Jurnalistă Komsomolskaya Pravda, reținută în Kosovo. Este acuzată de spionaj

Jurnalistă rusă Daria Aslamova a fost reținută de poliția kosovară, scrie Radio Svoboda. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne al Kosovo, Jelal Svechliya, care a declarat că Aslamova este suspectată de spionaj, fără a dezvălui, însă, detaliile acuzațiilor. Potrivit sursei citate, jurnalista a fost arestată la granița cu Serbia, când a încercat să intre în Kosovo în calitate de corespondent pentru ziarul rus „Komsomolskaya Pravda”.

„Multe țări au dovedit că Aslamova a fost angajată în spionaj pentru informațiile militare ruse și că se dădea drept jurnalistă. Încercarea ei de a intra în țara noastră, acțiune care a coincis cu evenimentele din nordul țării, demonstrează clar că Rusia s-a alăturat propagandei sârbe pentru a ne destabiliza țara”, a scris pe pagina sa de Facebook șeful Ministerului Afacerilor Interne din Kosovo, Jelal Svechliya.

Ziarul Komsomolskaya Pravda a raportat că Aslamova se afla în Serbia pentru a pregăti un raport special în legătură cu agravarea conflictului sârbo-kosovar. Redactorii publicației ruse anunță că s-au adresat pentru informații la Ambasada Rusiei în Serbia. Cei din urmă a răspuns, însă, că nu dețin încă nicio informație despre detenția și locul unde se află jurnalista.

Amintim că Guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia, care au provocat, recent, tensiuni în nordul țării, unde au fost ridicate baricade şi trase focuri de armă asupra poliției. Noile reguli, care urmau să intre în vigoare pe 1 august, prevedeau că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata șederii în țară. Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuțe de înmatriculare emise în Serbia ar fi trebuit să le înlocuiască cu plăcuțele Republicii Kosovo în termen de două luni. Măsurile au suscitat puternice tensiuni pe 31 iulie în nordul Kosovo, unde trăiește o minoritate sârbă.

Cele mai recente tensiuni au fost raportate chiar azi. Poliția din Kosovo a susținut că una din patrulele sale din apropierea graniței cu Serbia a fost atacată, sâmbătă, 6 august, într-o zonă afectată de dispute etnice şi activități de contrabandă, scrie Digi24.ro cu referire la Reuters.

De menționat că aproximativ 50.000 de sârbi trăiesc în nordul Kosovo, dar aceștia nu recunosc declarația sa de independență din 2008 şi mențin legături strânse cu Belgradul. Kosovo este recunoscut de peste 100 de țări, în principal occidentale, dar nu şi de state precum Serbia, Rusia sau China.

Pacea fragilă din Kosovo este menținută de misiunea KFOR a NATO, care are 3.770 de militari, potrivit surselor citate. În momentul de față, NATO doar monitorizează situația, dar a spus că este pregătită să intervină în conformitate cu mandatul său dacă stabilitatea este pusă în pericol.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: