din Partidul „Renaștere”, Partidul „Șansă”, Partidul „Victorie” și „Forța Alternativă de Salvare a Moldovei”.

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Donald Trump

Președintele SUA, întrebat dacă este sigur că va putea opri invazia rusă din Ucraina. Trump: „Nu știu”

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a spus că nu este sigur că va putea pune capăt invaziei ruse la scară largă din Ucraina. Declarația a fost făcut pentru presă, pe 5 iulie.

Nu știu. Nu pot să vă spun dacă acest lucru se va întâmpla sau nu”, a declarat Donald Trump, după ce a fost întrebat dacă este sigur că va putea pune capăt războiului din Ucraina.

La întrebarea dacă consideră că încheierea războiului este o prioritate, liderul american a spus: „Da. Mi-aș dori să se întâmple”.

Amintim că Donald Trump, în timpul campaniei electorale, a spus de mai multe ori că intenționează să pună capăt conflictului militar din Ucraina în prima zi în care va deveni președinte. Mai târziu, el a numit aceste afirmații o exagerare. După preluarea mandatului, Trump a încercat să joace rolul de mediator în soluționarea conflictului, dar a amenințat că se va retrage din procesul de pace din cauza continuării luptelor, notează Meduza.

Săptămâna aceasta, Trump a avut conversații telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, și cel ucrainea, Vladimir Zelenski. După apelul telefonic cu Putin, liderul liderul de la Casa Albă a declarat că a rămas nemulțumit de conversație, deoarece nu a obținut „niciun progres” în discuțiile cu acesta.

AFP

Inundațiile devastatoare din Texas: bilanțul deceselor a ajuns la 51 de oameni

Bilanțul deceselor în urma inundațiilor din centrul statului american Texas a crescut la 51. Printre victime se numără 15 copii. Informațiile au fost confirmate de autoritățile locale.

Șeriful comitatului Kerr, Larry Leitha, a comunicat în cadrul unei conferințe din seara de 5 iulie că în comitat au fost depistate 43 de trupuri neînsuflețite. „Dintre acestea, 28 sunt adulți și 15 sunt copii”, a declarat Leitha. Iar autoritățile din comitatele Burnet și Travis au raportat alte șapte decese, potrivit BBC.

Salvatorii continuă căutările a 27 de fete care sunt date dispărute. Toate se aflau într-o tabără de vară pentru fete — Camp Mystic, în zona Hunt. Părinții a patru dintre fete au confirmat pentru presă că fiicele lor au murit.

Șeriful Leitha a precizat că echipele de salvare au evacuat aproximativ 850 de persoane, inclusiv personalul taberei. Potrivit acestuia, majoritatea celor aproximativ 750 de fete aflate în tabără au fost salvate.

Președintele Donald Trump a promis că va sprijini solicitarea guvernatorului statului Texas, Greg Abbott, și va declara stare de urgență, pentru a asigura ajutorul necesar statului.

Amintim că, pe 4 iulie, în partea centrală a statului Texas, SUA, a avut loc o inundație majoră provocată de ploi torențiale. „Râul Guadalupe, în zona Hunt, continuă să crească rapid și a atins al doilea cel mai înalt nivel din întreaga istorie a măsurătorilor, depășind inundația din 1987”, a transmis Serviciul Național de Meteorologie al SUA.

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a calificat cele întâmplate drept o catastrofă și a semnat o declarație de urgență, oferind salvatorilor acces la toate resursele necesare. Guvernatorul a promis, de asemenea, că operațiunile de căutare a persoanelor dispărute vor continua fără întrerupere. Pentru salvarea și evacuarea locuitorilor au fost mobilizate elicoptere și vehicule militare tactice.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: