Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Vasile Grădinaru și Alex Trubca dau asigurări că locuitorii mun. Chișinău nu vor rămâne fără apă potabilă. Aceștia susțin că primarul capitalei Ion Ceban ar acționa intenționat pentru a destabiliza situația și l-au avertizat că, în cazul în care edilul „va da indicații” să fie deconectată apa, acesta riscă să fie cercetat penal.
Deputatul Alex Trubca, în trecut consilier municipal, a declarat că amenințarea deconectării chișinăuienilor de la rețeaua de apă potabilă este absolut lipsită de fundament. Mai mult, potrivit acestuia, întreprinderea Apă-Canal dispune de un generator și poate să își continue activitatea chiar și în cazul în care a fost deconectat blocul central.
„În ceea ce privește obiectivele de infrastructură critică, acestea nu au fost și nu vor fi niciodată deconectate de la energia electrică”, a spus parlamentarul. Acesta a adăugat că primarul Ion Ceban a promovat în funcții-cheie la întreprinderea Apă-Canal rude și persoane apropiate.
„În cazul în care Ivan Ceban va încerca să saboteze și va da indicații ca să fie deconectată apa potabilă în municipiu, guvernul va interveni prompt și va întreprinde toate măsurile necesare asigurarea cetățenilor cu apă potabilă. Dacă Ivan Ceban nu poate să o facă, o va face guvernul”, a conchis Trubca.
Parlamentarul PAS Vasile Grădinaru a adăugat că problema este creată intenționat de către primar.
„Este vădit o situație de șantaj a locuitorilor municipiului Chișinău. Ivan, nu pune mâna pe robinete! În caz că va fi deconectată apa, noi vom interveni prompt. Eu cred că FSB-ul (Serviciul Federal de Informații al Rusiei, NM) se mândrește cu Ivan Ceban. Trebuie să înțeleagă că aceste acțiuni miros a dosar penal. Iar pe urmă se va plânge că cineva îl intimidează”, a spus Grădinaru.
Deputul PAS a adăugat că unii agenți economici din unele sectoare se confruntă deja cu probleme de presiune, iar Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Guvernul examinează problema.
Amintim că primarul Ion Ceban a îndemnat chișinăuienii să facă rezerve de apă, întrucât în jurul orei 18:00 ar urma să apară probleme cu furnizarea. Potrivit edilului, primele expuse sunt regiunile Centru, Telecentru și Botanica. Viceprimarul Irina Gutnic a declarat pentru NM că ar fi fost deja debranșare străzile Cuza-Vodă, Grenoble și Traian.
Asta cu toate că, într-un comunicat de presă, întreprinderea Premier Energy a menționat că nu va fi afectată funcționarea apeductului, canalizării și agentului termic.
Amintim că datoria Apă-Canal față de Premier Energy se ridică la circa 68 mln de lei. Primarul Ion Ceban a cerut de mai multe ori Guvernului achitarea datoriei „Apă-Canal”. Premierul Natalia Gavrilița a declarat că problema este responsabilitatea primăriei și a adăugat că va avea loc o inspecție financiară, pentru a vedea cauza acumulării datoriilor.
De menționat că, pe 11 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) a majorat tarifele. Consumatorii casnici achită pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3 (+4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare).
Anterior, locuitorii capitalei achitau pentru serviciile de apă 8 lei și 65 de bani, iar pentru cele de canalizare 2 lei și 4 bani.