România va oferi până la 200 de mii de doze de vaccin anti-Covid pentru Republica Moldova. Declarația a fost făcută de președintele României, Klaus Iohanis, în urma întrevederii cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Acesta a precizat că la Chișinău va veni o echipă de specialiști români care va ajuta medicii moldoveni. De asemenea, Bucureștiul va oferi 6 mii de tone de motorină în calitate de sprijin pentru agricultori.
„România va oferi Republicii Moldova până la 200 de mii de doze de vaccin și va trimite la Chișinău, în perioada imediat următoare, o echipă de experți români care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare. Este necesară, însă, o cooperare strânsă între autoritățile de specialitate”, a declarat Iohannis.
De asemenea, România va furniza medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților infectați cu COVID-19.
„Totodată, știu cât de afectați au fost agricultorii. De aceea, România are în vedere acordarea unui ajutor extern a unei cantități de motorină în cantitate de aproximativ 6000 de tone”, a adăugat Iohannis.
Liderul de la Cotroceni a adăugat că mass media independentă din Republica Moldova va primi un sprijin financiar cel puțin la fel ca cel de anul trecut, adică de 250 de mii de euro. Klaus Iohannis s-a referit și la protocolul de cooperare din domeniul educației, precum și cel energetic.
Președinta Republicii Moldova i-a mulțumit lui Klaus Iohannis pentru susținerea pe care a oferit-o România în toți anii de la proclamarea independenței și a menționat că, după mulți ani de „îngheț” la nivelul cel mai înalt al relațiilor dintre România și Rep. Moldova, situația se va schimba.
„Mă bucur că de azi reintrăm într-o interacțiune frățească și deschisă. În aceste zile, Moldova pășește într-o nouă etapă, atît în plan intern, cât și extern. O etapă de ieșire din izolare, o etapă de relansare a Parteneriatului strategic cu UE”, a declarat Maia Sandu.
Președinta Republicii Moldova a menționat că, datorită sprijinului financiar al Bucureștiului, au fost reparate școli și grădinițe, au fost oferite burse și autobuze școlare și au fost sprijinite programe culturale. De asemenea, șefa statului a mulțumit României pentru investițiile în domeniile strategice și ajutorul oferit la începutul pandemiei de COVID-19, dar și vizita de lucru a medicilor români.
Klaus Iohannis a invitat-o pe Maia Sandu să efectueze o vizită oficială în România.
La rândul său, președinta țării i-a dăruit liderului român o monedă comemorativă dedicată medicilor care luptă cu pandemia de Covid.
***
Este prima vizită a unui lider de stat în Republica Moldova, de la învestirea Maiei Sandu în funcția de președinte a țării. Ultima oară, președintele României a vizitat Republica Moldova acum patru ani, în timpul mandatului președintelui Nicolae Timofti.
În fața președinției s-au adunat câteva zeci de manifestanți, cu pancarte cu mesaje de mulțumire pentru ajutorul acordat Republicii Moldova și steagurile României.