Ion Ceban: Înregistrăm mai multe călătorii cu transportul public municipal, în ciuda scumpirii tarifului
Full Article 3 minutes read

Ion Ceban: Înregistrăm mai multe călătorii cu transportul public municipal, în ciuda scumpirii tarifului

Edilul municipiului Chișinău, Ion Ceban, dă asigurări că numărul călătoriilor cu transportul public municipal înregistrează o creștere de șapte la sută. Asta chiar dacă, de la 1 iulie, au intrat în vigoare noile prețuri pentru călătorii. Autobuze și troleibuze mai noi și mai confortabile – ar fi principalele caracteristici care au dus la această creștere, explică Ceban.

„Oamenii preferă să lase mașinile și să ia transportul public. Acesta a devenit mai modern și mai confortabil. Nu mai avem acele hârburi. Cu certitudine că mai avem mult de muncit și asta vom face”, a declara Ceban.

Edilul spune că, urmare a sesizării cetățenilor, urmează a fi suplimentate mai multe curse cu troleibuzul, în orele de vârf, când sunt înregistrate supraaglomerări. Mai mult, municipalitatea urmează să verifice dacă, în sezonul estival, în transportul public este conectat aparatul de aer condiționat.

„În absolut toate cele 240 unități procurate de la începutul mandatului condiționere sunt. Sunt alte unități care par noi, dar în care nu este aparatul de aer condiționat. În cele în care nu sunt am rugat să fie plasat un panou informativ ca oamenii să știe că unitatea de transport nu dispune de condiționer. Vom face verificări să vedem cum stau lucrurile”, a explicat Ceban.

Potrivit lui, până la sfârșitul anului, municipalitatea urmează să achiziționeze alte 70 unități de transport public.

De menționat că, din 1 iulie, prețul unei călătorii cu transportul public a crescut la 6 lei, pentru o călătorie cu troleibuzul, autobuzul sau microbuzul. Prețul unui abonament lunar este de 234 de lei – pentru o lună; 594 de lei – pentru trei luni și 972 de lei – pentru șase luni. De asemenea, unele categorii de persoane au posibilitatea să beneficieze de facilități la procurarea abonamentelor, iar altele – să călătorească gratuit.  Potrivit lui Ion Ceban, cele mai solicitate abonamente în transportul public urban din municipiul Chișinău sunt cele pentru 6 luni. Deoarece există cerere mare, s-a făcut comandă suplimentară pentru aceste abonamente, a anunțat primarul general al capitalei, Ion Ceban, la ședința operativă a serviciilor municipale. Potrivit lui Ceban, în total s-au vândut peste 32 de mii de abonamente de când tariful este de 6 lei, în comparație cu 3-4 mii de abonamente lunar atunci când tariful la transportul public urban era de 2-3 lei.

Amintim că decizia Consiliului Municipal Chișinău prin care a fost majorat prețul pentru călătorii a fost contestat în instanța de judecată de Cancelaria de Stat. Deocamdată, contestația este în curs de examinare, la Judecătoria Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: