Jurnalistă Komsomolskaya Pravda, reținută în Kosovo. Este acuzată de spionaj

Jurnalistă rusă Daria Aslamova a fost reținută de poliția kosovară, scrie Radio Svoboda. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne al Kosovo, Jelal Svechliya, care a declarat că Aslamova este suspectată de spionaj, fără a dezvălui, însă, detaliile acuzațiilor. Potrivit sursei citate, jurnalista a fost arestată la granița cu Serbia, când a încercat să intre în Kosovo în calitate de corespondent pentru ziarul rus „Komsomolskaya Pravda”.

„Multe țări au dovedit că Aslamova a fost angajată în spionaj pentru informațiile militare ruse și că se dădea drept jurnalistă. Încercarea ei de a intra în țara noastră, acțiune care a coincis cu evenimentele din nordul țării, demonstrează clar că Rusia s-a alăturat propagandei sârbe pentru a ne destabiliza țara”, a scris pe pagina sa de Facebook șeful Ministerului Afacerilor Interne din Kosovo, Jelal Svechliya.

Ziarul Komsomolskaya Pravda a raportat că Aslamova se afla în Serbia pentru a pregăti un raport special în legătură cu agravarea conflictului sârbo-kosovar. Redactorii publicației ruse anunță că s-au adresat pentru informații la Ambasada Rusiei în Serbia. Cei din urmă a răspuns, însă, că nu dețin încă nicio informație despre detenția și locul unde se află jurnalista.

Amintim că Guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia, care au provocat, recent, tensiuni în nordul țării, unde au fost ridicate baricade şi trase focuri de armă asupra poliției. Noile reguli, care urmau să intre în vigoare pe 1 august, prevedeau că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata șederii în țară. Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuțe de înmatriculare emise în Serbia ar fi trebuit să le înlocuiască cu plăcuțele Republicii Kosovo în termen de două luni. Măsurile au suscitat puternice tensiuni pe 31 iulie în nordul Kosovo, unde trăiește o minoritate sârbă.

Cele mai recente tensiuni au fost raportate chiar azi. Poliția din Kosovo a susținut că una din patrulele sale din apropierea graniței cu Serbia a fost atacată, sâmbătă, 6 august, într-o zonă afectată de dispute etnice şi activități de contrabandă, scrie Digi24.ro cu referire la Reuters.

De menționat că aproximativ 50.000 de sârbi trăiesc în nordul Kosovo, dar aceștia nu recunosc declarația sa de independență din 2008 şi mențin legături strânse cu Belgradul. Kosovo este recunoscut de peste 100 de țări, în principal occidentale, dar nu şi de state precum Serbia, Rusia sau China.

Pacea fragilă din Kosovo este menținută de misiunea KFOR a NATO, care are 3.770 de militari, potrivit surselor citate. În momentul de față, NATO doar monitorizează situația, dar a spus că este pregătită să intervină în conformitate cu mandatul său dacă stabilitatea este pusă în pericol.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: