iute Group a raportat venituri de 113 milioane de euro și un profit net de 9 milioane de euro, continuând să-și extindă prezența în Europa de Sud-Est

„În 2024, am continuat să dezvoltăm soluții de creditare, plată și asigurare pentru clienți. Aceste trei domenii ale serviciilor noastre formează un ecosistem financiar unic pentru clienții noștri – dezvoltat după principiul fintech. Am crescut atât cantitativ, cât și calitativ, îmbunătățindu-ne serviciile și modelul de afaceri”, a declarat Tarmo Sild, CEO iute Group.

Compania și-a stabilit obiective ambițioase pentru 2024, dar, deși a înregistrat o dezvoltare considerabilă, nu a reușit să își atingă pe deplin toate obiectivele. În timp ce veniturile din vânzări, care au crescut la 113 milioane de euro, și profitul net de 9 milioane de euro au rămas sub obiectivele stabilite, bilanțul, care a ajuns la 415 milioane de euro, s-a situat la limita previziunilor, iar baza de clienți activi de 260 000 a depășit deja obiectivul anual.

Datorită eforturilor echipei iute, calitatea portofoliului de credite și eficiența operațiunilor s-au îmbunătățit semnificativ”, a declarat directorul general. Sild consideră că, prin implementarea măsurilor interne de eficientizare și prin utilizarea soluțiilor automatizate, inclusiv a inteligenței artificiale, compania va îmbunătăți în continuare experiența clienților. „În acest an, cea mai mare parte a activității de dezvoltare se concentrează asupra liniilor de afaceri privind serviciile de plată și intermedierea produselor de asigurare”, a adăugat el.

Anul trecut, numărul de descărcări ale aplicației Myiute a depășit 1 milion. „Scopul nostru este să construim o relație profitabilă cu mai mult de un milion de locuitori din Moldova, Albania, Macedonia de Nord și Bulgaria, care și-au descărcat deja aplicația Myiute”, a declarat Sild.

O etapă importantă în crearea grupului financiar internațional a fost depășită în iulie, când agenția internațională de rating Fitch Ratings a acordat obligațiunilor iute Group, listate la Bursa de Valori din Frankfurt și la bursa Nasdaq Baltic, ratingul „B-” cu perspectivă stabilă.

La sfârșitul anului, filiala grupului a primit o licență de înregistrare a monedei electronice la nivelul Uniunii Europene din partea Băncii Centrale Bulgare, ceea ce deschide ușa serviciilor de plată paneuropene prin intermediul iutePay Bulgaria. „Licența EMI la nivel european ne oferă posibilitatea de a opera pe întreaga piață a Uniunii Europene, oferind soluții de plată rapide, fără întreruperi și orientate către client”, a explicat Sild.

În acest an, iute Group intenționează să își crească bilanțul până la 500 de milioane de euro, iar comparativ cu anul trecut – estimează o creștere a veniturilor cu cel puțin 10% și a profitului net cu cel puțin 20%. Un alt obiectiv de bază, este de a atinge cifra de 300 000 de clienți activi din domeniul serviciilor de plată, creditare și intermediere în asigurări, până la finele anului 2025.”Pentru a atinge obiectivele propuse, raportul dintre cheltuielile operaționale și venituri ar trebui să fie îmbunătățit, precum și veniturile din tranzacțiile valutare în Moldova ar trebui să crească”, a declarat Sild. „De asemenea, se așteaptă ca și provizioanele pentru pierderile din împrumuturi să se îmbunătățească, deoarece ratele dobânzilor la împrumuturile acordate în a doua jumătate a anului 2024 vor fi mai bune decât la împrumuturile acordate anterior”, a adăugat acesta. Se așteaptă ca atragerea de noi clienți și creșterea veniturilor să fie determinată de extinderea geografică, întrucât, în acest an, compania intenționează să demareze activitatea într-o nouă țară.

iute Group AS, înființată în 2008, este o companie fintech din Estonia. Prin intermediul subsidiarelor sale, grupul oferă plăți în rate, servicii de plată, oportunități de investiții, precum și produse bancare și de asigurare. Grupul iute deservește clienți din Moldova, Albania, Macedonia de Nord și Bulgaria și își finanțează portofoliile de credite cu capital propriu, depozite și obligațiuni garantate, listate pe lista principală a Bursei de Valori din Frankfurt și Nasdaq Baltic.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.

Fără taxe de roaming pentru moldoveni în UE, din 2026. Consiliul UE a dat undă verde

Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii Republicii Moldova vor putea folosi serviciile de telefonie mobilă în Uniunea Europeană fără costuri suplimentare. Decizia a fost adoptată astăzi, 25 iulie, de Consiliul UE, vizând integrarea Moldovei în zona „Roam like at home” („Roaming ca acasă”). O decizie similară a fost luată pentru Ucraina pe 14 iulie.

Astfel, moldovenii aflați în UE, dar și cetățenii europeni care călătoresc în Moldova, vor putea efectua apeluri, trimite mesaje și utiliza date mobile fără tarife de roaming. De asemenea, se garantează aceeași calitate și viteză a serviciilor mobile ca acasă, iar apelarea serviciilor de urgență va fi gratuită.

„Decizia privind Moldova va sprijini integrarea economică treptată a țării în piața internă a UE – unul dintre obiectivele Acordului de Asociere semnat în 2016”, se menționează în comunicatul emis de Consiliul UE.

În prezent, cetățenii și companiile moldovenești beneficiază deja de tarife de roaming reduse datorită unui acord încheiat în 2024.

Decizia privind eliminarea tarifelor de roaming va intra în vigoare pentru ambele țări pe 1 ianuarie 2026.

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Ministerul Justiției, precizări după eliberarea lui Platon: „Nu minimalizează șansele de extrădare”

Ministerul Justiției susține că eliberarea pe cauțiune a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, reținut anterior în Regatul Unit, „nu minimalizează” șansele de extrădare în Republica Moldova. Potrivit instituției, aceasta este o măsură preventivă care nu influențează procedura de extrădare.

Ministerul Justiției a menționat că cererea de extrădare pe numele lui V. Platon, în adresa autorităților britanice, a fost transmisă de Ministerul Justiției la 14 mai 2025. Cererea vizează trei cauze penale care actualmente sunt pe rolul instanțelor de judecată. O cerere de extrădare a aceleiași persoane a fost transmisă și din partea Procuraturii Generale. În baza acesteia, la 13 martie 2025, V. Platon a fost reținut de autoritățile britanice.

Cele două cereri de extrădare au fost conexate și vor fi examinate într-o singură procedură. Astfel, instanțele britanice urmează să pronunțe o decizie privind extrădarea în perioada 24–28 noiembrie 2025.

Amintim că Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie pe data de 14 martie. Procuratura Generală anunța la acea vreme că autoritățile de la Chișinău colaborează cu cele britanice pentru a organiza procedurile necesare în vederea extrădării lui Platon în Republica Moldova.

Pe 23 iulie, un tribunal din Londra a fost de acord cu eliberarea lui sub cauțiune, pentru 330 de mii de lire – echivalentul a circa 7,4 milioane de lei. Procurorii britanici au comunicat că intenționează, însă, să conteste această decizie, iar în consecință Platon va rămâne în arest până la examinarea apelului într-o instanță superioară. Pe 24 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a declarat că este vorba doar despre o „schimbare a măsurii preventive”, iar decizia privind extrădarea urmează a fi luată de autoritățile britanice la sfârșitul lunii noiembrie, conform calendarului stabilit anterior.

Totuși, pe 25 iulie, Veaceslav Platon a publicat mai multe mesaje pe rețelele de socializare, inclusiv o fotografie făcută pe o stradă din Londra, însoțită de comentariul: „Destul de ciufulit, dar nu învins”. Jurnalista Natalia Morari, cu care Platon are un copil, a confirmat pe canalul său de Telegram că mesajul în care Platon anunță că este „din nou” alături de urmăritorii săi a fost scris de omul de afaceri, sugerând astfel că acesta a fost eliberat din arest.

Ulterior, Procuratura Generală a confirmat eliberarea din arest, pe cauțiune, a lui Veaceslav Platon. Potrivit PG, decizia a fost luată după ce acesta a îndeplinit condițiile stabilite de instanță.

***

Platon este cercetat în dosarul penal denumit generic „Laundromat”. Acesta este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane. O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Platon, reacție după ce a fost condamnat la 24 de ani de închisoare în Rusia: „Niciun sens”

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a reacționat după ce o judecătorie din Moscova l-a condamnat, în lipsă, la 24 de ani de închisoare pentru spălare de bani. Într-o postare publicată pe canalul său de Telegram, Platon a ironizat pedeapsa, susținând că aceasta nu are „niciun sens”.

„La pedeapsa anterioară de 20 de ani s-au mai adăugat încă 4. Niciun sens, doar un motiv în plus să se facă zgomot. Parcă ar fi oameni maturi, dar se ocupă cu prostii”, a scris Platon.

Precizăm că Veaceslav Platon a fost condamnat de către o judecătorie din Moscova la 24 de ani de închisoare, în lipsă, pentru implicarea într-un sistem de spălare de bani prin care ar fi fost transferate ilegal peste 48 de miliarde de ruble (aproximativ 500 milioane de euro) din Rusia în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale din Moscova, Platon ar fi organizat între 2013 și 2014, împreună cu alți complici, un grup criminal care a efectuat transferuri valutare fictive din băncile rusești către conturile Moldindconbank, folosind documente false.

***

Amintim că în 2023, Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu regim strict, de un tribunal din Moscova, scrie agenția TASS. Potrivit sursei citate, Platon a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională.

Potrivit sursei citate, Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, chivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului.

Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.

Menționăm că „Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare a banilor prin băncile din Republica Moldova. În cadrul schemei „Laundromat”, din 2010 până în 2013, au fost spălați cel puțin 22 de miliarde de dolari, bani retrași din băncile Federației Ruse. În 2016, în Moldova au fost deschise dosare penale împotriva a 15 judecători care au luat decizii cu privire la așa-numita „spălătorie ruseasc”.

În R. Moldova, Platon este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Imagine simbol

Fără restricții pentru camioanele care transportă produse agricole în perioada recoltării, chiar și pe caniculă

Agricultorii din Republica Moldova pot transporta produsele recoltate din culturile de grupa I fără a fi afectați de restricțiile de circulație aplicate pe timp de caniculă. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) informează că, potrivit unui ordin comun semnat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerul Afacerilor Interne, transportul agricol este permis inclusiv în condiții de temperaturi extreme.

Astfel, restricțiile de circulație pentru vehiculele cu masa totală de peste 12 tone nu se aplică transportului produselor agricole pe perioada recoltării, chiar dacă sunt emise coduri portocalii sau roșii de caniculă.

Prin urmare, agricultorii pot transporta producția recoltată fără restricții, pe tot parcursul zilei, cu respectarea normelor de siguranță rutieră.

Interdicția generală pentru alte tipuri de vehicule de mare tonaj (peste 12 tone) rămâne valabilă în intervalul 10:00–20:00, pe toate drumurile naționale, pentru a proteja infrastructura rutieră și a preveni accidentele rutiere în condiții de temperaturi extreme.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: