Într-o pădure din Anenii Noi a fost observată o specie rară de pasăre, inclusă în Cartea Roșie
Full Article 2 minutes read

Într-o pădure din Anenii Noi a fost observată o specie rară de pasăre, inclusă în Cartea Roșie

Un voluntar al Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a descoperit în raionul Anenii Noi o specie de codalb, cea mai mare răpitoare de zi din Republica Moldova, inclusă în Cartea Roșie. Despre descoperire a fost informat și Ministerul Mediului.

Pe data de 10 februarie, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a informat autoritățile despre faptul că o specie rară de pasăre cuibărește în raionul Anenii Noi.

Este vorba de un codalb (Haliaeetus albicilla), care a fost observat cuibărind într-o pădure din raionul Anenii Noi, pe data de 5 februarie 2022, de către voluntarul SPPN Mihai Ghilan. Această specie este cea mai mare răpitoare de zi din Republica Moldova și este inclusă în ediția a 3-a a Cărții Roșii cu statutul de Critic periclitată.

Perioada de reproducere a codalbului începe din luna ianuarie și durează aproximativ 34-46 zile. Întrucât în timpul cuibăritului, specia este foarte sensibilă la orice intervenție umană, este esențial ca deranjul uman să fie redus la minim în zonele forestiere în care tânăra familie de codalbi și-a stabilit teritoriul.

În acest sens, am informat Ministerul Mediului, Inspectoratul Pentru Protecția Mediului și Agenția „Moldsilva” despre cuibărirea acestei specii incluse în Cartea Roșie și am formulat recomandări de menținere în stare sănătoasă a habitatului în care cuibărește perechea de codalbi. Sperăm ca această observație importantă din punct de vedere științific să fie utilă autorităților de mediu din Republica Moldova. Societatea pentru Protecția Păsării și a Naturii își exprimă disponibilitatea de colaborare cu toate instituțiile în scopul activităților de studiere și protecție a avifaunei sălbatice din Republica Moldova”, au menționat reprezentanții SPPN.

Potrivit estimărilor, la nivel național, populația acestei specii este formată din 4-5 perechi cuibăritoare. Observarea cuibului din raionul Anenii Noi reprezintă prima dovadă sigură a prezenței speciei în bazinul fluviului Nistru.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: